Artun Sucuoğlu

Artun Sucuoğlu


Z kuşağının bilmedikleri...

25 Şubat 2022 - 16:41

Bu hafta sizlere geçmişten ama çok özlediğimiz bazı anılardan bahsedeceğim. Z kuşağı bu zevkleri keşke yaşamış olsa. Yaşamış olsaydılar bu hayatın ne kadar renkli ve zevkli olduğuna o dönemler çok iyi anlarlardı.
80’lı yıllarda elektrik faturası iki ayda bir gelirdi. Kimse de elektrik faturamız çok fazla diye konuşmazdı. Şuan iki ayda bir geldiğini düşünsenize, düşünemedim gerçekten Allah düşmanımın başına vermesin.
Eğitim ücretsizdi, örneğin özel okul yok denecek kadar azdı ve özel üniversite yoktu.
Aydın Tekstil ,Tariş, Sümerbank diye bir fabrikamız vardı. İnsanımız ihtiyacı olan her türlü kıyafet ihtiyacını hesaplı bir şekilde satın alabilirdi.
Sebze, meyve,et, tavuk, süt ve süt ürünleri son derece ucuzdu.
Bir siyasetçi bir şekilde yolsuzluğa karıştığı zaman anında istifa ederdi.
Kimse Cumhurbaşkanına hakaretten hapis yatmazdı.
Rahmetli usta sanatcı Levent Kırca her akşam televizyonda siyasilerin taklidine yapardı. Kimsede geceyarısı evinden almazdı.

Alkollü içeceklerin fiyatları meşrubat fiyatlarına çok yakındı. Öğrencisiniz ve ona göre bir bütçeniz var bir mekana gidip bir şeyler içebilirdiniz ve bu hiçbir şekilde elektrik veya doğalgaz faturanız tutmazdı. Televizyonda her şey sansürlenmezdi.
Yazacaklarım daha da uzar gider. Şimdikinden bin kat daha modern ve medeni şartlarda yaşayan bir toplumduk.
Her bir oyunun saati ve sezonu vardı. Yazlık sinemalar ,kuklalar , açık alanda tiyatrolar yurttaşlar bunlar ile zaman geçirir eğlenirdi.
Gazoz kapağı, sporcu kartlar, tasolar, misketler, futbol, voleybol.saklambaç, çelik çomak vs vs.
Ama şimdi ne yazık ki kapıdan dışarı adım atmaz hale geldik....
Gece 12 de sinek ilaçlama arabası gezerdi sokaklarda. Bizde çocuk halimizle bisikletlerimize atlar onu kovalardık. Evimizden uzaklaşırdık ama hiç de korkmazdık. Çünkü o zaman insanlar bu kadar kötü değildi. Şimdi kapısının önünde oynayan çocuğu kaçırıyorlar. Allah kimseye evlat acısı yaşatmasın.
Son olarak önceden ülkemiz mülteci cenneti değildi...
Herkese iyi hafta sonları...

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum