Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

Ekosistem & İnsan sağlığı ve refahı

13 Haziran 2022 - 10:18

Temiz bir çevre insan sağlığı ve refahı için gereklidir. Aynı zamanda, yakın çevre, hava kirliliği, gürültü, sağlık üzerinde olumsuz etkisi olan tehlikeli kimyasallar gibi bir stres kaynağı olabilir. İnsan sağlığı ve esenliği çevrenin durumuyla yakından bağlantılıdır. Kaliteli bir doğal çevre, temiz hava ve su, gıda üretimi için verimli topraklar ve üretim için enerji ve malzeme kaynakları gibi temel ihtiyaçları sağlar. Aynı zamanda çevre, insanların kirli havaya, gürültüye ve tehlikeli kimyasallara maruz kalması için önemli bir yoldur. Hava kirliliği, Türkiye'de çevre kirliliğinden kaynaklanan sağlığa en büyük tehdittir
ve kalp hastalığı, felç, akciğer hastalığı ve akciğer kanserine neden olur. Tehlikeli kimyasallara maruz kalmak da önemli bir endişe kaynağıdır. İnsanlar günlük yaşamlarında hava ve su kirliliği, tüketim ürünleri ve gıda yoluyla çok çeşitli kimyasallara maruz kalabilmektedir. Bazı tehlikeli kimyasalların özellikleri, onların çevrede kalmasına ve gıda zincirinde biyolojik birikime neden olmasına yardımcı olur; bu, emisyonların azaltılmasının etkilerinin azalmasına yol açması için önemli bir süre olacağı anlamına gelir. Çevresel risklerin toplumda eşit olarak dağılmadığına, ancak dezavantajlı ve sosyal olarak savunmasız grupları orantısız bir şekilde etkilediğine dair artan kanıtlar var. Bir kişinin sosyo- ekonomik durumu, daha yoksul insanların daha kötü koşullarda yaşama olasılığı daha yüksek olduğundan, çevresel stres faktörlerine maruz kalmasını etkiler.
Bir ekosistem, ekolojide biyotik bir bileşen - biyosenoz adı verilen tüm canlı organizmaların toplamı, bir abiyotik bileşen - çevrelerinin biyotop olarak adlandırılan cansız kısmı ve aralarındaki tüm çeşitli etkileşimleri içeren temel, yapıcı, mekansal ve işlevsel bir yapısal birimdir. Maddelerin döngüsü ve enerji akışı yoluyla belirli bir biyotik yapı oluşturulur. Biyosenozun biyotop ile bağlantısı bir malzeme- enerji karakterine sahiptir. Enerji ve maddeler, ekosistemlerin varlığının ve sürdürülebilir gelişiminin yapı taşlarıdır. Ekosistem, yaşamı belirli sınırlar içinde tutmak için gerekli olan her şeyi içerir.
Dünya var olduğundan beri insan ve doğa sürekli etkileşim halindedir. Ancak insan, etkinliği ile doğaya çok büyük zararlar vermekte ve böylece kendi varlığını tehlikeye atmaktadır. Hava kirliliği ve iklim değişikliği, 18. yüzyılın ortalarındaki sanayi devriminin başlangıcından günümüze, dünyadaki tüm ülkeler atmosfere karbondioksit salıyor. Sonuç olarak, sıcaklıklar sürekli artıyor - sadece havada değil, aynı zamanda dünya okyanuslarında da.
Dünyanın birçok yerinde ormanları kesiyor, özellikle tropik bölgelerde, ormanın yerini palmiye yağı tarlalarına, soya fasulyesine veya diğer tarımsal mono kültürlere bırakıyorlar. Buğun gezegenimizin yüzeyinin yaklaşık %30'u ormanlarla kaplıdır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum