Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

Bahar ve Doğa

14 Nisan 2023 - 09:52

Bahar doğayı ve merakı uyandırır. Doğada, bitkiler ve hayvanlar için bir takım değişiklikler geliyor. Bu nedenle, yaşam döngüsü kartlarını kullanmaya başlamak için yılın harika bir zamanı. Dışarıdaki manzarada en göze çarpan değişikliklerden biri de hiç şüphesiz ağaçlarda göreceksiniz. Çıplak dalları güzel çiçeklerle süslenecek ve bu kesinlikle çocukları etkileyecek.
"Ağaçta neden çiçekler var?"
Harika soru! Ve bir ağacın yaşam döngüsünü anlatan kartlarla cevap verebilirsiniz. Bildiğiniz gibi, kartlarımızın başı veya sonu yoktur - herhangi bir kart sizin hikayenizin başlangıcı olabilir. Bahar, çocuğunuzu ağacın ilginç yaşamıyla tanıştırmak için çiçeklenme aşamasında başlamak için harika bir zamandır.
İlkbaharın ilk günlerinde, hepimiz sevgili ve uzun zamandır beklenen misafirleri - daha sıcak ülkelerden dönen leylekler ve kırlangıçlar - aramaya başlarız. Burada bir kez, her iki kuş türü de işe koyulur. Ne ile? Yiyecek aramaya ek olarak yuvalarını da yapmaları gerekir. Özellikle kırlangıçlarda bu çok belirgin ve ilginç hale gelir.
"Bu kuş ne yapıyor?"
İşte beklediğimiz soru! Yuvalama, bir kuşun hayatındaki en önemli aşamalardan biridir. Bu aynı zamanda meraklı çocuğunuzun zihninde kuşun yaşam döngüsünü çözmeye başlamak için mükemmel bir başlangıç ​​noktasıdır.
Özellikle bir sebze bahçesini ziyaret etme fırsatınız varsa, etrafa bakınmaya başlayın, çünkü havalar ısındıkça tırtıllar çimenlerin ve yaprakların üzerinde sürünür. Küçük hayvanı gösterip "Bunun aslında bir kelebek olduğunu biliyor muydunuz?"
Kelebeklerin yumurtalarını ve kozalarını doğada görmek kasıtlı olarak daha zor olsa da, güzel böcekler ve onların larvaları olan tırtıllar çocukları etkiler. Bunu, kelebeğin geçirdiği karmaşık başkalaşımı temsil etmek için kullanabilirsiniz.
Bahar bize, kart setinde sunulan yaşam döngülerinden bir tanesine daha, yani insan döngüsüne dikkat etme fırsatı veriyor. Evet, insanlar ilkbaharda çiçek açmazlar - ya da en azından tam anlamıyla çiçek açmazlar. Ancak çoğu ebeveyn için sıcak günler, parkta daha fazla yürüyüş ve oyun anlamına gelir. 3 yaşından büyük çocuklarda neyin etki bıraktığını fark ettiniz mi? Bebekler! Evet, bu arada, sanki "büyük" çocuklar, henüz bebek arabasında olan küçük bir bebeğin yanlarına geldiğini fark etmekten geri kalmıyorlar.
"Bak bebeğim!" diye bağırıyorlar.
Bir süre öncesine kadar kendilerinin de bebek olmaları ve şimdi yetişkin çocuklar olmaları çocuklar için ne kadar ilginç? Ve genç olacakları gerçeği? İnsan yaşam döngüsü haritaları insanı, yani çocuğu doğanın döngüsüne yerleştirir. Ve tüm canlılar gibi, döngüsü boyunca değişikliklerden geçer.Ve değişen tek canlı doğa olmasın diye, su sirkülasyonunu da ekledik - ve en erişilebilir şekilde. Çünkü bahar yağmurları çocuğunuzun "Neden yağmur yağıyor?" Evet, ocaktaki tencereden çıkan su buharlaşır ve bir bulut olur ki….

Nehirleri, denizi, bulutları, yağmuru gözlemleyin - bunlar kuşun, kurbağanın, kelebeğin, insanın ve bitkinin yaşam döngüsünün gerçekleşmesi için hayati önem taşır.
Çocuklar için, özellikle de gençler için ritim fikri sakinleştiricidir. Yaşam döngüleri, doğada her şeyin yerli yerinde olduğunu, hiçbir şeyin kaybolmadığını, hiçbir şeyin gözden kaçmadığını gösteriyor. Çocukların çevredeki dünyada gözlemleyecekleri aşamalar, dışarıda yağmur yağarken evde anne ve babayla sohbet ederek ve haritalarla çalışarak bir ev ortamına aktarılabilir. Hayatın bu döngüsel doğası, küçük çocukların anlayış ve zaman algısı için temel oluşturmaya yardımcı olur. Elbette çok şartlı bir durum. Ancak döngü, tekrarlana bilirlik ve değişim hakkında bir fikir verir. Gerçekten de bahar geldi! Doğa uyanır ve bize çocukların dünyaya ve hayata karşı merakını ve ilgisini ateşlemek için yeni fırsatlar sunar. 
Gelecek Nesillere Yaşanabilir Bir Dünya Bırakalım

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum