Artun Sucuoğlu

Artun Sucuoğlu


MAHALLE BAKKALLARININ KIYMETİ... 

17 Aralık 2021 - 17:30

Sayın Cumhurbaşkanımız bir zamanlar bir laf etmişti, "küçük esnaf kalmayacak" ve dediği oldu.

Bir zamanlar mahalle bakkallarında eldivenden merdivene her şey satılırdı. Mahallenin en büyük tedarikçisi olan bakkallar, aynı zamanda bu tedarik zincirinin finansörü konumundaydılar. 

Parası olmayanların veresiye alışveriş yaptıkları bu güzide işletmeler ekonominin en önemli can damarlarından birisiydi. Tedarik zincirinde bulunan herkesin sebeplendiği bu oluşumda para kısa yoldan ve toplu halde holdinglere gitmezdi. Belki yine dönüp dolaştığı yer holdingler oluyordu fakat uzunca bir seyahatten de geçiyordu. Toptancısından ana bayisine, oradan bölge bayisine derken arada birçok insan sebepleniyordu bu zincirden. 

Son yıllarda ise lirayı kuruşu hesap edip de zengin olacağını zanneden orta direğin kendi elleriyle büyüttüğü devasa oluşumlar, bilmem kaç bin mağazalı zincir marketler girdi hayatımıza. Bu şirin görünümlü yüksek rekabetçi oluşumlar sıcak mesajlarla, birtakım kampanyalarla giriverdiler hayatımıza. 

Şirin ve sempatik reklam yüzleriyle bizlere gülücükler dağıtırken arka planda mahalle esnafını hançerleyip onların canını almakla meşgul oldular. Ufak esnafın, mahalle bakkalın canı tükendi, şimdi sıra bize geldi. Görünen o ki kendilerini büyüten orta direğin de gözünün yaşına bakmayacaklar! 

 Yok 10 kuruş pahalı orada, 25 kuruş uyguna buldum derken kaldık mı  marketlerin elinde. Bakkallar 25 kuruş poşet parası almazlar.Yaptığın alışverişte 10,25 kuruş sa 25 kuruşa istemezler.

 Bunlar daha iyi günlerimiz, demedi demeyin. Bakın devlet kartelleşip fiyatları fahiş derecede yükselttikleri gerekçesiyle bu marketlere milyarlarca lira ceza kesti. Ne oldu? Cezanın kesildiği hafta gözümüzün içine baka baka yağa, una, şekere zam yaptılar. Ceza devletin kasasına girmeden bizim cebimizden çıktı gitti.. 

Market alışverişinden kar edip de birikim yapan var mı aranızda? Ben marketten alışveriş yapıp da ettiğim tasarruflarla şunu aldım diyeniniz oldu mu? Olmadı, olamazdı da zaten. Defalarca market ve bakkal kıyaslaması yapmışlığım vardır, ayda en fazla 100 TL fazladan ödememek için koskoca bir sektörü yok ettik mi? Ettik.. Şimdi ne olacak? Biriktirdiklerimizi gerçek sahiplerine, süper  marketlere iade edeceğiz. Hem de misliyle.. 

Daha bu başlangıç, bu günler iyi günlerimiz. Bu gücü onlara biz verdik, şimdi kontrolden çıkan bu gücün yaratacağı tahribata da bizler katlanacağız. Neyse, lafın kısası bu saatten sonra bu marketleri sistemden çekmenin, çıkartmanın mümkünü yok. Herhangi bir yasal düzenleme de gündemde olmadığına göre herkes halinden memnun demektir. Belki de bu olumsuzluklar sadece benim harcamalarımı etkiliyordur ve ben herkesi kendim gibi zannediyorum dur. Umarım da öyledir.. 

Herkese iyi hafta sonları...

YORUMLAR

  • 0 Yorum