Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

Denizde maskeler ve eldivenler - Koronavirüs "yeni bir kirlilik türü" yaratıyor

02 Şubat 2021 - 11:31

Denizlerde, okyanuslarda ve nehirlerde yeni bir kirlilik türü Covid-19 salgınıyla başladı, çevre örgütlerini ve çevre korumacılarını uyarıyor. Denizlerde  maske ve eldivenler yeni bir tür kirlilik yaratıyor.

Sağlık krizi dünya nüfusunun hayatını değiştirdi. İnsanların hijyen ve kişisel sağlığına gösterilen özen artmış, maske, eldiven ve dezenfektan kullanımı artmıştır. Sosyal izolasyonun bir sonucu olarak doğa, kaynaklarının sürekli olarak sömürülmesinden kurtulmaya başladı. Ancak bu olumlu eğilimle birlikte kirlilik bir kez daha ön plana çıktı. Toplum şimdi yeni ve yaygın bir atıkla karşı karşıyadır - tek kullanımlık maskeler ve Covid-19'a karşı diğer koruyucu ekipmanlar.

Çevreciler, koronavirüs enfeksiyonunu önlemek için gereken ürünlerin çevre için yeni bir tehdit haline geldiği konusunda uyarıyor. Tek kullanımlık koruyucu maskeler ve lastik eldivenler denizlerde, okyanuslarda ve nehirlerde giderek daha fazla bulunmakta ve yeni tehlikeli atıklardır.

Maskelerin kullanımının artması, uygun olmayan şekilde imha edilmesinden kaynaklanan atıklarda endişe verici bir artışa yol açmıştır, bunlar bir kova veya konteyner yerine sokağa, parka ve hatta sahile atılmaktadır. Sorun sadece su havzalarında değil. Dünyadaki pek çok şehrin sokakları şimdiden kullanılmış maskelerle "sular altında".

Maskelerin ayrışması yaklaşık 400 yıl alır. Vatandaşların bilincini ancak umut edebiliriz. Koruyucu maskeler ve eldivenler nasıl güvenli bir şekilde atılır yazılı ve görsel medyada sürekli gündemde, fakat pek umursamadığı görünüyor insanoğlunun. Maskeler yeni bir tür kirliliğin başlangıcıdır.

Salgın ve plastik kirliliği: Direniş boşa gitti . Korona virüs, rekor düzeyde maske ve eldiven kullanımına ve tek kullanımlık ambalajların yeniden canlanmasına yol açıyor.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum