Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

Yeni 100 Yılda Daha Çevreci Olabiliriz

30 Ekim 2023 - 11:05


Ekoloji konusunun zaten bir klişe olduğunu ve sorunun küresel ölçekte çözülmesi gerektiğini biliyoruz, ancak hiçbir şey bugün değişimi kendi başımıza başlatmamıza ve çocuklarımıza iyi bir örnek oluşturmamıza engel değil. Kahve fincanınızı geri dönüşüme göndermek için turuncu kova arayanlardansanız, bu fikirler işinize yarayabilir.
Sıfır atıkla yeni bir hayata başlamanın birçok basit yolu var. En çok neyi attığınızı görmek için çöp ve geri dönüşüm kutularınızı gözden geçirerek başlamanız önemle tavsiye edilir. Çöp kutusu yemek artıklarıyla doluysa kompost yapmaya başlayabilirsiniz. Çöp kutunuz peçete, kağıt havlu ve mendil gibi kağıt ürünlerle doluysa, temizlik bezlerine (eski havlulardan kolayca yapabileceğiniz) ve ıslak mendillere yatırım yapın veya çevre dostu tek kullanımlık bir sürüm kullanın. Çok fazla gıda ambalajı varsa, kendi yeniden kullanılabilir kabınızı veya ambalajınızı getirebileceğiniz toplu bölümlerden gıda satın almaya başlayın veya geri dönüştürülebilir veya sürdürülebilir ambalajlarda paketlenmiş gıdaları arayın.
İş yerinde sıfır atık ! Kağıdı unutma!
Hepimizin aklına ilk olarak plastik gelse de, ofis tarafından üretilen en büyük atık miktarı kağıttır (%60 - 80!). Kağıt, kolayca ortadan kaldırılabilen veya en azından önemli ölçüde azaltılabilen bir atıktır. Kağıt israfınızı azaltmak için aşağıdaki fikirleri göz önünde bulundurun:
Yazdırmadan önce düşünün - dijital çağdayız! Bugünlerde gerçekten ne kadar baskıya ihtiyacımız var? Yazdırdıklarınızın ne kadarının dijital olabileceğini analiz ederek başlayın, ancak süreçlerinizi ve operasyonlarınızı daha dijital hale getirmek için değiştirmeyi düşünün.
"Baskı indirme"yi düşünün. Baskının %30'u hiçbir zaman yazıcı tarafından toplanmaz. Çekme baskısı ayarlamak, tüm kullanıcıların baskılarına erişmek için yazıcıda oturum açması gerektiği anlamına gelir - başka bir deyişle, yalnızca baskıyı almaya geldiklerinde yazdırılacaktır.
Atık hiyerarşisini kullanın
Her şeyden önce, azaltın ve yeniden kullanın. Kağıt israfını nasıl azaltabileceğinizden zaten bahsetmiştik, işte plastik atıkları azaltmak için bazı ipuçları:
Ofiste plastik pipet kullanmayı bırakın
Tek kullanımlık mutfak eşyaları ve tabakları yasaklayın
Tek kullanımlık gıda ambalajlarını azaltın
Yeniden kullanılabilir içecek şişelerine ve kahve fincanlarına geçin
Ürün ambalajını azaltmak için tedarikçilerinizle birlikte çalışın
Paketlemeyi nasıl azaltabileceğinizi görmek için kendi süreçlerinizi analiz edin
Sonra geri dönüştür... Herkesin odaklandığı kısım bu. Mücadele ediyorsanız, 4 Adımda Geri Dönüşüm Programı yazımızda geri dönüşüm oranınızı artırmanıza yardımcı olacak bazı harika ipuçlarımız var.


Sonra ... iyileşme ...
Bu, birçok işletmenin fazla düşünmediği kısımdır, ancak iyi geri dönüşüm oranları ile sıfır atık arasındaki farkı yaratan da budur. Çünkü geri dönüştürülemese bile, atık yine de döngüsel bir ekonomiye katkıda bulunabilir.
En yaygın geri kazanım biçimi, atığın sürdürülebilir bir enerji biçimi oluşturmak için kullanıldığı atıktan elde edilen enerjidir (EfW). Diğer geri kazanım biçimleri arasında kompostlama, biyokütle, anaerobik sindirim ve yakıt için odun peletleri yapımı yer alır.
Sizin için neler yapabileceklerini görmek için atık yönetimi şirketinizle konuşun - bugün birçok şirket, tüm geri dönüştürülmemiş atıklarınız için EfW sunacaktır.
Etkili bir atık yönetim sistemi kurmak !
Verimli bir geri dönüşüm istasyonu kurmak her şeyi değiştirebilir. İşte size rehberlik edecek bazı gerçekten hızlı ipuçları.
Net etiketleme - her bölmede neler olabileceğini kristal netliğinde ifade ettiğinizden emin olun.
Yeterince olduğundan emin olun - personelinizin atıkları doğru bir şekilde geri dönüştürmesinin, genel çöp kutusuna atmak kadar kolay olduğundan emin olun.
Personelinizi eğitin!
Geri dönüşüm karmaşıktır!
Tüm personelin işyerinde neyi geri dönüştürüp neyi geri dönüştüremeyeceğini tam olarak bilmesi birkaç nedenden dolayı hayati önem taşır:
İlk olarak, atık akışlarınız kirlenmişse, geri dönüştürülemezler. Ayrıca, personeliniz ofiste geri dönüşüm sürecini tam olarak anlarsa, buna ve sıfır atık hedefinize bağlı kalma olasılıkları çok daha yüksektir. İşte tüm personelinizden tam destek almanıza yardımcı olacak bazı fikirler.
Bununla birlikte, şirketiniz büyük miktarda belirli atık üretiyorsa, yalnızca bu akış için uzman geri dönüşüm hizmeti almayı düşünmeye değer olabilir.
Her organizasyon farklıdır ve daha büyük bir organizasyon için açıkça daha ulaşılabilir olacaktır, ancak herkesin bir yerden başlaması gerekir. En küçük ekipler bile sıfır atık için birkaç basit adım atabilir.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum