Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

Ekoloji ve yapay zeka

04 Ekim 2023 - 14:18

Yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi halihazırda ekoloji alanına hızla girmektedir. Yapay zeka, belirlenen parametrelere bağlı olarak belirli eylemleri analiz etme ve gerçekleştirme veya sonuç çıkarma yeteneğine sahip otomatik bir sistemdir. İnsanlığa her açıdan büyük faydalar sağlayabilecek akıllı bir bilgisayar programıdır ancak aynı zamanda bazı riskleri de bünyesinde barındırmaktadır.
Yapay zekâ (AI) ve robotlar artık fütüristtik teknolojileri tanımlamak için kullanılan soyut terimler değil. Yapay zekânın finans, sağlık hizmetleri ve özellikle imalat gibi bir dizi farklı sektöre fayda sağlamak için nasıl çalıştığı da yeni bir haber değil. Ancak son yıllarda sentetik zeka insanlara günlük işlerinde yardımcı olmaktan daha fazlasını yapıyor.
Yapay zeka ve robotik, yaban hayatının korunması ve iklim değişikliğiyle mücadele gibi çevresel projelerde önemli bir rol oynayabilir. Bu şekilde, yeni teknolojiler insanların bir bütün olarak daha iyi bir hayattan keyif almasını mümkün kılmaktadır. Çevresel projeler, yeni yapay zeka tabanlı projelerin çok hızlı bir şekilde geliştiği ve faydalarını ilk elden gördüğümüz fintech gibi diğer alanlardaki kadar ilgi görmüyor.
Uzun yıllardır çeşitli sektörlerdeki çalışanlar yapay zeka ve robotların tehdidi altında olduklarını hissediyorlar. İnsanların korkusu makinelerin onların yerini almasıdır. Tüm rutin insan faaliyetlerinin yakında makineler tarafından gerçekleştirileceğine dair söz veren analistlerin bazı öngörüleri de yangını körüklüyor.
Yapay zekanın yardımıyla tarımsal süreçler optimize edilip dönüştürülerek hem Dünya hem de insan yaşamı için daha güvenli hale getirilebiliyor. Makine öğrenimi ve robot teknolojisi, mahsulleri işlemek, durumlarını analiz etmek ve bilgileri sulama, uygulama, gübreleme ve hasat için en iyi zamanı belirlemek amacıyla kullanmak için kullanılabilir. Bu da gübre ve zirai ilaç kullanımının azalmasına yol açıyor. Değişiklik çiftliklerin verimliliğini artıracak, aynı zamanda daha ekolojik gıda tüketilmesine de katkıda bulunacak.
Süreçler çiftliklerin ötesine de yayılabilir. Dünya çapındaki ekosistemlerin ve yaşam alanlarının tamamının izlenmesine ve korunmasına yardımcı olabilirler. Çevre araştırmacıları, yapay zeka drone'larını kullanarak nesli tükenmekte olan alanları izleyebilir, türleri belirleyebilir ve hayvan göçünü takip edebilir.
Hava kirliliğiyle mücadele
Hava kirliliğinin izlenmesi dünyanın birçok yerinde çevre araştırmacılarının karşılaştığı bir zorluktur. Bu alanda çalışan aktif kuruluşlar ve devlet daireleri, hava kirliliğinin kaynaklarını belirlemek ve önleyici tedbirleri uygulamak için farklı teknolojiler kullanabilir. Akıllı makine öğrenimi ve yapay zeka sensörlerini kullanarak tehlikeli madde sızıntılarını ve diğer hava kirliliği kaynaklarını tespit edebiliyorlar.

Daha temiz su için yapay zeka
Eğer Dünya'daki su gezegenin sağlığının bir göstergesi olarak kullanılacak olsaydı, sonuçlar oldukça endişe verici olurdu. Son araştırmalara göre her dakika okyanuslara bir kamyon dolusu çöp atılıyor. Makine öğrenimi, bu sorunun üstesinden gelmenin önemli bir yönüne yardımcı olur. Deniz yaşamını izlemeyi, yasadışı balıkçılık gibi insan faaliyetlerinin tehdit edici etkilerini anlamayı ve önlemeyi mümkün kılar.
Geri dönüşüm
Gezegeni korumak, diğer şeylerin yanı sıra, daha az kaynak tüketmek ve onları daha akıllıca kullanmak anlamına gelir. Giderek daha fazla insan ayrı toplama ve geri dönüşüm alışkanlığını geliştiriyor. Robotlar özellikle geri dönüşüm konusunda çok faydalı. Öğeleri tanımlamak ve farklı kutulara sıralamak için yapay zekayı kullanıyorlar, böylece geri dönüşümü daha verimli hale getiriyorlar.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum