Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

Gelecek bizim elimizde

17 Haziran 2022 - 12:57

Bugün 21. yüzyılda insan ve doğa arasındaki ekolojik uyum sorunu en önemli sorunlardan biridir. Binlerce yıldır insanlar temiz su içiyor ve temiz hava soluyor. Ama sonra bilimsel ve teknolojik bir devrim başladı ve çevre hızla bozulmaya başladı. Ne yazık ki, bu süreç durmuyor, giderek daha yoğun hale geliyor: zaten büyük şehirlerde insanlar gazlı bez bandajları ve solunum cihazları takıyor. Yakında çocuklarımızın ve torunlarımızın yeryüzünde yaşamasının ve var olmasının imkansız olacağı gerçeğini giderek daha fazla düşünüyorum. Bu yüzden ileride ne olduğunu görmek için geriye bakmanın zamanı
geldi. Bana göre temel çevre sorunlarından biri, sadece sanayi kuruluşlarının değil, evsel atıkların da su, hava ve toprağın kirlenmesi sorunudur. Bu sorunun çözümü şu şekilde olabilir: Plastik kapları kağıt ile değiştirerek evsel ve endüstriyel atık miktarını azaltmak veya plastikten beslenen bakterileri yok etmek için araştırmalar yapmak gerekir.
Yeteneklerinin genişlemesiyle - bilimdeki başarılar ve atılımlar, insan kendini doğanın kralı olarak görmeye başladı. Tabii ki, bu bir megalomanyak değil, ancak doğa göz ardı edilemez. Ne de olsa, insanla ilgili olarak doğa, patrona tabi değil, ortak evdeki komşusu. Çoğu zaman sonuçlarını düşünmeden birçok benzersiz hayvan türünün yaşam alanını yok ediyoruz. Ormansızlaşma tüm ekolojik sisteme zarar veriyor.
Şimdi sorun ne? "Çevre felaketi" deyimi hemen akla geliyor... Evet, gerçekten de bu sorun hiç olmadığı kadar acil. Birleşmiş Milletler'in önerisiyle 21. yüzyılın evrensel peyzajın yaratıcısı yüzyılı ilan edilmesi tesadüf değildir. "Gelecek bizim elimizde" Çevremizdeki dünya hızla değişiyor. Bu değişikliklere bilimsel ve teknik süreç, yeni teknolojiler, yeni malzemeler neden olmaktadır. İnsan yaşamıyla çevreyi giderek daha fazla etkiliyor, meydana gelen değişikliklerin çoğu doğada ekolojik.

YORUMLAR

  • 0 Yorum