Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

ÇEVRE ÜZERİNDEKİ PLASTİK ÜRÜNLER

25 Ocak 2021 - 10:18

Çöpü "temizlemek" için yağmur ve sellerin beklemesi gerekiyor mu?

Yağışların başlaması ile görünen o ki tüm plastik çöpler nehir, baraj ve denizlerimizde kendini gösteriyor.

Okyanuslardaki ve denizlerdeki plastik atık miktarı artmakta, ekosistemlere, biyolojik çeşitliliğe ve potansiyel olarak insan sağlığına zarar vermektedir ve genel bir endişe konusudur. Aynı zamanda, ekonomiye yeniden yatırılabilecek değerli malzemeler, kirliliğe yol açtıklarında kaybolur.

Plastik yaygındır, dayanıklıdır ve genellikle toksik ve diğer zararlı etkilere sahiptir. Plastik atıkların dayanıklılığı nedeniyle, okyanuslarda her yıl daha fazla plastik atık biriktikçe etkileri artmaktadır. Plastik atıkların artmasına ve deniz ortamında yayılmasına neden olan faktörler, değer zinciri ve plastik pazarının yanı sıra bireysel davranış ve sosyal eğilimlerle ilgilidir. Mevcut durum, plastiklerin geniş bulunabilirliği, tüketimde kolaylık eğilimi, uygun atık toplama ve arıtmayı sağlamaya yönelik teşviklerin eksikliği gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanmaktadır, bu da kötü yönetim ve yetersiz altyapıya yol açmaktadır. Çöpler deniz ortamında hareket ettiğinden ve bir ülkeden gelen atıklar diğerlerini etkileyebileceğinden, deniz çöpü sorunu doğası gereği sınır aşmaktadır. İşletmeler için yüksek çevresel standartlara ve yasal kesinliğe sahip tek bir pazarın varlığını sağlarken, deniz çöpünü azaltmak için ortak eylem gereklidir. 

Türkiye'ın acil olarak plastik kirliliğine karşı kararlı bir mücadele başlatması gerekiyor- tek kullanımlık plastik kullanımını azaltın;

- evinizi doğal malzemelerle dekore etmek;

- sürdürülebilir ve gerekli hediyeler vermek;

- hediyeleri gazete, broşür, kumaş ve diğerleri gibi süper dönüştürülmüş malzemelerle sarmak;

- gıda israfını önlemek için.

Plastik şişelerin üzerine bir depozito zamanı. 

Atık, atık bertarafı ve depozitolu şişeler

Plastik şişelere dikkat edin!
Üzerinde aşağıdaki karakterlerin yazılı olduğu plastik şişeler için, genellikle satın alma sırasında bir depozito ödersiniz.

GERİ DÖNÜŞÜM ARAÇLARI

https://www.tisan.net/cop_araclari_geri_donusum_araclari.html 

YORUMLAR

  • 0 Yorum