Artun Sucuoğlu

Artun Sucuoğlu


Sonunda fakirleşen halk...

06 Mayıs 2022 - 16:46

Bayram sonrası enflasyon rakamları açıklandı son yirmi yılın en yüksek rakamları çıktı. Dünya ekonomi tarihinde enflasyonla mücadelede kullanılan 4 tane yöntem vardır.

1.Piyasadaki para emisyonunu azaltmak

2.Devletin harcamalarını azaltması
 
3.Bankacılık aracılığıyla verilen kredilerin azaltılması

4.Faiz hadlerini yüksek tutup harcamaların azaltılması ve tasarrufa dökülmesinin sağlanması.

Peki bu yöntemlerden hangisi kullanılıyor? Hiçbirisi!

 Onun yerine halkın cebimden para çalma yöntemi ve gizli vergi olan enflasyonun artması yöntemi kullanılıyor. Halkın gittikçe fakirleşmesine göz yumuluyor. Bu popülizm, orta ve uzun vadede toplumun gelir dağılımına vurulan en büyük darbedir.

 Zenginin ve bürokrasinin zenginlediği, Halkın fakirleştiği en kötü durum budur. Enflasyon toplumun en büyük belasıdır. Tüm sosyal katmanlarda tahribat yarayarak , toplumsal iç çatışmanın fitilini ateşleyebilir.

Huzur ve refah ortamının bozulmasına yol açacaktır. Seçime doğru yaklaştığımız bu dönemde ve uzun vadede enflasyondan bizi kurtaracak olan bu yöntemlerden hiçbiri uygulanmıyor. Onun yerine hamaseti söylemlerle toplum yönlendirilmeye çalışılıyor.
Devlet büyüdükçe, açıklar arttıkça geniş halk kitlelerinin üzerindeki yük paketlenerek artıyor. Sonunda fakirleşen halkın ve sosyal olaylarının artması uzun vadede çözümlerin dahada ağırlaşmasıyla  sonuçlanacak.

Enflasyonla mücadele herşeyden daha önemlidir. Merkez bankasının ilk ve en önemli görevi de budur. O yüzden merkez bankaları popülizm ve siyasetten etkilenmesin diye bağımsızdırlar. Bugün merkez bankası ve mali politikalar işlevini yitirmiş durumda. Enflasyon başıboş bir şekilde kendi haline bırakılmış durumda.
Yirmi yılın sonunda geldiğimiz nokta ise alım gücü azalan ve  fakirleşen halk.
Allah sonumuzu hayır etsin.   
Herkese iyi hafta sonları...

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum