Artun Sucuoğlu

Artun Sucuoğlu


Atlıkarınca...

25 Kasım 2022 - 10:04

Hafta içinde memleketim Aydın'ın, Nazilli ilçesinin Millet ittifak tarafından seçilen belediye başkanı partisinden istifa edip cumhur ittifakına katıldı, ne vaatler  ile acaba başta il olma vaadi tabiki.
Ülkemizin  insanı ne kadar renkli ise siyasetçisi daha fazla renklidir. Gün geçmiyor ki yeni bir ilginçlik görmeyelim, siyasetçilerin birbirinden ilginç söylemlerine tanık olmayalım. Hele seçim zamanları tüm ülke şenlik yeri gibi oluyor. Hani derler ya; güzel ülkem dışında başka ülkede yaşayamam.
Atlıkarınca, yere sabitlenmiş bir eksen etrafında döndürülen bir platform veya askılara takılı oyuncak atlar, uçaklar, arabalar gibi nesnelerden oluşan büyük bir oyuncak ve eğlence aracıdır. Fuarların, eğlence alanlarının olmazsa olmaz eğlence aracıdır. İki yüzyıl öncesine kadar aslında olması gerektiği gibi bu oyuncaklara "Atlıkaraca" denmiştir. Zamanla değişime uğrayıp "Atlıkarınca" olarak anılmaya başlamıştır.
Atlıkarınca asıl olarak Osmanlı toplum yaşamında önemli bir yer tutan seyirlik bir oyundur. Bellerine giydikleri at kuklalarıyla, müzik eşliğinde türlü gülünçlükler yapan oyuncuların gösterisidir. Bu seyirlik oyunların giderek toplum hayatından çıkışı ile AtlıkaracaAtlıkarınca olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Yani ikisi de insanları eğlendirmek için var olmuştur.
İşimiz eğlence aslında, yoksa bu dünyanın kahrını, ülkemin bozuk sistemine asla dayanamazdık.
Seçim deyince aklımıza aday çalışmaları, mitingler, kahve toplantıları, adaylar arası atışmalar, verilen ama tutulmayan sözler, ilginç aday profilleri ve çevre kirliliği gelmektedir.
Önümüzdeki süreçte arka arkaya iki seçim yapılacak. Eğer Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci turda sonuç alınmazsa bu sayı üçe çıkacak. Genel seçimlerde partilerin aday belirleme süreci aday adayı çokluğundan dolayı oldukça renkli geçecektir. Bu aşamada aday olabilmek için değişik profillere sahip adaylar ilginç söylemlerde bulunacak, aday olabilmek için kırk takla atılacak, her türlü ayak oyunları sergilenecektir. Her zaman olduğu gibi bu süreçte yeni yeni siyasi hamleler göreceğiz.
Bu aşamada bazı adaylar kendilerini kaptırıp atlıkaraca üzerindeki atlara binecek ve usta bir jokey gibi elindeki kırbacı fiberglas ata vurdukça vuracak. Dedik ya, fiberglas at yukarıdan bağlı olduğu demir hangi harekete izin verirse onu yaptığı için yerinde sayacaktır. Ama gözünü hırs bürümüş adayımız nabzı tavan yapacak şekilde kırbacı şaklatmaya devam edecektir. Ne bir eksik, ne bir fazla.
Bazı adaylar işi o kadar abartacak ki, aday olabilmek için türlü türlü kılıklara girecek, kendisi farkında olmasa bile adeta atlıkarınca gösterisi gibi çevresini fazlasıyla eğlendirecektir. Siyasette liyakat olmadığı için, zaten siyaset arenası sirke dönüştüğü için, bu durumdan ne aday adayları, ne de seçmenler şikayet etmeyecektir.
Adaylıklar kesinleşir kesinleşmez durum değişecek, aday olanlar mutluluktan, olmayanlar ise üzüntüden ağlayacaktır. Partilerin seçim propagandaları, adayların seçim çalışmaları benzer durumlar ortaya koyacaktır. Birbirinden ilginç olaylar, zihni sinir projeler, tutulması mümkün olmayan sözler havada uçuşacak, seçmen eğlenmeye devam edecektir.
Yerel seçimler farklı olmayacak, o dönem başladığında benzer gösterileri görüp izleyeceğiz. Bazen gülerek, bazen hüzünlenerek. Şimdiden seçime girecek adaylara hayırlı işler dileriz.
Herkese iyi hafta sonları...

YORUMLAR

  • 0 Yorum