Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

Dünyayı kurtarmaya hazır mısın?

20 Eylül 2022 - 09:29

Şu an yaşadığınız yerde hava nasıl? Yeterince sıcak mı? Yoksa yağmur mu yağıyor, belki çok kuru? Belirli bir mevsimde her şeye sahip olma olasılığı yüksektir. Ülkemizin güzel taraflarından biri de bu. Kar ve yağmur, sıcak hava ve bazen daha serin, hatta soğuk var. Ancak, bu yakında değişebilir. Bir daha hiç kar görmeseydik ya da sürekli yaz olsaydı nasıl olacağını hayal edin.
Sözde "iklim değişiklikleri" bizi tüm bu endişe verici düşüncelere getiriyor. Bu ifadeyi duymamış olmanıza imkân yok! Herkes onun hakkında konuşuyor! Ama tam olarak ne olduğunu biliyor musun?
İklim, bir yerde olağan hava durumudur. Hava birkaç saat içinde değişebilse de, iklim dışarıdaki havayı uzun bir süre boyunca ölçer. Çoğu bölgede istikrarlı bir iklime alışkınız. Bazı yıllarda normalden daha fazla yağış veya daha soğuk hava olmasına rağmen, genel iklim aynı kalır. Ancak bazen iklim değişir. İklim değişikliği, bir bölgenin olağan hava durumunu değiştirir.
Bir alan çok yağışlıdan çoğunlukla kuruya gidebilir. Hatta sıcaktan soğuğa bile geçebilir! Ve iklim değiştiğinde, insanların yaşamları üzerinde büyük bir etkisi var! İklim değişikliği dünya çapında da olabilir. Gezegenin sıcaklığındaki bir değişiklik veya yağış düzenindeki bir değişiklik olabilir. Buz Devri'ni hiç duydunuz mu?
Sonra tüm gezegende aşırı soğuk bir zamandı. Bugün ise tam tersi yaşanıyor. Dünya donmak yerine ısınıyor. Geçen yüzyılda sıcaklığı birkaç santigrat derece arttı.Bu önemli bir şey gibi gelmeyebilir. Sonuçta çoğumuz dışarıda 1 derecelik bir değişiklik hissetmeyiz bile. Ancak, küresel bir derecenin büyük bir etkisi vardır. Isınma buzların erimesine, deniz seviyesinin yükselmesine neden olur. Ayrıca birçok yerde kötü hava kalitesine ve temiz su eksikliğine yol açar. Uzmanlar, iklim değişikliğinin orman yangınları gibi doğal afetlerin sayısını daha da artırdığına inanıyor.
Ama gezegenimizi bu kadar sıcak yapan nedir? Bazen iklim kendi kendine değişir. Güneş'e olan uzaklığımız gibi şeyler iklimi değiştirebilir.
İklim değişikliğini önlemek için neler yapabileceğinizi merak ediyor musunuz? Yapılacak en iyi şey daha az enerji ve su kullanmaktır. Kullanmadığınız zamanlarda ışıkları ve suyu kapatın. Ailenize, dükkânınızın yakın olmasının daha iyi olacağını söyleyin, böylece araba kullanmak yerine yürüyebilirsiniz. Birçok insan hâlihazırda güneş ve rüzgâr enerjisini kullanıyor ve bu da kömür, petrol ve gNe yaparsak yapalım, bir an önce yapmalıyız! Pek çok bilim insanı, işleri tersine çevirmezsek yükselen sıcaklıkların Dünya'yı yok edebileceğine inanıyor. Dünyayı kurtarmaya hazır mısın?
Sonuçta, dünya gezegenimiz sahip olduğumuz tek ev, bu yüzden onunla ilgilenmeliyiz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum