Artun Sucuoğlu

Artun Sucuoğlu


Hoş geldin 2023

07 Ocak 2023 - 09:05

Sıkıntılı geçen 2022 yılı sonrasında da yeni yıla çok büyük umut ve beklentilerle girdiğimizi söyleyemeyeceğim. Yılın son günlerinde memleketim Aydın ve yaşadığım şehir İzmir 'den üzücü iki haberle şok olduk.

Aydın'ın Nazilli ilçesinde bir işyerinde tüp patlamış, yedi kişi hayatını kaybetmiş. Biri ağır olmak üzere beş kişi de yaralanmıştı. İnsanın aklı almıyor. Böyle bir kaza nasıl olabilir? Tüp değiştirirken nasıl patlar da yedi tane can telef olur? O tüp değişirken insanlar da  başına toplanıp seyir mi bakıyorlardı?

Daha nedir, nasıl olur diye düşünmeden İzmir’den bir haber geldi. Orada da gökdelen inşaatlarında kullanılan vinç çökmüş ve beş canımızı kaybetmişiz.

Bu çok katlı binalar sadece Türkiye'de yapılmıyor, bu vinçler de yalnızca ülkemizde kullanılmıyor. Neden başka ülkelerde bu türlü kazalar duymuyoruz ki?.. Onların tüpleri neden patlamıyor? Ya da neden onların vinçleri böyle çökmüyor?

Restoranda yemek yemeğe gidiyorsun insanlar hayatına kaybediyor. Bir topan ekmek için sabah evinden çıkan işçiler bir daha çoluk çocuklarını görememişler.  Bütün bunlara kader deyip geçmek mümkün mü?..

Gelelim ekonomiye her ne kadar yöneticilerimiz kesenin ağzını açmış gibi görünseler de asgari ücrete tatmin edici bir zam yapıp EYT’lilere de yıllar süren inatlaşmadan sonra haklarını  teslim ederek yüklü bir ekonomik külfeti göze alsalar da, bana göre bu iş varlıktan değil, biraz da çaresizlikten oldu gibi.

 Bir zamanlar Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan seçim kaybetsemde EYT yi çıkarmayacağım desede günün şartlarında çıkarmak zorunda kaldılar. Çünkü görünen köy secim kaybetmeye gidiyor.

Şimdiye kadar verilmeyen bir hak şimdi memleket tam da seçim atmosferine  girmişken ne diye verilsin ki?..

Zaten paramız olmadığını ekonomiden sorumlu bakanımız Sayın Nurettin Nebati de ifade etmişti. Bu işin bir külfet olacağını onun kendine has anlatımıyla zaten öğrenmiştik.

 Bir ülkenin zenginliği ya da ekonomik  imkanları üretim becerisi ve de üretebildikleri ile orantılıdır. Eğer o ülke tükettiğinden fazlasını üretebiliyorsa sürekli zenginleşen ve de refahı artan bir ülkedir. Biz Türkiye için böyle bir şey söyleyebilir miyiz? Ülkemiz ne yazık ki tükettiği kadarını bile üretemiyor ki, her sene cari açık sorunu yaşıyoruz.

Çok kıymetli  devlet adamlarımız  ve  tv deki yorumcular sürekli olarak ihracatımızdaki  rekor artışlardan söz ederken bu  cari açığın nedenlerini açıklayamıyorlar. Çünkü  ithalatımızdaki artışları görmezden geliyorlar.

2022 yılında ekonomik olarak çok kötü günler yaşadık. İşçisiyle,  memuruyla ve de emeklisiyle açlık sınırının altlarında süründük durduk. Gerek asgari ücrete, gerekse emekli  ve memur maaşlarına yapılan zamlar da ne yazık ki daha cebe girmeden eridiler. Başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere devletin tedarik ettiği temel tüketim maddelerinin pek çoğu inanılmaz oranda zam gördüler. Bence geçen yılın en olumlu değişikliklerden biri ve de belki  birincisi yöneticilerimizdeki tutum değişikliğiydi.

Eskiden ülkeyi yönetenler doğal olarak yaşanan bütün güzelliklere sahip çıkıp bunu kendilerinin başardığını ifade ederken başarısızlıkta da dış güçleri ve ana muhalefet partisi lideri Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu suçluyorlardı. Biz de bizi fakirliğe mahkum eden o dış güçlere beddualar ederek birazcık olsun içimizi soğutuyor duk. Bu sene anladık ki 2022 yılındaki zamlarda ve de fakirleşmemizde dış güçlerin bir etkisi yokmuş. Gerçek suçlular bulundu.  Meğer asıl suçlu mahalle bakkalları gibi, neredeyse her sokakta açılan zincir marketler miş. Pahalılığı da, zamları  da hep onlar yapmışlar.

Yöneticilerimiz sadece durum tespiti yapmakla yetinmediler elbette. O marketlere hadlerini  bildirmek için harekete de geçtiler. Öncelikle Tarım Kredi Kooperatifleri marifetiyle piyasayı kontrol edip diğer zincirlerin belini kırmak istediler. Burada da hesap şaşmış  gibi görünüyor. Sözü edilen kooperatiflerde soğandan başka ucuz bir ürün bulmak çok zor.

Soğanın da ikisi çürük çıkınca aynı hesaba geliyor.

Neyse, umarım,  2023 yılında o zincirlerin de haklarından geleceğiz. Hele şu Karadeniz doğal gazı çıksın da, kullanıma verelim, onlara da sıra gelecek.

Herkese iyi hafta sonları. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum