Artun Sucuoğlu

Artun Sucuoğlu


Değişim ve yenilenme isteklerinin karşılıksız kalması...

02 Eylül 2023 - 08:28

Mayıs 2023 seçimleri sonrası hafta içi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun merakla beklediğim ve seçim sonrası memleketim Aydın'da yapacağı miting ve temel atma törenine katıldım. Oradan edindiğim izlenimlerimi satır başları olarak şöyle anlatayım:
Söke Cumhuriyet Meydanı’nda Aydın Büyükşehir Belediyesi Toplu Temel Atma Törenine katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun .
İlçede trafik, yeşil alan ve yol sorunu olduğunu,
Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayının yine Özlem Çerçioğlu olduğunu,
Büyük Zafer’in 101. yılını coşku ile kutladıklarını,
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği bağımsızlık mücadelesiyle tüm mazlum milletlere örnek olduğunu,
Emperyal güçlere karşı bağımsızlık mücadelesi veren Atatürk’ün hiçbir güce boyun eğmemiş ve ekonomik bağımsızlık uğruna Malatya’dan Nazilli’ye ülkenin dört bir yanında fabrikalar kurduğunu,
Kayseri’de 1921 yılında uçak fabrikasının temeli atıldığını, sekiz yıl sonra Kayseri’den kalkan ilk uçak Ankara’ya indiğini,
İktidarın Araplardan para dilenir duruma düştüğünü,
Türkiye Cumhuriyeti devletinin, Mustafa Kemal’in ilkeleriyle yola çıktığı takdirde, hiçbir emperyal gücün önünde diz çökmeyeceğini,
Türkiye'de Suudi Arabistan Konsolosluğu baskınını ve suçluların ellerini kollarını sallayarak Türkiye’yi terk ettiğini,
Türkiye'de hemen her şey vergilendirilirken kur korumalı mevduat sahiplerinden vergi alınmadığını, ancak bu ülkenin insanı gidip ekmek alırken vergi ödediğini,
Kendilerinin iki kırmızı çizgisi olduğunu, bunların vatan ile bayrak olduğunu, bu değerler üzerine yemin ettiklerini, hiçbir zaman ayrım yapmadıklarını ve yapmayacaklarını söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından ilçede yapılacak otopark, otogar ve parkın temeli törenle atıldı.
Yapılan açılış töreninde Aydın Efeler’den 10 otobüs ile gelenler ve A.B.B. Ayba çalışanlarına rağmen meydan boş kaldı. Boş kalan meydan Kılıçdaroğlu'nu rahatsız etse de yaptığı konuşma ile durumu kurtaran kişi oldu.
Bu durumun en önemli nedenleri; tabanın değişim ve yenilenme isteklerinin karşılıksız kalması, seçimde tüm beklentilere karşı alınan yenilgi sonucu partililerin umutlarının kırılması, siyasi tahakküm oluşturma çabaları ile sönük geçen ilçe kongreleri ve parti içi eğitimin yapılmamasının sonucu olarak parti ideolojisinin giderek yok olmasıdır.
Özlem Çerçioğlu’nun adaylığını açıklayan Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun İlçe Belediye Başkanları için sessiz kalması aldığımız başka bir nottu. Yerel seçimlere yaklaşık yedi ay varken, Özlem Çerçioğlu’nun adaylığının açıklanmasının 30 Ağustos gibi önemli bir günde yapılması önümüzdeki aylarda yapılacak CHP Kongresinin de değişim olmadan gerçekleşeceğinin sinyallerini vermiş oldu.
Bundan sonra CHP’de belediye başkanlığı adaylıkları için kıyasıya bir mücadelenin başlayacağı anlaşılırken, adayların ön seçimle belirlenmesini bekleyen parti üyeleri için bir kez daha hayal kırıklığı oldu. İlçeler için son söz yine genel merkeze ve Özlem Çerçioğlu’na kalmış oldu, doğal olarak siyasi tahakküm sonucu demokrasi yine hayal oldu.

Kılıçdaroğlu konuşmasında sıkça Atatürk’ten, onun yaptıklarından ve onun yolundan ayrılmayacağından söz etti ama, partinin merkezi ve yerel yönetimlerinde görev alanların bir bölümünün daha “Altı Ok” nedir bilmeyen kişilerden oluşması aklımıza, “Hocanın dediğini yap, yaptığını yapma” sözünü getirdi.
Kılıçdaroğlu, CHP’nin içine girmiş olduğu büyük değişim, dönüşüm ve yenilenme sürecine uygun olarak, parti içi demokrasinin eksiksiz işlemesi amacıyla, adayların ön seçimle, örgütlerin, üyelerin, halkın tercihi ile belirleme yolunu benimseyeceğini söylemişti ama bugün yine, “Adayımız Özlem Çerçioğlu” diyerek kurultaydan değişim çıkmayacağının sinyalini vermiş oldu.
Nedense değişim ve yenilenmeden söz edenler örgüte sormadan, üyelere sormadan karar vermeye devam ediyor. Neden sorsunlar ki? Demek ki, halkı yönetecek adayları seçecek bilgi ve basiret örgütte ve üyelerde yok. Bu anlayış devam ederse ülkenin kurucu partisi CHP kan kaybetmeye devam edecektir.

“İnsanlara eğitim ve bilgi sağla. Barış ve düzenin sağlanmasının kendi çıkarları için gerekli olduğunu onlara öğret.” (Thomas Jefferson)
Herkese iyi hafta sonları...

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum