Artun Sucuoğlu

Artun Sucuoğlu


Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir...

29 Ağustos 2023 - 18:06

Şanlı tarihimizde unutulmaz bir destanın  yazıldığı Ağustos Ayının sonlarında Türk ordusu, yenilgisiz komutanları Mustafa Kemal Atatürk’ün vermiş olduğu emirle kendisinden kat kat fazla olan Yunan mevzilerine saldırmış ve geçilmez olduğu iddia edilen bu mevzileri bütün dünyayı hayrete düşürecek bir çabuklukta geçmiştir. 26 Ağustos'ta başlayan bu taarruz sonrası 30 Ağustos'ta gerçekleşen meydan savaşında da Yunan Başkomutanı esir edilerek büyük bir zafer kazanılmıştır. Yenilen Yunan Ordusu kalıntıları İzmir’e doğru kaçarken daha önceden bölgede bulunan kentleri işgal eden Yunan kuvvetleri de panik halinde işgal ettikleri kentleri terk etmeye başlıyorlar. Türk Ordusu kendisi gelmeden düşmana saldığı  korkuyla bu kentleri kurtarıyor.

 30 Ağustos tarihinde kutlamakta olduğumuz Zafer Bayramı kadar adını hak eden başka bir bayram var mıdır, bilmiyorum. Adeta yedi düvelin destekleyip el verdiği, devrin en son silahlarıyla donatıp üzerimize saldığı Yunan Ordusunu, hem de taarruz ederek, yerleştikleri siperlerden atan Mehmetçiklerimize ve onların şanlı başkomutanlarına binlerce şükran...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu büyük zaferi memleketin esaretten kurtuluşu ve özgürlüğü ile taçlandırmak için o ünlü komutunu vermiştir:

“Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!..”

Bu emirle birlikte çılgın bir kaçış ve amansız bir kovalamaca başlamıştır. Hani bazı kendini bilmez soysuzlar “keşke Yunan kazansaydı” gibisinden hezeyanlar geçiriyorlar ya, sadece bu kaçış anında bile Yunan ordusunun yaptığı katliamlar insanlık için yüz karasıdır. Kadın, yaşlı ve çocuk demeden, adeta yenilginin intikamını zavallı kendi halindeki insanlara işkence ederek ve katlederek alma rezilliğinden çekinmeyen bu sözde orduya alkış tutan, “keşke onlar kazansaydı” diyerek vatana ihanet sayılabilecek alçakça dileklerde bulunanlar kendilerini Müslüman olarak tanıttıklarında yüreğim daha da yanıyor.

Allah bu zaferi bize yaşatanlardan razı olsun. Allah ülkemizi ve de milletimizi bir daha düşman karşısında acze düşürmesin.

30 Ağustos günü bayramı coşkuyla kutlayacağız. Özgürlüğümüzün anlam ve değerini bir kere daha idrak edip bize bu günleri gösteren, bunun için can verip can alan şehit ve gazilerimize de hayır duaları edeceğiz.

Mekanları cennet olsun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum