Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

Doğaya saygılı çocuklar

09 Kasım 2022 - 09:08

Araştırmalar, doğa ile güçlü bir bağ kurarak, gelecekte çocukların gezegendeki çevre koruma ve iklim değişikliği sorunlarıyla empati kurma olasılığının çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Çocuklar için doğada olmanın fizyolojik faydalarının yanı sıra zihinsel durumlarını ve bilişsel yeteneklerini geliştirir.
Bugün gezegen en iyi zamanlarını yaşamıyor. Karada ve dünya okyanuslarında atıklar, son derece zehirli olanlar da dahil olmak üzere giderek daha fazla artıyor, sıcaklık giderek artıyor, buzullar endişe verici bir oranda eriyor ve dünya okyanuslarının seviyesi yükseliyor. İklim değişikliğini ve yaşam koşullarını etkileyen tüm faktörler artan oranda bozulursa, insanlık büyük imtihanlarla karşı karşıya kalacaktır.
Bu nedenle, her birimiz iklim ve ekoloji sorunlarına daha fazla dikkat etmeliyiz. Ancak doğaya karşı bu tutumu genç nesillere aşılamak çok önemlidir. Bu nedenle, giderek daha fazla bilim insanı, özellikle ergenler arasında "doğa ile bağlantıyı" güçlendirmeyi, pijamalarla yürüyüşler, balık tutma, fotoğraf avcılığı ve temiz havada diğer etkinlikler de dahil olmak üzere doğa ile canlı bir iletişim kurmayı tavsiye ediyor. Aynı zamanda çocukların doğa ile baş başa olma fırsatına sahip olmaları çok önemlidir. Doğal olarak, kontrol yetişkinler tarafından yapılmalıdır, ancak çocukların doğa ile iletişimine aşırı müdahale edilmemelidir.
Gittikçe daha fazla insanın doğaya ilgi gösterdiği ve çevre sorunları konusunda heyecanlandığı bir zamanda yaşıyoruz. Kirli hava ve kirli denizler ve nehirler buzdağının sadece görünen kısmıdır. Doğanın tahribi ve hayvan türlerinin neslinin tükenmesi de çok ciddi bir sorundur. Bu nedenle çocuklara doğaya saygı ve sevgiyi öğretmek önemlidir. Fakat bu kadar küçük çocuklara çevreyi korumaları gerektiğini nasıl açıklayabiliriz? İşte onlara bunu güzel bir şekilde öğretebilecek bazı fikirler.
Ve bazı değerli ipuçları
Çocuklara çöpleri ayrı olarak atmayı öğretin;
En değerli mallarından biri olan suyu nasıl koruyacaklarını onlara açıklayın. Örneğin banyoda dişlerini fırçaladıklarında musluğu kapatmalarına izin verin. Aynı şey ışık için de geçerli. Hepiniz aynı odadayken her yerin aydınlık olması gerekmez;
Yakınlardaki parklarda, farklı bitki ve hayvan türlerini keşfedip çocukları tanıttığınız amaca yönelik yürüyüşler yapın;
 Pikniği birleştirebileceğiniz ve çevreyi temizleyebileceğiniz hafta sonu için tematik geziler düzenleyin;
 Daha fazla doğa kitabı okuyun. Aynı zamanda saygı ve sevgiyi de öğretir.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum