Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın

Ulvi Taşkın yazıyor

AB Yeşil Mutabakatı

11 Nisan 2022 - 11:51

İklim değişikliği ve çevresel bozulma, Avrupa Birliği ve dünya için varoluşsal bir tehdittir. Bu
zorlukların üstesinden gelmek için, Avrupa Yeşil Paktı kabul edildi Bu bağlamda mevcut Birliği modern, kaynakları verimli kullanan ve rekabetçi bir ekonomi yapacak olan Avrupa'nın yeni büyüme stratejisi. Avrupa Yeşil Paktı, 2050 yılına kadar Avrupa'yı iklim açısından nötr hale getirmeyi, çevre teknolojileri aracılığıyla ekonomiyi canlandırmayı, sürdürülebilir sanayi ve ulaşım yaratmayı ve kirliliği azaltmayı hedefliyor. İklim ve çevresel zorlukları fırsatlara dönüştürmek, geçişi herkes için adil ve kapsayıcı hale getirecek. Avrupa Komisyonu, AB ülkelerinin çevresel geçişi desteklemek ve Avrupa Yeşil Paktı hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunmak için reformları planlamalarına ve uygulamalarına yardımcı oluyor. Merkezi ve yerel yönetimlerde gerekli prosedürlerin geliştirilmesine ve çevre dostu politikaların uygulanması için gerekli koordinasyon yapılarının oluşturulmasına da
destek olur.
DESTEK
Stratejiler ve eylem planları hakkında tavsiyelerde bulunmak ve sera gazı emisyonlarının
modellenmesini desteklemek de dahil olmak üzere iklim politikası geliştirin.
Kent planlaması, akıllı şehir gelişimi ve orman raporlaması ve envanteri dahil olmak üzere arazi kullanımı ve orman yönetimini desteklemek.
Kıyı korumasını iyileştirmenin yanı sıra sel ve kıyı erozyonu risklerini yönetme.
Kentsel alanlarda ısı dalgaları, kuraklık, sel ve kötü hava kalitesi ile başa çıkmak için çevre dostu çözümlerin geliştirilmesi.
AB Emisyon Ticareti Planı kapsamında finansman araçlarının uygulanması.
Yenilenebilir enerjinin geliştirilmesine elverişli piyasaların ve düzenleyici çerçevelerin oluşturulması da dahil olmak üzere elektrik sistemlerinin karbondan arındırılmasının desteklenmesi.
Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine yatırımı desteklemek için piyasaya dayalı planların
geliştirilmesi.
Analitik ve enerji modellemesi dahil olmak üzere enerji ve iklim alanında ulusal planların
geliştirilmesi.
Enerji verimli ısıtma ve soğutma sistemlerine yönelik politikaların değerlendirilmesi.
Binaların enerji verimliliğine yönelik yatırımların artırılması.
DEİK/Türkiye-Avrupa İş Konseyleri'nin ajandasında öncelikli sıralarda yer alıyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı bunlardan biri . Bu proje ile firmalarımızı Yeşil Mutabakat alanındaki gelişmelerden haberdar edip gerekli önlemleri almaları için kendilerine yardımcı olacak bir yol haritası çıkarmayı hedefliyor .

YORUMLAR

  • 0 Yorum