Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

Doğaya derinlemesine bakın!..

04 Temmuz 2022 - 10:09

İnsanlar çoğu zaman Dünya'daki her şeyin bağlantılı olduğunu unuturlar. Yeşil taçlarıyla ormanlar havayı arındırır, sular bir yaşam kaynağıdır, denizler ve okyanuslar kadar ve hava olmadan nefes alamayız, yani onsuz yaşayamayız.
İnsan dağa ya da denize gittiğinde bütün bunları unutur. Sanki doğa bir günlüğüne varmış ve sadece ona hizmet etmek için yaratılmış gibi davranmaya başlar. İnsan çevreyi kirletiyor, yakıyor, hatta sahil boyunca devasa oteller inşa ediyor ve sonra neden gelecek yıllarda dinlenecek tek bir temiz yer olmadığını merak ediyor.
Bu, doğayı ve dünyayı insanın aptallığından kurtarmak için bir mesajdır. Tatile çıkıp eğlenme zamanının geldiğine karar verdiğimizde, hayatın o günden sonra bitmediğini, yıkmak, kirletmek hoş da eğlenceli de olmadığını unutmamalıyız.
Her şey birbirine bağlı. Doğa güçlüdür, ama sonsuza kadar insanla savaşamaz. Bize Dünya'yı korumamız, neyin zararlı neyin faydalı olduğunu anlamamız için sebep verildi. İnsan kendini çok akıllı sanıyorsa, doğayı yok ederek kendini de öldüreceğini anlamalıdır.
Doğa, insan faaliyetinin sonucu olmayan, etrafımızdaki tüm dünyadır. "Doğa" kavramı, tüm Evreni - doğal, fiziksel veya maddi dünyayı ve yaşam da dahil olmak üzere içindeki tüm fenomenleri kapsar.
Doğa canlıdır ve cansızdır. Cansız doğa, içinde meydana gelen süreçlerle (jeo-evrim, meteorolojik süreçler...) birlikte maddi dünyayı kapsar. Cansız doğa, katı, sıvı ve gaz halindeki tüm gezegeni kapsar.
Canlı doğa, mikroorganizmaları, bitkileri ve hayvanları içerir. ve adam.
"Doğaya derinlemesine bakın, yaşamla ilgili her şeyi daha iyi anlayacaksınız."
Albert Einstein

YORUMLAR

  • 0 Yorum