Artun Sucuoğlu

Artun Sucuoğlu


Ödemişli kadınların emeğiyle

26 Ekim 2020 - 10:05

İzmir’in en çok Trabzon Hurması yetiştiren ilçesi olan Ödemiş’te hasat dönemi tüm hızıyla sürüyor.

‘Cennet elması’ olarak da bilinen yaş ve kuru olarak tüketilen vitamin deposu Trabzon Hurması ile Ödemiş’in Pirinççi Mahallesi’nde örnek bir girişimcilik öyküsü de yazılıyor.

Ayşe Ocaklıoğlu’nun 2011 yılında 5 kilogram ile başladığı üretim 60 tona ulaşırken kadınlara da iş olanağı sağlanıyor.

Evinde başladığı üretimi geliştirerek mahalle içerisinde sera oluşturan, soğuk hava deposu kuran ve Trabzon Hurmalarının kurutmaya hazırlama işlemi için kadınlara iş olanağı sunan Ocaklıoğlu, 9 yıl önce 5 kilo ile başladığı üretimi 60 tona çıkarmanın heyecanını yaşıyor.

Bir zamanlar 50 kuruşa alıcı bulmayan Trabzon Hurmasını kurutmaya başladıktan sonra ürünün daha da değer kazanmaya başladığını belirten Ocaklıoğlu, her geçen yıl artan üretimle birlikte soğuk hava deposu kurduğunu ifade ederek, “Trabzon Hurması bölgemiz için önemli bir alternatif ürün haline geldi.

Ben bu işe başlamadan önce meyveler 50 kuruşa bile alınmıyordu. Adeta çöpe gidiyordu.

Ben 300-500 kilo alırken, başka arkadaşlarımız da kurutmaya başlayınca çoğaldı.

Ege’de fazla bilinmiyordu, şu anda yayıldı.

Ben üretime 2011 yılında evimde başladım.

Evde yemeklik olarak başlamıştım.

Eş dost tadınca çok beğendiler.

Ben de öyle olunca devam etme kararı aldım.

9 senedir hem yetiştiriyoruz, hem alım yapıyoruz.

Sonra kurutma aşaması için kadınlarımızla birlikte çalışıyoruz.

Memnun kalındığı için Türkiye’nin dört bir yanına ve ihracata ürün veriyoruz’ dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum