Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

Teknolojik Atıklar

08 Mayıs 2024 - 10:31

Geri dönüşüm bugünlerde yeni ve moda, ancak mantıklı mı ve neyi bilmemiz gerekiyor? Bu ilginç ve oldukça geniş kapsamlı, çoğu zaman oldukça tartışmalı bir konudur. 
Bugün geri dönüşümün belirli bir alt bölümünden , yani teknolojik atıkların veya elektrikli ve elektronik ekipmanların  işlenmesinden bahsedeceğiz .
Bu kategoriye giren cihazların listesi oldukça uzun ancak biz bu kategoriye giren en temel ürünlere odaklanacağız. 
Buzdolapları, ocaklar, bulaşık makineleri, klimalar ve diğerleri gibi ev aletlerinin geri dönüşümü , son yıllarda bir dizi otorite ve yapı tarafından değerlendirilen bir konudur, böylece bu cihazların yolu çöplükte bitmez. ya da - daha da kötüsü - vahşi doğada bir yerlerde. 
Bunun yerine mümkün olduğunca geri dönüştürülmüş malzemelerden faydalanılmalı ve ekipmanlardaki toksik maddeler nötralize edilmelidir.
Atık geri dönüşümü – neden önemlidir?

Teknolojik atıkların geri dönüşümü gerçekte neleri içeriyor? Modern dünyada aşırı gelişmiş teknolojiler bir yandan insanlık için bir avantaj, diğer yandan ekoloji için bir sorundur. Ev aletlerinin ve teknolojinin sürekli ahlaki eskimesinin  etkisi her halükarda göz ardı edilmemelidir .
Bazen bu tamamen pazarlama amacıyla yapılır ve üreticiler her yıl her serinin yeni ve yeni modellerini yayınlar. Bu hızlı ilerleme doğanın uyumuna ve saflığına son derece zararlı  olabilir .
Bizi yeni ve yeni ürünlerle dolduran pazar , çevrede biriken eskileri atarak bizi daha fazlasını satın almaya teşvik ediyor.
Bu, telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi küçük cihazlarda meydana gelir, ancak bunlar o kadar büyüktür ki, büyük miktarda kümülatif miktarda geri dönüştürülebilir malzeme içerirler Örneğin, her birkaç milyon cihazdan 30 kg'ın üzerinde altının, 10 kg'ın üzerinde paladyumun ve diğer değerli elementlerin geri dönüşüm yoluyla potansiyel olarak geri kazanılabileceğini biliyor muydunuz?
Öte yandan, bilgisayar programları ve yazılımları bile çok sık güncelleniyor ve daha fazla verimlilik ve yeni ufuklar arayışı içinde, giderek daha güçlü bilgisayarlara ihtiyaç duyuyoruz.
Bilgisayar aksesuarlarının ve çevre birimlerinin ön kısmında da benzer bir durum yaşanıyor . Son yıllarda, televizyon ve monitörlerdeki trendler, hızla eskiyen ve rastgele atılan ekipmanların  birikmesinin bir sonucu olarak birkaç kez değişti .
E-atık geri dönüşümü konusu dünya gündeminde yer almakta ve ABD, Çin, AB, Rusya, Hindistan, Afrika gibi büyük güçlerin ciddi tartışmalarına konu olmaktadır 
Uluslararası kuruluşlar, WEEE'nin işlenmesini , ilgili üye devletleri teknolojik ürünlerden kaynaklanan atıkların yönetiminde kendilerine uymaya zorlayan  düzenlemeler aracılığıyla standartlaştırmaya çalışmaktadır , çünkü bu endüstriyel sektör en kirletici sektörlerden biridir.
Örneğin Avrupa Birliği bu tür atıkların arıtılmasını düzenleyen konuyla ilgili bir direktif kabul etti. Kurallar ayrıntılı olarak açıklanmıştır, bu nedenle topluluğun tüm üyelerinin bunlara uyması gerekir.
İlk etapta çevrenin ve Dünya'nın ekolojik dengesinin korunması ihtiyacı var . Bu çok ciddi ve acil bir sorundur ve birçok uluslararası toplantıda ana tartışma konusu haline gelmektedir. Bunun nedeni, son yıllarda gezegenin kirliliğinin devasa boyutlara ulaşmasıdır. Bildiğimiz her şeyi tehdit ediyor. 
Ozon tabakasından başlayarak, örneğin soğutma ekipmanlarında zararlı gazların kullanılmasıyla zarar gören ve satın aldığımız ve içtiğimiz her elektronik sigaranın piline bir haftadan kısa bir sürede ulaşıyor.
Diğer önemli sorun ise çevrecilerin pek de iyi olmayan eski dostu plastiktir . Elektrikli cihazların büyük bir yüzdesi farklı polimer türlerinden yapılmıştır. Vakaların büyük bir yüzdesinde bu malzemeler yeniden kullanılmak üzere  işlenemez .
Ayrıca plastik, geri dönüştürülebilir maddelerin ayrıştırılmasını oldukça zorlaştırıyor. Bu sayede tonlarca plastik ve ondan ayrılamayan diğer bileşenler, sıradan ev çöpleriyle birlikte çöp depolama alanına atılıyor. 
Hepimizin bildiği gibi doğaya atılan plastik yavaş yavaş parçalanıyor ve zamanla parçalanamayan eser elementlere dönüşerek hayvanların midesine giriyor, toprakta ve suda birikiyor ve oradan da kendi organizmamıza ulaşıyor.
Bir diğer çok ciddi sorun ise, önem açısından olmasa da sırasıyla üçüncüsü, toksik kimyasallar ve metallerdir . Ne yazık ki bugüne kadar pek çok elektrikli cihaz hâlâ kurşun, lityum, nikel vb. gibi zararlı malzemelerden üretiliyor. 
Değerli elementlerin yanı sıra bilgisayarlar ve diğer küçük cihazlar kadmiyum, kurşun, krom ve çevre üzerinde geri dönüşü olmayan etkileri olan diğer maddeleri de içermektedir.
E-atık türleri
Aşağıdaki birkaç türe ayrılırlar: 

  • Ev için büyük elektrikli aletler - çok fazla ayrıntıya girmeye gerek yok. Bunların geri dönüştürülmesi ve/veya imha edilmesi gereken malzemeler içerdiği hepimiz için açıktır.
  • Küçük ev aletleri - bu, mikserler ve mutfak yardımcıları, kahve makineleri, çoklu pişiriciler, ekmek kızartma makineleri ve ekmek yapma makineleri, mikrodalga fırınlar vb. gibi evde günlük yaşamda kullandığımız tüm küçük ve orta boy aletleri içerir. Artık çalışmadıklarında yerleri sıradan atıkların yanı değil, diğer elektrikli aletlerin yanıdır.
  • Ampuller ve ev aletleri
  • Telekomünikasyon ekipmanları
  • Hobi amaçlı elektrikli aletler ve daha fazlası.
  • Tıbbi ve laboratuvar ekipmanları
  • Multimedya çocuk oyuncakları
  • Self servis perakende satış otomatları
E-atıklardan nasıl kurtuluruz?
Bir ofisi yönetirken, zaten amacına hizmet etmiş ve artık gitmesi gereken ekipmanlarla ne yapacağımız sorusu konusunda düzenli olarak endişeleniriz. 
Kanun, tarihi geçmiş teknolojik cihazların rastgele imhasına izin vermediğinden , bazı şirketler atıkları bir süreliğine depolamaya karar veriyor. 
Ancak atıkların hurdalık yerine işletmemizin amacına uygun olarak kullanabileceği yer kaplamasına izin vermemeliyiz.
Konu ev aletlerine gelince, onlar hep en beklemediğimiz anda ortadan kayboluyorlar. O an geldiğinde harekete geçmeye hazır olmalıyız. Nadiren, evimizde "emekli", artık çalışmayan çamaşır makinesiyle meşgul olacak fazladan alan vardır.
Ofisinizin ve bilgisayar donanımınızın atık geri dönüşümü için uygun atık depolama alanlarına taşınması konusunda size yardımcı olabilecek, ülkenin her yerinde faaliyet gösteren yüklenici firmalar bulunmaktadır.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum