Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

Çevresel afetler...

29 Haziran 2022 - 10:27

İnsan aktivitelerle doludur. Ve hayatta kalma çabası içinde ve daha fazla rahatlık arayışı içinde. Bunu başarmak için insan, modern yaşam biçimleri yaratmak için yüzyıllar boyunca doğa ile etkileşime girmiştir. Ancak bu faaliyetlerin bir kısmı kalıcı ve kalıcı sonuçları olan çevre felaketlerine yol açmıştır.
Doğal afetler de meydana gelir, ancak kaydedilen en ölümcül afetlerden bazıları antropojenik afetlerdir (insan faaliyetinin neden olduğu çevresel afetler).
Çevre felaketi nedir? Ekolojik bir felaket, insanlar ve faaliyetleri nedeniyle doğal çevreye önemli ölçüde zarar veren herhangi bir felakettir. Bu "insan" noktası, çevre felaketlerini doğal afetlerden ayırır. Çevresel felaketler, insanın doğa ile etkileşiminin etkisinin nasıl tehlikelere yol açtığını göstermektedir. İnsan kaynaklı çevresel felaketler hayvanları, insanları, bitkileri ve araziyi bozdu ve öldürdü ve nesli tükenmekte olan ekosistemleri bozdu.
İnsan faaliyetleri doğal sera etkisini arttırır. Bilimsel ve teknolojik ilerlemenin gelişmesiyle, üretim yoğunluğunun artmasıyla birlikte dünya toplumunun gezegenimizin durumuna olan ilgisi ve kaygısı sürekli artmaktadır.
Küresel ısınma, ozon tabakasının incelmesi, tropik ormanların pervasızca yok edilmesi, asit
yağmurlarının artması, kontrolsüz nüfus artışı, milyonlarca hektar verimli arazinin sürekli azalması, artan miktarda radyoaktif ve diğer zehirli atıklar, hatta zehirli atık, birçok bölge tehlikeli kirlilik, insanlıkta gezegenimizin kaderi hakkında endişe ve meşru endişe uyandırıyor.
Değişikliklerin bir sonucu olarak, kutupların buz örtüsü erir. Kuzey Kutbu ve Antarktika'daki ısınma ve eriyen buz blokları, deniz seviyelerinin yükselmesine, verimli ovaları ve kıyıları su basmasına neden oluyor.
Yeryüzündeki yağış miktarı değişir, bu da öngörülemeyen sık sellere veya uzun süreli kuraklıklara yol açar. Tüm bu değişiklikler tek bir kavramda özetlenebilir - iklim değişikliği. Bu iklim değişikliği, çevrenin çeşitli bileşenlerini etkiler ve tatlı su rezervlerinin yok olmasına, ekosistemlerin yok olmasına ve biyolojik çeşitliliğin azalmasına, ekilebilir alanların hacminin ve verimliliğinin azalmasına, kuraklık ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle yangınlar nedeniyle ormanların yok olmasına, çöllerin artmasına ve dağ buzullarının erimesine yol açmaktadır. Çevrede ciddi değişiklikler ciddi ekonomik ve sosyal sonuçlara yol açacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum