Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

Bir eko-okul doğa sevgisini öğretir

28 Mart 2023 - 12:49

Eko-Okul en büyük küresel programdır sürdürülebilir okullar için - sınıfta başlar oda ve topluluğa kadar uzanır, gelecek nesilleri öğrenmeye dahil eder, eylem tabanlı. Program, aşağıdakilerin gerçekleştirilmesine aktif olarak katkıda bulunur: Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2015-2030, Birleşmiş Milletler tarafından geliştirilen uluslar Kararlı bir sürdürülebilirlik hareketi ile, kaliteli öğretmen yetiştirme ve azim ve standartlarımızı geliştirmek, biz yaşadığımız en acil zorluklarla mücadeleye katkıda bulunmayı umuyoruz.
Yetişkinler olarak bilmemiz gereken bir şey de, özellikle küçük çocuklarda öğrenmenin gözlem yoluyla gerçekleştiğidir. Başkalarının davranışlarını tekrarlarlar ve bu, çocuklarda görmek istediğimiz bir modeli takip etmemizi gerektirir. Onlara çevreyi korumayı öğretmek için onlara böyle bir örnek göstermeliyiz. Biz yetişkinler olarak çevreye özen gösterir ve korursak, çocuklar da bizi mutlaka taklit edecektir. Bu durumda, konuyla ilgili herhangi bir tartışma ve proje onlar için eğitici olacaktır.
Dürüstlük, çevre bilinci oluşturmada ve çocukların ilgisini canlı tutmada da çok önemli bir faktördür. Dürüstlük veya bütünlük, kendi ideallerimiz ve değerlerimiz ile sergilediğimiz gerçek yaşam pratiği arasında iyi bir eşleşme olması gerektiği anlamına gelir. Gereksizden vazgeçmenin, gerekli olanın kullanımını azaltmanın, geri dönüştürüp yeniden kullanmanın kolay olduğunu hayatımızın her alanında göstermeliyiz.
Bir diğer önemli faktör de çocukları, biz insanların doğanın bir parçası olduğumuz ve doğanın da bizim bir parçamız olduğu fikrine veya gerçeğine yaklaştırmaktır. Bunu çocuklar için anlaşılır kılmak zor bir iş değildir. Doğa olaylarını gözlemlemek, insan hakkında bilgi edinmek, hayvanlar ve insanlar arasındaki benzerlikleri, bitkilerin, havanın, suyun ve diğer elementlerin önemini göstermek, doğanın bir parçası olduğumuzun anlaşılmasını sağlar. Daha yeşil olmayı ve çevreye özen göstermeyi ve daha da önemlisi çevreye zarar vermemeyi istemenin anahtarı budur.
Kişisel örneğinizle başlayan 4 basit kural:
*Çöpleri ayrı toplayın
*Eşyalara ikinci bir hayat verin
*Her yerden çöp topla
*Küçük şeylere dikkat et
Şeytan ayrıntılarda gizlidir ve çocuk sadece çöpleri nasıl attığımızı değil, aynı zamanda doğal kaynakları nasıl tükettiğimizi de dikkatle gözlemler.
İyi bir örnek vermek gerekirse:
- Bulaşıkları sabunlarken suyu durdurun;
- Işık lambasını boşuna bırakmayın;
- Çamaşır makinesini sadece gerekli miktarda çamaşır topladıysanız çalıştırın;
- Tek kullanımlık polietilen poşet kullanmayı reddetmek .

Sıfır atığa giden yolda 5 sütun vardır: reddet, azalt, yeniden kullan, geri dönüştür ve kompost yap.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum