Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

Tek kullanımlık maskeler - çevre için tehlike

27 Temmuz 2021 - 12:11

Maske Takmak, dünyadaki birçok kamusal alanda zaten yasal bir gerekliliktir. Ancak maskeler zorunlu hale gelmeden önce bile karada ve denizde atık sorunu yarattılar. Milyonlarca kişiye yüz maskeleri kullanmaları söylenmesine rağmen, güvenli bir şekilde nasıl atılacağı veya geri dönüştürüleceği konusunda çok az rehberlik verildi. Şu andan itibaren dünya çapında her ay milyarlarca maskeye ihtiyaç duyulacak. Daha iyi bertaraf uygulamaları olmadan, bir çevre felaketi yaklaşıyor. Çoğu maske dayanıklı plastik malzemelerden yapılır ve atılırsa onlarca yıldan yüzlerce yıla çevrede kalabilir. Bu, çevre ve insanlar üzerinde bir takım etkileri olabileceği anlamına gelir. 

Ülkemizde  çevrecilerin analizlerine göre, Kovid-19 salgını yerleşim yerlerinde plastik kirliliğini ve araba trafiğini artırdı.

İnsanlar "Kişisel arabalarını toplu halde kullanmaya başladılar" Atmosfere daha az zararlı emisyonlar geçiciydi ."Birçok uçak uçmadı, uçuş olmadı, bu da çevre için iyi, ancak yaz aylarında işler biraz normalleştikçe hava yolculuğu arttı."

Çevreciler, tıbbi eldivenler veya çeşitli plastik ambalajlar gibi tek kullanımlık ürünlerin kullanımında bir artış olduğunu bildiriyor . Orta ve uzun vadede hayvanlar ve bitkiler de etkilenir. Büyük kütleleri nedeniyle plastik atıklar çevreyi boğabilir ve ekosistemleri yok edebilir. Bazı hayvanlar da plastik nesnelerle avları arasındaki farkı anlayamazlar ve daha sonra kumaş parçalarına boğulurlar.

Hayvanlar boğulmasalar bile maddeler midelerini doldurduğu ancak besin sağlayamadığı için yanlış yiyebilirler. Daha küçük hayvanlar da parçalanmaya başladıklarında maske veya eldivenlerdeki lastik bantlara dolanabilir. Zamanla, plastik daha küçük parçalara ayrılır ve kumaş çevrede ne kadar uzun süre kalırsa, o kadar fazla ayrışır. Plastik önce mikroplastiklere ve sonunda daha da küçük nanoplastiklere ayrışır. Bu küçük parçacıklar ve lifler genellikle gıda zincirlerinde birikebilen uzun ömürlü polimerlerdir. Tek bir maske, her biri kimyasalları ve bakterileri besin zincirine ve hatta potansiyel olarak insanlara taşıma potansiyeline sahip milyonlarca parçacık üretebilir.

Tüm bunları göz önünde bulundurarak, yüz maskesi takmanın etkisini azaltmak için aşağıdaki adımları atmamız gerekiyor:

*Tek kullanımlık filtreleri olmayan yeniden kullanılabilir maskeler kullanın.

*Yedek bir maske takmaya çalışın, böylece taktığınız maskeyle ilgili bir sorun çıkarsa tek kullanımlık maske kullanmanıza veya satın almanıza gerek kalmaz.

*Yine de tek kullanımlık bir maske kullanmanız gerekiyorsa, eve götürün (çıkarmanız gerekirse belki bir torbada) ve ardından doğrudan kapaklı bir çöp kutusuna koyun.

*Yine de tek kullanımlık bir maske kullanmanız gerekiyorsa, eve götürün (çıkarmanız gerekirse belki bir torbada) ve ardından doğrudan kapaklı bir çöp kutusuna koyun. Bu mümkün değilse, uygun bir genel sepete koyun.

*Tek kullanımlık maskeleri geri dönüşüm için atıkların üzerine koymayın. Özel geri dönüşüm ekipmanlarına takılabilirler ve çalışan atıklar için potansiyel biyolojik tehlike oluşturabilirler.

*Ne yaparsan yap, onları dışarı atma!

YORUMLAR

  • 0 Yorum