Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

Ekoloji ve Atık Bertaraf

02 Aralık 2022 - 09:46

İnsanların ve çevrenin iyiliği için sorumsuz atık bertarafını durduralım .Atıkların sorumsuzca bertaraf edilmesi doğayı kirletir ve çevrede doğal olmayan süreçler yaratır. Ekolojiyle uğraşan birçok kişi, uzun süredir doğanın kirlenmesi sorunları konusunda alarm veriyor. Pek çok spekülasyon, manipülatif konuşma ve gizli kirli çıkarlar konuya giriyor.
Ancak kimse çöplerin atılmasıyla ilgili üç gerçeği inkar edemez:
*Çöpünüzü attığınızda tamamen ayrışmaz, yok olmaz. Çöp kesinlikle doğada iz bırakır.
*Modern çöp sadece organik atıklardan oluşmaz ve bu nedenle hızlı bir şekilde ayrışmaz. Atığın büyük bir kısmı, öngörülemeyen kimyasal reaksiyonlara neden olan çeşitli ve kalıcı kimyasal bileşikler içerir.
*Sorumsuzca yaklaşırsak ve konuyla ilgilenmezsek, çöp atmanın çevresel etkisinin tam olarak ne olduğunu bilmemizin hiçbir yolu yoktur.

Çöp sorunu, birçok insanın atıklarını belirlenmiş ayrı atık toplama kaplarına atmadığı gerçeğiyle de daha da kötüleşiyor. Bu nedenle, çöpün büyük bir kısmı karışır ve bu da çok çeşitli kimyasal maddeler arasında kesinlikle öngörülemeyen kimyasal reaksiyonlara neden olur. Atıklarımıza tam olarak ne olduğunu bilmememiz bile endişe verici.
Bu nedenle ekoloji, atık yönetimi, geri dönüşüm, çevre koruma hakkında daha derin düşünmeye başlamak oldukça mantıklı...
Sayılarla ve örneklerle konuştuğumuzda işler daha somut boyutlar kazanıyor. Çünkü çoğu insan düşüncesiz yere çöp atmanın yol açtığı sorunların farkındadır, ancak konuyu biraz loş ve biraz da mesafeli ele alır. İşte dünyanın çöp sorununa ilişkin bazı rakamlar:
Kirlilikten kaynaklanan salgınlar her yıl 100 milyondan fazla insanı etkiliyor.
Her yıl 1 milyondan fazla deniz kuşu ve 100.000'den fazla deniz memelisi, dünya okyanuslarındaki kirlilik nedeniyle ölüyor.
Büyük şehirlerde yaşayan insanlar, daha fazla miktarda atılan ancak işlenmemiş çöp nedeniyle %20 daha fazla ciddi hastalık riskine maruz kalıyor.
Aynı zamanda atık geri kazanım göstergelerini iyileştirirsek daha temiz bir çevrede yaşayabilir, biyoçeşitliliği koruyabilir ve önemli miktarda kaynak tasarrufu sağlayabiliriz. Aşağıda, çevresel durumdaki olası iyileştirmeleri gösteren bazı örnek veriler verilmiştir:

1 ton geri dönüştürülmüş çelik, 1,5 ton demir cevheri, 0,5 ton kömür ve yeni çelik üretmek için gereken suyun %40'ını kurtarır.
1 ton geri dönüştürülmüş kağıt, 13 ağaç, 2,5 varil petrol ve 100 kilovat saat enerji tasarrufu sağlar.
1 ton geri dönüştürülmüş plastik atık, 2306 kilovat saat elektrik ve 2,2 ton yağ tasarrufu sağlar.
Ayrı atık imhası ve çöplerin sorumlu bir şekilde geri dönüştürülmesi hakkında düşünmeye değer. Konuyla ilgili paranoya elbette zararlıdır. Pek çok insan, gezegenin kirliliğini ve çevreye verilen zararı aşırı derecede açığa vurma ve suçu insana ve onun kâr etme güdüsüne yükleme eğilimindedir. Aslında pek çok kanıt, ekonomik gelişmenin ve yeni teknolojilerin yararlı bir etkiye sahip olduğunu ve daha temiz hayatlar yaşamamıza yardımcı olduğunu gösteriyor.

Bu nedenle aklımıza ve vicdanımıza güvenmeli ve atıkların bertarafı konusunda dikkatli olmalıyız. En temel eylem, çöpü ayrı ayrı ve doğru tipte kaplara atmaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum