Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

Dünyanın Ekolojisine Ne Oldu !!

16 Eylül 2022 - 14:51

Doğa bizi çevreleyen dünyadır, bunlar ağaçlar, çiçekler, hayvanlar, böceklerdir - bunların hepsi doğadır! Doğanın bizim sürekli korumamıza ve korumamıza ihtiyacı var. İnsanlık, ormansızlaşmanın, su kirliliğinin, hayvanların yok edilmesinin doğanın ölümüne yol açtığını düşünmüyor. Doğa cömerttir ve tüm güzelliği asla kelimelerle tarif edilemez. Ama düşünürseniz, bir çocuğun kopardığı her çiçek, ne kadar küçük olursa olsun, doğal kaynakların, gücün ve güzelliğin tükenmesine neden olur.
Ama insan bunun farkında değil. Her birimiz, kendi çıkarlarımızı her şeyin üstünde tutarak, mantıksız bir egoist gibi davranırız. Teknolojik ilerleme, insanlığı amansız bir şekilde küresel bir ekolojik felakete doğru çekiyor. Sonuçlarını düşünmeden insan nehirlerin yönünü değiştirir, onları kimyasal atıklarla kirletir, denizlere ve okyanuslara tonlarca zehirli kimyasal atar, okyanus sularının yüzeyini hektarlarca petrol sızıntısıyla kaplar.
Ama nihayetinde su, tüm canlıların yaşam kaynağıdır. Bu gezegende yaşamı doğuran sudur ve susuz yaşamın varlığını düşünmek bile düşünülemez! İnsan susuz birkaç gün bile yaşayamaz, hiçbir bitki ya da hayvan bu canlandırıcı ve hatta “büyülü” nemsiz yaşayamaz. Su zehirlenirse bizi ve torunlarımızı ne bekliyor? Yıllar, yüzyıllar boyunca, insanlık Dünya'nın yüzünden yok olacak.
Zengin olma arzusuyla kör olan insanlar, yakın gelecekte güzel gezegenimizin yaşanmaz hale geleceğini düşünmüyorlar mı? !! Bunun farkına varmak ne kadar üzücü! Her eylemimiz için cevap vermek zorunda kalacağız. Bir gün doğa bize zenginliklerini vermeyi bırakacak çünkü tükenecekler. O zaman insan ne yapacak? Dünyamızı yok ederek kendini zenginleştirmenin yeni yollarını mı icat edecek?
İnsanların aniden uyanıp Dünya'da ne yaptıklarını anlamalarını ne kadar isterdim. Elbette şu anda sahip olduğumuz her şey - elektrik, internet, telefon, kıyafet, ilaç ve medeniyetin diğer faydaları - her şey sanki insanlık yararına yapılmış gibi. Ancak madalyonun bir eksisi de var - tüm bu avantajlar hiçbir yerden ortaya çıkmaz ve hiçbir yerden kaybolmaz, her şey izini bırakır.
Gezegenimizin ekolojisi için büyük bir sorun, insanlar tarafından üretilen düşünülemez miktarda çöptür. Düşünürseniz, o zaman her insan günde o kadar çok çöp üretir ki, bütün bir paket yazılabilir. Gezegende kaç kişi var? Dünyamız yakında enkaz haline mi gelecek? Tabii ki, bu sorunla mücadele ediyorlar, ancak hiçbir işletme tüm atıkları geri dönüştüremez veya bertaraf edemez. Şehir çöplükleri giderek daha fazla bölgeye yayılıyor. Çöpten çıkan dumanlar asit yağmuruna neden olur ve bu da bitkilere ve hayvanlara zarar verir.
Bize verilen yaşam için doğaya minnettar olmalıyız! Ve "teşekkür ederim" dersek, bize aynı cevabı verecek - lezzetli sulu meyveler, kokulu çiçekler, taze esinti, parlak yıldızlar, mavi gökyüzü ve ılık güneş! İnsanlar! Ortak evimize iyi bakın. Bizde başka yok ve asla olmayacak!
Yirminci yüzyılda ne yaptık!
Dünyanın ekolojisine ne oldu ...
Ormanlar yandı, nehirler taştı   . Bunu yapamadık!

YORUMLAR

  • 0 Yorum