Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

Islak Mendil Tehlikesi

10 Nisan 2023 - 17:16

Tek kullanımlık ıslak mendiller her an kolaylık sağlasa da kullanımları çevreye ciddi anlamda zarar vermektedir. Islak mendiller, korona virüs salgınının kişisel hijyeni koruma çağrılarını artırmasının ardından giderek daha fazla aranan ve kullanılan bir kozmetik ürün haline geliyor.
Aslında çoğu ıslak mendil türü, onları daha güçlü yapan plastik içerir. Bu kullananlar için bir artı ama tam olarak ayrışmadıkları için büyük bir çevre sorunu. Zamanla mikro plastiklere dönüşürler ve su ortamına karışmaları halinde deniz yaşamını tehdit edebilirler.
Çevreyi korumak için acil önlemler alınmalıdır. Bunu gerçekleştirmenin bir yolu, ıslak mendilleri daha az kullanmaktır. Bu, örneğin eller sabun ve su ile yıkanırsa, yüzeyler ıslak havlular yerine yeniden kullanılabilir bir bezle temizlenirse meydana gelebilir.
Başka bir yol da, her ne kadar kolay bulunamasalar ve biraz daha pahalı olsalar da, çevre dostu mendiller kullanmaktır. Islak mendil kullanılmadığı takdirde elbette daha zordur, ancak gezegenin ilk dostu olmadıklarını da unutmamak gerekir.
Islak mendillerin çoğu biyolojik olarak parçalanamaz, bu nedenle kanalizasyon filtrelerinden kaçanlar çevre üzerinde daha da büyük bir etkiye sahiptir, okyanuslardaki yolculuklarını veya kumsalları yıkayarak sona erer. Geleneksel ıslak mendiller polyesterden yapılır ve milyonlarca kimyasal mikro elyaf içerir. Suya girdikten sonra, bu lifler salınır ve birçok deniz türünün ölümüne ve yok olmasına neden olur.
Geri dönüşüm bazen biraz mayın tarlası olabilir ve neyin geri dönüştürülüp neyin geri dönüştürülemeyeceği konusunda kafamızı karıştırır. Ama neyi geri dönüştüremezsin? Bazı şeyler geri dönüşüm kutularına gitmemeli ve bunun için iyi bir sebep var.
Islak mendil
Bebek mendilleri, kozmetik mendiller, temizlik mendilleri ve ıslak tuvalet mendilleri geri dönüştürülemez yıkanamaz ve tuvalete atılamaz, ancak biyolojik olarak parçalanabilen ve tuvalete kolayca akan ıslak tuvalet kâğıdıyla karıştırılmaması önemlidir.
Bazı markalarda anti bakteriyel ve antiviral etkiye yönelik reklam yazıları tüketicileri yanıltmaktadır. Çoğu insan bunu dezenfektanların yerini alması olarak yorumluyor. Islak mendiller dezenfektanların etkinliğine sahip değildir.


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum