Artun Sucuoğlu

Artun Sucuoğlu


14 Mayıs Bitti Sıra 28 Mayıs' da...

16 Mayıs 2023 - 13:58

14 Mayıs seçimleri tamamlandı. Türkiye Büyük Millet Meclisinin oluşumu tamamlansa da Cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir aday yüzde elli rakamını geçemedi. YSK'nın Cumhurbaşkanlığı seçimin ikinci tura ilişkin açıklamasını ile gözler şimdi 28 Mayıs' da.

Artık yeni hedef 28 Mayıs. Bu tarihte Kemal Kılıçdaroğlu ile Tayyip Erdoğan ikilisinden hangisi yarışı önde bitirecek, merakla bekliyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçiminin İkinci tura kalması yüksek tansiyonu, 13 heyecanlı ve yoğun propagandalı gün bizi bekliyor olacak. Bakalım Kılıçdaroğlu ve Erdoğan bu süreçte seçmenlere neler vaadi edip seçimi kazanmaya çalışacak?

14 Mayıs seçiminde katılımın yüksek olması milletimizin geleceği konusunda duyarlılığını gösterdi. Sandık başlarında herhangi bir olumsuzluğun olmaması sevindirici idi. Ayrıca geçersiz ve boş oy miktarının düşük olması halkın duyarlılığının yanında bilinçli olmasının en önemli göstergesi oldu. Seçim İkinci tura kalması nedeniyle bu yüksek katılım oranını yeniden görecek miyiz? Yaşayıp öğreneceğiz.

14 Mayıs seçiminin en heyecanlı kısmı oyların sayımına geçilmesiyle başladı. Sabaha kadar süren oyların sisteme girilmesi ve sonuçlarının henüz açıklanmaması hepimizi uykusuz bıraktı. 2018 seçimlerinde çok daha çabuk sonuçlanan sayım süreci bu seçimde sistematik itirazlar yüzünden oldukça zaman aldı. İtirazların bugün akşamına kadar sürecek olması kesin sonucun açıklanmasını etkileyecek. İlk turda sonuç alınmadığının açıklanması elbette YSK tarafından olacak.

Anadolu Ajansının her zaman olduğu gibi seçim sonuçlarını mevcut yönetim lehine açıklamayı tercih etmesi gecenin en kötü olayı özelliğini oluşturdu. Nedense demokratik bir ülkede demokratik olmayan işlerin yapılması etik sınırları dışında kalıyor. Başka bir enteresan konu ise daha seçim bitmeden sonuçlara ilişkin itiraz dilekçeleri oldu. Daha oylar sayılmadan sayım sonuçlarına itiraz edilmesi görülmemiş olay olarak Türk siyasi tarihine geçmiş oldu. Ayrıca hem mevcut yönetimin, hem de Millet İttifakını peşi sıra öndeyiz açıklamaları insanların kafasını karıştırdı. Bakalım Kemal Kılıçdaroğlu veya  Tayyip Erdoğan son anda bir sürpriz yapacak mı?

İçinde bulunduğumuz ortamın seçim sonuçlarına yansımaması bizce günün en ilginç olayı. Seçmenlerin bu ekonomik ve sosyal kriz ortamında hala mevcut yönetime teveccüh göstermesi anlaşılır gibi değil. Enflasyonun tavan yapması, orta tabakanın yok olması ,seçmenin alım gücünün azalması, açlık sınırı altında gelir elde edenlerin sayısının artması neredeyse oylara hiç yansımadı. İnsanın aklına milyonlarca sığınmacının mevcut yönetimi desteklediği fikrini getiriyor.

Deprem Bölgesinde de mevcut iktidarın yeniden tercih edilmesi, seçim akşamı başta Maraş olmak üzere birçok noktada konvoy oluşturarak şehir turu atılması gecenin ilginç olaylarından biri oldu. Halbuki mevcut yönetimin yaptığı yanlış uygulamalar buradaki insanların hayatlarını, evlerini, iş yerlerini kaybetmelerine neden olmuştu.

Milletvekili seçimlerinde Cumhur İttifakı çoğunluğu elde etmiş durumda. Millet İttifakı ile Emek ve Özgürlük İttifakı istediğini bulamamış görünüyor.

Siyasette 13 gün çok uzun süre, bakalım süreçte neler göreceğiz. Bu arada oy kullanmayan ve iptal oyların toplamı yaklaşık 10 milyon civarı. Aradaki fark 2 buçuk milyon civarı olduğunu düşündüğümüzde 28 Mayıs günü her türlü sürpriz  bir sonuç  olabilir. Her iki adaya başarılar dileriz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum