Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

İnsan ve Doğa

21 Ağustos 2023 - 16:26

Doğa, insana varlığı için gerekli olan her şeyi sağlar. Ancak çoğu zaman bu hediyeleri takdir etmiyoruz, karşılığında hiçbir şey vermeden, tereddüt etmeden ağaçlardan çiçek ve dal topluyoruz. Bize öyle geliyor ki bu önemsiz, çünkü yenileri büyüyecek. Arkanı döndüğünde, doğanın ne kadar güzel olduğunu fark etmemek zor. Sadece takdir etmeyi öğrenmemiz gerekiyor!
Doğa, alışılmadık ve çok farklı mevsimleriyle bizi memnun ediyor. İlkbaharda sanki ilk adımlar atılırcasına doğa yenilenir, yerde filizler, ardından ağaçlarda ilk yapraklar belirir. Yaza gelindiğinde, ormanlarda ve bahçelerde gerçek bir renk cümbüşü, çiçekler ve çalılar gelişti. Sonbaharda bazen kıpkırmızı ve altın havai fişekli ağaç taçları sokakları ve parkları süslüyor. Altın sonbahar, düşen yapraklardan oluşan sarı bir halıyla etrafındaki her şeyi kaplar. Kışın gelişiyle birlikte yağmurlar yerini kar yağışlarına bırakıyor. Göller donmuş, ağaçlar beyaz kürk mantolara sarılmış. Kraliçe Kış onun eline geçer ve bahara kadar doğa uykuya dalmış gibi görünür.
Yılın herhangi bir zamanında doğa eşsiz ve alışılmadık derecede güzeldir.Son yıllarda çevrenin korunması artan bir ilgi görmektedir. Bu, Gezegenimizin geleceğine kayıtsız kalmayan, çevremizdeki doğaya yardım ve özen gösteren daha fazla insanın olduğu anlamına geliyor ve sevindiriyor. Anavatan'ın bozulmamış güzelliğini korumak ve yaşatmak hepimizin ortak görevi ve yükümlülüğüdür! Doğa ile insan arasında ayrılmaz bir bağ vardır. Doğa, bir kişiye gerekli olan her şeyi sağlar, yaşamı için tüm koşulları yaratır. Bu nedenle, onu takdir etmek ve dengeyi bozmadan onunla uyum içinde yaşamaya çalışmak çok önemlidir.
Doğa manzaraları şaşırtıcı ve eşsizdir. Bu güzellik ruhumuzu büyüler ve zevkle doldurur. Ve doğa hakkında hala ne kadar şey bilmiyoruz. İlgimiz sınırsız çünkü denizlerde, okyanuslarda ve ormanlarda ne çok sır saklıdır.
Doğanın yarattıkları güzelliklerin tadını çıkarmak için uzaklara seyahat etmek gerekli değildir. Bunun için en yakın ormana veya parka kısa bir yürüyüş yapmanız yeterli. Özellikle erken sonbaharda doğada güzel. Parkta bir bankta oturuyorsunuz ve tüm güzelliğini içinize çekerek eğleniyorsunuz. Sizi çevreleyen güzellik, ruhunuzu yeni parlak renklerle doldurur ve duyguları uyandırır. Ve böyle anlarda, doğanın hayatımızda ne kadar önemli bir rol oynadığı, onunla ne kadar yakından bağlantılı olduğumuz ortaya çıkıyor.
İnsanlar da dahil olmak üzere tüm canlılar, adı doğa olan büyük bir evde yaşarlar. Doğa, Dünya'da yaşamı doğurur, meridyen boyunca çeşitlilik gösterir - Uzak Kuzey'den tropikal ormanlara.Ormanlar gezegenin ana zenginliğidir. Ormana girdiğinizde, doğanın tüm cazibesini görürsünüz: rüzgarın nefesi şakacı bir şekilde ağaçların taçlarını dalgalandırır, kuşların cıvıltısı benzersiz ses kombinasyonlarıyla kulağı okşar, alanı hayatla doldurur.
Güneş ışınları kır çiçeklerinin taç yapraklarından kırmızı, sarı ve mor tonlarda yansıyan sabah çiy damlalarının arasından kırılır. Hava çiçekleri gibi, kelebekler de bir çiçek salkımından diğerine uçar. Çok renkli böcekler yavaşça sürünür, yusufçuklar uçar, arılar bal toplar. Bir geyik hızla çimlere atlar ve çimlerde oturan bir tavşanı korkutur. Bir yaban domuzu çalılıkların arasından geçerek yol boyunca dalları ve dalları kırar. Doğanın yarattığı doğal dünya, milyarlarca yıldır çiçek açıyor, nefes alıyor, şarkı söylüyor ve içinde yaşayan sayısız canlıya yaşam sevinci veriyor.


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum