Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

İklim & Döngüsel Ekonomi 

19 Ocak 2023 - 08:55

İklim gölgesi nedir ve kişisel karbon ayak izimizle nasıl karşılaştırılır?
Hızlı modadan kırmızı et yemeye kadar pek çok insan sera gazlarının atmosfere ve iklim değişikliğine olan zararlı etkilerinin yanı sıra dünyada bıraktıkları karbon ayak izinin de farkında. Dünyadaki karbon ayak izinin bir yılda kişi başına ortalama 4 ton . Sıcaklık artışlarını 2°C'nin altına düşürmek için, bu karbon ayak izinin önümüzdeki birkaç on yılda 2 tona düşürülmesi gerekiyor. Ne yazık ki uzmanlar, şirketler ve hükümetler küresel düzeyde harekete geçmediği sürece, bireysel düzeyde hiçbir geri dönüştürülmüş kağıt miktarının böyle bir düşüşe yol açmayacağını söylüyor.
Bu nedenle birçok insan sadece karbon ayak izinden değil, aynı zamanda bir iklim gölgesinden veya karbon nötr bir ekonomiye geçişin imkansız olacağı görünmez ve hesaplanması zor faaliyetlerden de bahsetmeye başlıyor. 
İklim değişikliğine ve sonuçlarına bir yanıt olarak döngüsel ekonomi.
Döngüsel ekonomi modeli, aynı anda politikacılar, akademik çevreler, iş dünyası, meslek ve sivil kuruluşlar tarafından, modern toplumların karşılaştığı zorluklara somut yanıtlar ve çözümler sunabilecek en yeterli ve en verimli ekonomik işleyiş modeli olarak giderek daha fazla adlandırılmaktadır. bugün karşı karşıya. İklim değişikliği ve sonuçları ile çevre üzerindeki olumsuz etkiler (tükenme, kirlilik, doğal kaynakların yok edilmesi, biyoçeşitliliğin kaybı) gibi baskın doğrusal ekonomik modelin mantığına göre yapılandırılmış insan faaliyetlerinin sorumlu olduğu zorluklar.
Döngüsel ekonomi, buna paralel olarak, ürün ve malzemeleri üretme ve kullanma şeklimizi dönüştürerek emisyonların azaltılmasına katkıda bulunabilir.
Bu potansiyeli göstermek için çalışma, döngüsel ekonomi stratejilerinin yalnızca beş temel alanda (çimento, alüminyum, çelik, plastik ve gıda) uygulanmasının, mal üretiminden kaynaklanan emisyonların neredeyse yarısını – 9,3 milyar ton CO2e – nasıl ortadan kaldırabileceğini gösteriyor. 2050'de, bu, tüm ulaşımdan kaynaklanan mevcut emisyonların sıfıra düşürülmesine eşdeğerdir.
Döngüsel ekonomi kavramının birbirini tamamlayan farklı tanımları bulunmaktadır. Ellen MacArthur Vakfı'nınki en sık alıntılananlar arasındadır ve döngüsel ekonomiyi, üç ana ilkeyi iç içe geçiren bir sosyo-ekonomik ilişkileri ve faaliyetleri yapılandırma modeli olarak tanımlar. Atık ve kirliliği ortadan kaldırmak için tüm yaşam döngülerinin analizini içeren malzeme, ürün ve hizmetlerin ilk tasarımı ve oluşturulması. Daha uzun kullanım ve değer elde tutmayı mümkün kılan ve yönlendiren malzemeler, ürünler, hizmetler ve iş modelleri oluşturmak, Çevresel Re-jenerasyon.
Döngüsel ekonominin (döngüyü kapatma) modeli ve mantığı, söylemi ne olursa olsun, ekonomik faaliyetlerin doğa ve insanlar için bir tehdit değil, sosyo-ekonomik ilişkilerin genel yapılanması için çok net ve uygulanabilir bir vizyon sunmaktadır. rejeneratif işleyiş için koşullar yaratarak ve toplum, iş dünyası ve çevre için faydalar üreterek tüm ekosistemin ayrılmaz, pozitif bir unsuru haline gelir.
Plastik kirliliği çevre felaketidir
Yüzen beş "plastik kıta", buzdağının yalnızca görünen kısmıdır. Mikro ve nano plastiklerin ekosistem üzerindeki uzun vadeli etkileri hala iyi bilinmiyor ve araştırılıyor, ancak plastiğin gıda zincirine kalıcı olarak girdiğini söylemeye olanak tanıyan birçok sonuç ve veri var.
Günümüzde en yaygın plastik türleri, ana bileşen olarak polimerleri kullanan çok çeşitli sentetik veya yarı sentetik malzemeleri temsil etmektedir. Plastiğin fiziksel ve kimyasal özellikleri onu son derece uyarlanabilir, hafif, üretimi kolay ve hepsinden önemlisi ucuz bir malzeme haline getiriyor. Temel özelliklerine ve niteliklerine göre kategorize edilen ve ardından olası uygulamaları ve kullanımları belirleyen birçok farklı plastik türü vardır.
Bugün plastik, bir son ürün veya başka bir malzemenin bileşeni ve bileşeni olarak her yerdedir. Tekstilde, inşaat malzemelerinde ve hemen hemen tüm günlük kullanım nesnelerinde buluyoruz.
1980'lere kadar, plastiğin geri dönüştürülmesi ve yakılması yaygın bir uygulama değildi ve bu nedenle, tüm kullanım dışı plastik malzemeler ve ürünler basitçe atılıyordu. Plastiğin parçalanma süreci yaklaşık 400 yıl sürüyor, bu da 1950'lerin sonlarından beri üretilen tüm plastiğin hâlâ etrafımızda bir yerlerde olduğu anlamına geliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum