Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

SU HAYATTIR 

11 Ocak 2021 - 10:44

Bilim adamları, küresel ısınmanın yıkıcı etkileri konusunda uzun süredir uyarıda bulundu - yükselen okyanus seviyeleri, verimli toprakların ve birçok insanın yaşadığı yerlerin su baskını, kuraklık ve şu anda ekilebilir arazilerin çölleşmesi, buzullar bazı zararlı ve tehlikeli gazları bu ölçüde ememeyecek. 

Daha az bilinen bir risk bu - Arktik tundrası çözüldüğünde ve orada saklı bilinmeyen ve sonsuz kadim virüsler hareket ettiğinde ne olacağını biliyor musunuz? Bu arada, küresel ısınmanın reddedilmesi bilimsel bir konumdan çok politik-ekonomik bir konumdur. İklim değişikliğini sınırlamak için yaşam tarzınızda bir değişikliğe ihtiyacınız var, yani ‘’ üretim ve tüketim ‘’ Bu da mevcut ekonomik modelden yararlananları etkiliyor. Yeni üretim anlamına gelen sürekli tüketime dayalıdır ve buna birkaç cümle ile döneceğiz. 

Açık konuşalım - bir insan olarak çevre kredisiyle yaşıyoruz. Her yıl 1 Ağustos civarında, bu yıl için hakkımız olan kaynakları çoktan tükettik. Bir sonrakinden ödünç alıyoruz. Ve her yıl, çevre kredisiyle yaşamaya başladığımız tarih gitgide daha erken oluyor. Ama sonsuza kadar krediyle yaşayamazsın, değil mi?
Sınırlı kaynaklardaki sonsuz büyümenin ekonomik modeli saçmadır. Mevcut ekonomik model, doğal kaynakların ve enerjinin acımasızca sömürülmesine dayanmaktadır. Tükettiğimiz kaynakların çoğu yenilenemez (petrol, doğal gaz, cevher), diğerleri ise yenilenebilir (su, ormanlar). Sorun şu ki, yenilenebilir kaynakların yoğun şekilde kullanılması onları yenilenemez hale getiriyor (örneğin, ormanları yenilerini diktiğimizden çok daha yüksek oranda kesiyoruz). İkinci konu yapısal - mevcut ekonomik sistemde - üreticilerin sürekli üretim ihtiyacıdır. Bazen bu, tüketicinin zararına bile sağlanır. 
Barajlarda su azalıyor. Suyu daha verimli kullanmalıyız.

Özellikle kamu da Belediyelerde kullanılan yıkama araçlarında bundan böyle ‘’SU ARITMALI GERİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİNE ‘’  öncelik verilmeli. 

Mevcut sistemin faydaları: 

Uzun süre aynı suyu tekrar tekrar arıtarak kullanabilmek.

Daha az su tüketimi.  

Daha çok temizlik.

YORUMLAR

  • 0 Yorum