Tıbbi tesislerden kaynaklanan tehlikeli tıbbi atıkların çevre dostu yönetimi, atıkların insan sağlığı ve çevre üzerindeki zararlı etkilerinin önlenmesi ve sınırlandırılması açısından büyük önem taşımaktadır. Bulaşıcı ve bulaşıcı hastalıkların yayılma olasılığı nedeniyle yüksek derecede kamu tehlikesi taşırlar. Tıbbi ve biyolojik atıklar, tıbbi tesislerin tıbbi faaliyetlerinde çeşitli manipülasyonlar ve müdahaleler sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Tıbbi atıklar, içeriğindeki tehlikeli maddeler nedeniyle çevre ve insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Hastaneler, klinikler, muayenehaneler, dişçi muayenehaneleri, veteriner tesisleri ve diğer tıbbi laboratuvarlar ve araştırma tesisleri gibi sağlık tesislerinin ürettiği her türlü atıktan oluşurlar. Bu atıklar doğası gereği oldukça heterojendir ve sıklıkla bazı bulaşıcı unsurlar içerir; bu nedenle bunların güvenli bir şekilde işlenmesi ve imha edilmesi çok önemlidir. Yakılabilecek tıbbi atıklar şunları içerir:
Hastanelerden kaynaklanan bulaşıcı atıklar;
Hastane, klinik ve polikliniklerden kaynaklanan sağlık atıkları;
Doğumhanelerden kaynaklanan atıklar;
Son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar;
Cerrahi atıklar;
Biyomedikal atıklar;
Patolojik atık;
İlaç atıkları.
Hastane atıklarının yaklaşık %85'i genel nitelikte olup geri kalan %15'i enfeksiyon etkenleriyle kontaminedir (örn. mikrobiyolojik testler, kan ve kan ürünleri, bulaşıcı hastalığı olan hastalardan gelen atıklar, patolojik türler).
Tıbbi atıkların bertaraf yöntemi olarak düzenli depolama, büyük sorunlara yol açabilmektedir. Öncelikle atıkların bertarafı için geniş alanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca çöp depolama sahasının yakınında sonradan insanların hayatını tehlikeye atabilecek bir yerleşim yeri olmamalıdır. Çöp sahası yakınında yaşayan insanların ilk sorunu kokudur. Ayrıca atıklardan toprağa sıvı sızması da mümkündür, bu da yer altı sularının yanı sıra yüzey sularının da kirlenmesine yol açacaktır.
Sterilizasyon veya otoklav dezenfeksiyonu gibi diğer işleme yöntemlerinden farklı olarak yakma, çok daha az son ürün üretir. Tıbbi atıkların tamamen yakılmasından sonra atıkların ağırlığı ve hacmi %95'e kadar azalır. Ayrıca yukarıdaki yöntemler patolojik dokular, kemoterapi atıkları gibi her türlü tıbbi atık için uygun değildir ve yakma fırını sağlık ve tıbbi tesislerde oluşan her türlü atık için kullanılabilir.
Tıbbi atıkların ayrı toplanması, etkin yönetiminin anahtarıdır. Doğru bertaraf yönteminin seçimini, personelin güvenliğini, çevreye verilen zararın en aza indirilmesini ve mümkün olan en az kaynak tüketimiyle geri dönüşümü garanti eder. Üretilen atıkların, işlenmesine yönelik özel gerekliliklere uygun olarak ayrılması ve toplanması gerekmektedir.
Biyolojik atıkların temizlenmesi kesinlikle tehlikeli ve zor bir iş olarak görülüyor. Bu nedenle tüm biyolojik olarak tehlikeli atıklar genel olarak halk sağlığına ve çevreye tehdit oluşturabilecek potansiyel olarak bulaşıcı ajanlar veya materyallerle kirlenmiş olarak tanımlanır.
Biyolojik atıkların temizliği sadece konusunda uzman firmalar tarafından yapılmaktadır. Bir damla kanın bile kan yoluyla bulaşan tehlikeli patojenleri üretebileceğini biliyor muydunuz? İşte tam da bu nedenle profesyonel bir organik atık temizleme şirketiyle çalışmanızı öneriyoruz. Profesyonel biyolojik atık temizleme, tüm güvenlik önlemlerine uyulmasını sağlayabilir ve siteyi sakinler için güvenli ve emniyetli bir duruma getirebilir. Bu yazımızda biyoatıkların ne olduğunu, biyoatık temizliğinin neden uzman bir ekip tarafından yapılması gerektiğini ve doğru firmanın nasıl seçileceğini tartışacağız.
YORUMLAR