Macit Sefiloğlu

Macit Sefiloğlu

Kent Konseyi mi, o da ne ?

Urla'da halk kendi çözümünü üretti

12 Nisan 2020 - 18:15

Bildiğiniz gibi Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz’un FETÖ’den tutuklanmasının ardından başkanlık koltuğu İlçe Kaymakamı Önder Can’a devredildi. İçişleri Bakanlığı’nın bu kararının ardından, ilçede yerel yönetim uygulamalarının da önemli bir bölümü askıya alındı. 

Sanatevi gereksiz bulundu, 200 bin liralık yıllık harcaması lüks kabul edildi. Ve benzeri tasarruf tedbiri adı altında yıllarca verilen bazı emekler ve mücadeleler yok sayılarak kaymakamlık bazı alanlardan geri adım attı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ise buradaki etkinliklerini artırdığını açıkladı. Ancak;  bu çalışmaların yetersizliği gün gibi ortada. 

Urla 2017’de 9 milyon baş sakız enginarı üretti. 2019 festivalinde ise bu rakam 35 milyon baş olarak Ziraat Odası’nca ilan edildi. Urlalı üretici sadece festival dönemlerinde üç gün içerisinde önemli bir geliri ilçe meydanında yaptığı satıştan elde etmeye başladı. Yüzbinlerce ziyaretçi ile Urla esnafı ve halkı da bu gelirden nasiplendi. 

Tüm bunları başaran festival önerisini alıp bu noktaya taşıyan kişi ise aday yapılmayan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’dı. Toprağa hayat verirken, hemşehrilerine de önemli gelir kaynağı sağladı. 

Bu yıl Enginar Festivali’nin bu yıl 6.sı yapılacaktı. Ancak Koronavirüs tedbirleri kapsamında iptal edildi. 

Urla’da kayyum belediye önemli bir yükten kurtuldu. Hem etkinliğe harcayacağı para hem de külfetinden. Çünkü, belediye yönetimini kayyum olarak atananlar bir süre sonra devredeceği ve devamlılığı olmadığı için elbet büyük bir sorumluluk üstlenmiyorlar. 

İşte bu ortamda milyonlarda baş sakız enginarının nasıl satılacağı, halka nasıl ulaştırılacağı konusunda büyük bir açık doğdu.

Kadın Kooperatifi devrede

İşte tam bu sıkıntılı süreçte Urla Kadın Girişimi Kooperatifi devreye girdi. Kooperatifin Kurucusu ve Belediye Eski Başkanı Sibel Uyar, ve yıllardır mücadele insanı olarak tanıdığım arkadaşım Kooperatif Başkanı Düriye Kayserlioğlu ve 190’a yakın kadın ortak büyük bir kampanya başlattılar. 

Siyaset yapmanın sadece belediye başkanlığı koltuğunu işgal ederek olmayacağını bir kez daha bizlere gösterdiler. 

Urlalı kadınlar şimdi herkesten yardım bekliyor. Siparişlerinizi kadın girişimi kooperatifine verirseniz kargo ile sizlere ürünlerini ulaştıracaklar. Ve bu kampanyayı “Festival bu yıl evinize geliyor” sloganı ile gerçekleştiriyorlar. 

Urla’da üç yıl görev yaptım. Bir festivale üç gün içerisinde 1 milyonu aşkın kişinin geldiğine tanıklık ettim. Bu büyük başarının mimarı Gıda Mühendisi ve Kadın Kooperatifi Kurucusu Sibel Uyar’dı. Başkanlığı döneminde bütün eforunu kadınlara, üretime ve halkına harcadı. Esnafına büyük değer verdi. Çocuklara, eğitime ve spor altyapısına olan ilgisini ise orada yaşayanlar iyi bilir.  

Şimdi Urla’da tüm kazanımlar bir bir kaybedilme tehlikesi içerisinde. Urla’yı ultra zenginlerin yaşadığı yer olarak tanımlayanlar, orada emekleri ile geçinmeye çalışan binlerce insanın da var olduğunu bilmeli. Şimdi üretime, toprağa sahip çıkma zamanı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum