Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

Karşılıklı Bağımlılık

31 Ekim 2022 - 10:00

Doğa, bizi çevreleyen her şeydir. Her şey etrafımızda. Sayısız tarlası, dağları tarif edilemez, tüm güzel yerleri... Hatta doğadaki hayvanlar bile sayılamayacak kadar çoktur. Doğa, doğaüstü güzelliği, çeşit çeşit çiçeklerin yemyeşil bahçeleri, değişik aromaları ile bizi fethediyor. Büyük ve küçük ağaçlar, çalılar ve çimenler. Biz insanlar, bu doğanın bir parçası olarak onunla ilgilenmek ve onu ekolojik olarak temiz tutmakla yükümlüyüz: ormanlarda ateş yakmamak; çöp atmamak; hayvanlara bakmak ve onları savunmak, zevk veya spor için öldürmek değil.
 İnsan, hayatta kalması için doğaya olduğu kadar doğaya da bağımlıdır. Doğa insana ekinlerini yetiştirdiği verimli topraklar verdi; beslendiği hayvanlar; iş kazandığı ve geliştirdiği petrol; dağlar ve denizler yürüsün ve ruhunu saflık ve huzurla doldursun. Ve karşılığında adam ne yapar? Tam tersi... Olabildiğince doğayı yok ediyor. Fabrikalardan ve arabalardan çıkan devasa kara duman bulutları sürekli olarak havada yükseliyor, doğayı kirletiyor ve insan hayatını tehlikeye atıyor. Ormanlar, inşaata yer açmak için veya birinin yoluna çıktığı için yok edilir. Hayvanlar kesilir - deriler için, giysiler için, dekorasyonlar için... Şehirlerin bütün sefaleti kanallardan nehirlere dökülmekte, bunun sonucunda şehirler kirlenmekte ve bu pislik denizlere yayılmaktadır.
 Bize huzur veren ve onu sevmemizi sağlayan doğadır. Bir kişi ancak şeylerin özüne girmeyi başardığında, ancak o zaman doğanın gücünü gerçekten hissedebilir, içine girebilir ve çeşitliliğini görebilir. Doğaya yakın olduğumuzda, tam ortasındayken, ruhumuzda oluşan sorularla birlikte cevaplar gelir. İnsanın tüm hayatı, doğanın kendisinde değil, her şeyde mükemmellik arayışı içinde rekabet içinde geçer. Bize ihtiyacımız olan her şeyi veren odur: güneş, hava ve su ve karşılığında onu yok ederiz. Ve neden? Geçerli bir sebep yok. Kişi sadece nankördür ve öyle kalacaktır. Gerçek şeylerin değerini takdir edemez.
İnsan , onunla etkileşim kurma fırsatına, bilgisine ve gücüne sahiptir. İyi olan her şeyi çıkarmaya çalışırken, onu kurnazca yok eder.
 Rüzgarın özgürlüğünü hissedin, meyvenin aromasını, ayaklarınızın altındaki yumuşak çimenleri hissedin... Doğayı sevin ve olması gerektiği gibi koruyun - temiz ve bozulmamış.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum