Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

Hepimiz Doğayı Koruyalım !!!

04 Ekim 2022 - 16:12

Bugün çevrenin bozulmasının sebebini ararken, kendimize nasıl zarar verdiğimizi fark etmiyoruz. Hepimiz bu konudaki düşüncelerimizi değiştirirsek, tutum ve davranışlarımızı değiştirirsek, doğanın eskisi gibi olacağına, yani cennetten bir köşe olacağına inanıyorum. Ancak şimdilik, insan ve doğa evrensel bir çatışma içindedir. Bana göre ülkedeki kanunlardan herhangi biri değiştirilse en azından doğanın korunmasına yönelik sorunların çoğu çözüm bulur. Ayrıca doğayı korursak bir şekilde kendimizi de koruyacağımızı düşünüyorum ama sadece bizi değil çocuklarımızı bile çünkü hepimiz doğanın bir parçasıyız. Bizi O yarattı, onun sayesinde var olduk ve o bizim annemiz gibi görünüyor ama biz bu kadar kötü bir tavır sergiledikten sonra sanki annemize (doğaya) sırt çevirip onun aleyhine çalışıyoruz. Ve onu korumaya çalışmak yerine, eylemlerimizle kelimenin tam anlamıyla yok ediyoruz.
İnsanlar - "Damla damla girdap olur" dediler. Bugün doğaya atıkları atsam ve attıktan sonra hiçbir şey olmayacak desem, başkaları da bana aynı şeyi söyleyecektir. O zaman bu insanların her biri çöplerini gitgide daha fazla doğaya atacak ve en acımasız olanı da bunu yanlış bir şey yapmıyorlar düşüncesiyle yapacak olmalarıdır. Son olarak, bir çöplük - güzel ormanımızın yerine bir insan önemsizliği yaratığı - bir doğa yaratığı oluştuktan sonra, herkes bunun için bazı nedenler arıyor ve nedenleri kendi içinde aramıyor. Ancak bu fenomen her gün görülür. Sen de görüyorsun. Ve eğer düşünürsek - çocuklarımıza ne bırakacağız?
Onları sağlıklı tutan, gülümseten ve dışarı çıkaran bir doğa ya da sadece onları hasta eden ve bakışlarıyla iten bir doğa. Bence insanlığın aklını başına toplamasının ve tüm bunların bitmesi gerektiğini anlamasının zamanı geldi. Doğanın ve ormanların kirlenmesi, küresel bir yanıt gerektiren küresel bir sorundur. Doğanın korunması en az bir hafta içinde çözülebilir, ancak zor olan şey şu ki biz, dünyadaki tüm insanlar bunu birlikte çözmek zorundayız. İnsanlar bu konuda bir şeyler yapmaya karar verirlerse, bırakın tüm evreni, bu dünyada onları durduracak hiçbir güç olmayacaktır. Ormanların ve genel olarak çevrenin korunması için okuldaki girişimlerle katkıda bulunabiliriz.
Bence bir insana bir çocuk tarafından doğayı koruma öğretilirse, gelecekte onu koruyacaktır. Doğayı korumamaları çocukların suçu değil, onu korumak için yetiştirilselerdi, gezegenin ve ormanların kirliliği bu kadar büyük olmazdı. Bana doğayı ve içindeki her şeyi korumayı öğreten bir ailede büyüdüğüm için mutluyum. Ne yazık ki çocukların çoğunun benimki gibi aileleri yok. Okullardaki inisiyatiflerin hem çocukların düşünme şekillerinde hem de tutum ve davranışlarında çok şey değiştirebileceğine inanmamın bir başka nedeni daha var.
Eğer onlara kirliliğin sonuçlarının ne olabileceği söylenseydi, eminim ki doğayı korurlardı ve bir daha ona karşı bir şey yapmazlardı. Ve şimdi, bunu okurken, bu dünyada bir yerde, hatta kendi şehrinizde - birileri yürümekten hoşlandığınız en sevdiğiniz ormanı, hatta sizi pozitif enerjiyle dolduran parkı veya bir şekilde sevdiğiniz bir köşeyi kirletiyor olabilir. Bir yansıma biçimindeki bu makalem aracılığıyla, birçok insanı yalnızca çevre üzerindeki etkileri hakkında düşündürmek değil, aynı zamanda ambalajı olan bir şey satın aldıklarında onları teşvik etmek istiyorum -o ambalajı çöp tenekesi gibi görünmeyen bir yere atmadan önce, en azından çöp sahasında mı yoksa çevresinde mi yaşamak isteyip istemediklerini biraz düşünün. Ve oradan tekrar geçmek ve arkadaşlarına attıkları yerin katkıda bulundukları çöplerle dolu olduğunu söylememek isterler miydi? Hatta örneğin küçük, çok sıradan ve önemsiz bir böceğin yerine yerleştirilmek bile, bu insanlar için hiçbir şey ifade etmez ama doğa için çok önemlidir. Yok olması doğadaki ve hayvanlar alemindeki bütün bir besin zincirini kapatacak ve ondan sonra diğer hayvanlar da yokluğundan istemsiz olarak yok olacaktır. Ancak, bir başkasının hatası yüzünden yok olmak ya da bir çöplükte yaşamak istemez. İnsanlar da bunu isterdi.  Belki senin de istediğin budur. Yeşilliği ve güzelliği ile hepimiz doğayı severiz ama korunmasına katkıda bulunmazsak bu güzellik bizi uzun süre memnun etmeyecektir. Doğada yürüyüş yaptığımızda hepimiz iyi hissederiz ve güneşli bir günde yaptığımızda, doğanın harikalarına yakın olduğumuzda rahatlar ve kendimizdeki bir boşluğu doldurur gibi hissederiz. Çünkü o gerçekten bizim büyük bir parçamız. Onsuz, bugünün insanları sorunlarıyla her gün tamamen mutlu ve neşeli olamazlardı.


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum