Yaşar Eyice

Yaşar Eyice


 'Yeni bir yaşamın tasarlandığı ve hayata geçirildiği bir kent'

29 Haziran 2020 - 10:13

Bozyaka’dan bir acı anı...

Yıl 1968...

Yani 52 yıl önce...

Dile kolay yarım yüzyılı geçmişiz...

O sırada Demokrat İzmir Gazetesi’nde spor muhabiriyim...

Ama akşamları da ‘gece muhabirliği’ yapıyorum, 400 lira maaşımı hak etmek için...

İzmir’de birkaç tane karakol var...

Onları telefonla arıyor ve ‘Bir şey var mı?’ diye soruyoruz...

Sanıyorum o gece Eşrefpaşa Karakolunu aradığımda nöbetçi polis memuru Bozyaka’da cinayet var, dedi...

Şu anda İzmir’in en büyük ilçesi olara Karabağlar sınırları içindeki Bozyaka tepeler ve tarlalardar kurulu bir yer...

İzmir’in ilk şoförlerinden, Konak Taksi’de Avni Aga ile adresi bozuk ova yollarlından geçerek cinayetin işlendiği iki katlı biz Bornovalılıran ‘kule’ dedikleri eve ulaştık.

İzmir 2. Şube’den cinayet masası memurları da orada...

Benim arkamdan şimdi profesör olar, rakip gazetenin foto muhabiri Ercüment Bartın da geldi...

Ağlayanlar sızlayanlar...

Ben ev sahiplerinden birine, ‘Maktulün hiç resmi yok mu?’ diye sordum..

‘Üst katta’ der demez, daracık merdivenden ikişer basamak atlayarak yukarıya çıkmaya çalıştım...

O yıllar, en önemli şey, olay yerinin fotoğrafı ile ölenin fotoğrafını temin etmek idi...

Tam yukarıya çıktım ki, sağ ayak bileğim tutuldu...

Benim arkamdan da Ercüment Bartınlı benden önce fotoğraflara ulaşmak için fırlamış...

Benim önüme geçemeyeceği için ayak bileğimden tuttu...

Yine o zamanlar, önce giden gazeteci tüm fotğrafları toplar, kendisinden gelecek olana imkân tanımazdı.

Yani şimdiki giib ortak çalışma yoktu...

Zaten ben ömrümde hiç tembellik yapmadın, hep atak oldum...

Bu arada bir açıklama daha yapayım, hiçbir zaman aldığın fotoğrafları atmadım, mutlaka ve mutlaka ya kendim iadeye götürdüm, ya da iadeli taahhütlü mektup il adrese postaladım...

Bunu yazmamın nedeni de...

Buna riayet etmeyenlerin olduğunu belirtmek için...

 

*- Filmlerdeki sahneler gibi

 

Ve bahçe evinin ikinci katının girişinde, Türk filmlerinde gördüğünüz gibi Foto Muhabiri Ercüment Bartın ile yumruk yumruğa ve boğuşarak merdivenlerden yuvarlanarak aşağıya kadar düştük.

Yakınları cinayete giden evin, bahçenin sahipleri, cinayet masası dedektifleri hemen herkes hem ağlamayı sızlamayı bıraktılar, hem de polisler işlerini bizi ayırıp aramızı bulmaya çalıştılar.

‘Yapmayın etmeyin’ diyerek, fotoğrafları paylaştırdılar.

Bozyaka, yani Karabağlar denilence aklıma hep bu geliyor...

Issız, in cin top oynayan yerler...

Bahçelerde özellikle yaz aylarında tarlalarında çalışanların barındıkları  ‘kule’ denilen aralıklı evler...

Ve de çok önemli bir tarihi notu da belirteyim:

Türkiye Cumhuriyetinde, en büyük bağışı yapan, Cumhuriyet Kız Enstitüsü öğretmen ve yöneticilerinden Hediye Yağcı’da İzmir’in anahtarlarından biri bulunuyordu.

Bu anahtar büyük dedelerimizden kalma idi...

İzmir’in giriş kapılarından biri de Karabağlar’da idi...

Ve Hatay tarafındaki gerçek kule şeklinde yaptırdığı binadan belli gün ya da saatte Karadeniz ve İstanbul’dan gelecek teknelerine baktığını anlatmıştı.

1. Beyler Sokak tacirlerinden Mustafa Memnun Yağcı’dan aldığını ve büyük dedemizin belli saatlerde bu kapıyı kilitleyerek İzmir’e giriş çıkışı kapattığını anlatmıştı.

*- Bir yalnız adam!

 

Düşünün Karabağlar 50 yılda nereden nereye geldi?

Yakın zamanda ise Konak Belediyesi bölünerek ‘Karabağlar’ belediyesi kuruldu.

Neden?

Oy hesapları...

Ama bu hesabı yapanların hesabı tutmadı...

Ve Konak Belediyesi’nden çalışkan ve dürüstlüğü ile tanıdığım Harita Mühendisi Muhittin Selvitopu belediye başkanlığını seçilerek, ‘Kurucu başkan’ oldu...

O günleri de çok iyi anımsıyorum:

Bir gün İzmir için İzmirli için 80 yaşına kadar kalemini çalıştıran Gazeteci Rahmetli Kaya Çelikkanat’ın evine gidiyordum ki, Muhittin Selvitopu’na rastladım...

Yalnız başına evet ‘Yalnız başına’ Muhittin Selvitopu tek tek kapıları çalıyor, kahvelere giriyor, muhtarları ziyaret ediyor, kendini tanıtarak oy istiyordu...

Diyeceksiniz dünden, o günlerden bu yana ne değişti?

İzmir’in en büyük ve en kalabalık kentinde tabii ki sorunlar bitmez....

 

*- Yeni Karabağlar için...

 

Karabağlar’ı  ‘Yeni bir yaşamın tasarlandığı ve hayata geçirildiği bir kent’ olarak niteleyen CHP’li belediye başkanı Muhittin Selviopu’nun amacı şu:

‘Modern ve teknolojinin en üst düzeyde kullanıldığı yeni Karabağlar'ı inşa etmek ve hayatın başlangıcından bitimine kadar tüm sosyal hizmetleri kapsayan insan odaklı ve çevreye duyarlı projeler sunmak.’

Karabağlar Belediyesi zamanın gereklerini yerine getiriyor, örnek mi; Dijital Arşiv...

Arşiv demek, ‘Belge’ demektir...

Geçmişi bilmek hatırlamak ve geleceği buna göre kurmaktır..

Başkan Selvitopu ise ‘Dijital arşivi’ şöyle açıklıyor:

‘Fiziksel ortamda üretilen ve kurum arşivinde saklanan belgelerin güvenli bir şekilde en son teknolojiyi kullanarak Sayısallaştırılması, Belgelerin Kağıtsız ortamda yönetilmesi ve Saklanması işlemlerini kapsar.

Kurumumuzda Dijital Arşiv ile Emekten Tasarruf, Ekipmandan Tasarruf, Personel moral ve motivasyonunu artırılması, Zamandan Kazanç, Vatandaş memnuniyetinin arttırılması, Belge ve bilgi kaybının önlenmesi sağlanmaktadır.

Ayrıca Dijital Arşiv sistemi kurumumuzda kullanılan Yönetim Bilgi Sistemi, Coğrafi Bilgi Sistemi ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile entegreli çalışmaktadır.’

Her halde bundan böyle tüm belediyeler, resmi ve özel tüm kurumlar da pandemi ile bunun önemini gördüler...

Yani sistem böyle işleyecek...

 

*- Basit ama önemli

 

Eğitim kadar haberleşmeye de büyük önem veren Karabağlar Belediye Başkanı, halkın çalışmalardan bilgi sahibi olması ve katılım sağlaması için şimdi de muhtarlıkları ‘Duyuru panosu’ astı...

Yani herkes hem mahallesini hem de Karabağlar’da ne oluyor, ne bitiyor, bilgi sahibi olsun...

Olmalı...

Başkan bu konuda şunları söylüyor:

‘Karabağlar Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, ilçedeki 58 mahalle muhtarına ilan ve duyuru panosu dağıttı.

Belediyenin ilçede yaptığı her proje, ilan ve çalışmanın yanı sıra çeşitli bilgilendirmelerin yer alacağı panolar, muhtarlık girişlerine konuluyor. Daha önce kendilerine dağıtılan broşür,  afiş ve güncel bilgileri muhtarlığın kapısına ve pencerelere asmak zorunda kaldıklarını belirten muhtarlar, bu uygulamayla görüntü kirliliğinin önüne geçildiğini ifade ettiler.’

Karabağlar Belediyesi, mahallelerin sorunlarını yerinde belirlemek ve bunlara hızlı çözüm üretmek amacıyla muhtarlarla sürekli iletişim kuruyor. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, bu amaçla düzenlenen bölgesel toplantılarda muhtarların taleplerini, sıkıntılarını dinliyor.

Toplantılar, koronavirüs salgını sürecinin ardından devam ediyor.

Koronavirüs hala yaşamımızdan çıkmadı..

Peki Karabağlar Belediyesi bu arada ne yaptı?

Karabağlar Belediyesi yüz binlerce adet maskeyle binlerce litre dezenfektanı ücretsiz kullanıma sundu.

 

*-  Bireye değil, halka hizmet!

 

Bu arada Başkanı tanıtayım:

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu 1955 yılında Malatya’da doğdu.

Üniversite öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü’nde (Harita ve Kadastro Müh.) tamamladı.

Öğrencilik yıllarında demokratik ve özerk üniversite mücadelesinde İTÜ İnşaat Fakültesi Öğrenci Temsilciliği'ni yürüttü.

Çalışma yaşamına 1980 yılında başlayan Selvitopu, 1984 yılında Büyükşehir Belediyelerinin kuruluşu sonrası, İzmir Konak Belediyesi'nde görevlendirildi.

2009 yılına kadar Konak Belediyesi'nin çeşitli kademelerinde şef, müdür yrd., müdür, başkan yardımcılığı, başkan danışmanlığı görevlerinde bulundu.

Memuriyeti sırasında Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin kuruluşunda kurucu üyelik, 10. ve 11. (2006-2010) dönemlerinde ise İzmir Şube Başkanlığı görevlerinde bulundu.

1995-96 yıllarında Konak Belediyesi ile Fethiye Belediyesi Danışmanlığı, 2010 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanlığı'nı yaptı.

Mart 2014 yerel seçimlerine kadar Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı ve Genel Sekreter Yardımcısı olarak görevlerini sürdürdü.

Kente ve topluma dönük birçok projede aktif olarak rol alan Selvitopu, uzmanlık alanı olan imar uygulamaları, kentsel dönüşüm konularında STK’ların, çeşitli kurum ve kuruluşların düzenlediği kongre, panel ve sempozyumlarda yer aldı.

1992 yılından beri aktif siyasetle uğraşan Selvitopu dürüst, çalışkan ve yenilikçi belediyecilik anlayışını günümüze kadar sürdürdü.

‘Bireylere değil, halka hizmet’ anlayışı içerisinde Karabağlar Belediye Başkanlığı görevini yürütüyor.

 

 *- Mücadelenin boyutu rakamlara yansıdı

 

Koronavirüs salgını ülkemize sıçradığı andan itibaren gerekli önlem ve mücadele çalışmalarını aralıksız sürdüren Karabağlar Belediyesi, bugüne kadar yüz binlerce adet maskeyle binlerce litre dezenfektanı, ücretsiz olarak vatandaşların kullanımına sundu.

Karabağlar Belediyesi, koronavirüs salgınına karşı, dezenfeksiyon, pazaryerlerinde önlem ve denetimler, maske üretimi, yardım kolilerinin dağıtımı, sokak hayvanlarına mama ve yem verilmesi, tarıma destek gibi bir çok alanda, çok boyutlu ve etkin çalışmalar yapıyor.

Verilerin mücadelenin boyutu ve önemi, rakamlara da yansıyor. Karabağlar Belediyesi, Türkiye’de ilk covid-19 vakasının görüldüğü 10 Mart’tan ‘yeni normal’ olarak nitelenen 1 Haziran’a kadar personel ve vatandaşlara yaklaşık 410 bin adet maske dağıttı.

Aynı dönemde dağıtılan dezenfektan ve kolonya adedi yaklaşık 3 bin litreyi bulurken, kamusal alanlarda kullanılan dezenfektan miktarı da yine 3 bin litreye ulaştı.

10 bini aşkın gıda kolisi de salgın nedeniyle mağdur duruma düşen vatandaşlara verildi.

Maske ve dezenfektanlar, özellikle pazaryerlerinin girişlerinde, hizmet binalarının girişinde ücretsiz olarak vatandaşların kullanımına sunuldu. Maskelerin bir bölümü, Barış Semt Merkezi’ndeki dikiş atölyesinde gönüllüler tarafından üretildi.

 

 *- Destekler sürecek

 

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, salgın ülkemize sıçrar sıçramaz kriz masası oluşturarak, personel ve vatandaşlarla ilgili gerekli önlemleri aldıklarını vurguladı.

Aile sağlığı merkezleri, parklar, pazaryerleri, çöp konteynerleri gibi noktaları düzenli aralıklarla dezenfekte ettiklerini, ana hizmet binası girişlerine dezenfekten kabinleri yerleştirdiklerini hatırlatan Başkan Selvitopu, ‘1 Haziran itibariyle geçtiğimiz ‘yeni normal’ denilen bu dönemle ilgili de hazırlıklarımızı günler öncesinden yaptık. Kahvehaneler, berber ve kuaförler, camiler gibi toplu yaşam alanlarını dezenfekte ediyoruz’ dedi.

Karabağlar’da toplum sağlığını korumak için çalıştıklarını belirten Başkan Selvitopu, ‘Bu kapsamda bütçemizi doğru kullanarak, vatandaşlarımızın maske ve dezenfektana kolay ulaşmasına özel önem verdik. Yeni dönem de bu bakış açısıyla çalışmayı sürdüreceğiz’ diye konuştu.

 

*- Mağdur 144 esnafa gıda kolisi ulaştırıldı

 

 Karabağlar Belediyesi, koronovirüs salgını sürecinde mağdur duruma düşen esnaflara yönelik destek halkasına, kahvehaneleri de ekledi. İşyerleri kapalı olduğu için çalışamayan ilçedeki 144 kahvehane işletmecisine, gıda kolisi ulaştırıldı.

Daha önce İzmir Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası’yla yapılan görüşmeler sonucu belirlenen ilçedeki 240 berbere gıda kolisi dağıtan Karabağlar Belediyesi, kahvehane esnafını da gözardı etmedi.

İzmir Kahveciler Esnaf Odası’yla yapılan görüşmelerin ardından, 144 esnafa gıda kolisi ulaştırıldı.

Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, bu salgının tüm dünyada olduğu Türkiye’de de mağduriyetler yarattığını anımsatarak, ‘Tüm gücümüzle vatandaşlarımızın, esnafımızın yanında olmaya çalışıyoruz. Sosyal Destek Kartı’mızla her ay düzenli olarak yaklaşık 2 bin ailenin bütçesine katkı koyuyor, ihtiyaç duyan asker ailelerimizi destekliyoruz. Bu salgın sürecinde işten çıkarıldığı için mağdur olanların yanı sıra işyerleri kapanan esnaflarımıza da gıda kolisi ulaştırıyoruz. Umarım sıkıntılı bu salgın günleri bir an önce geçer’ dedi.

 

*- Bereketli kazanç

 

Hükümetin açıkladığı takvime göre kahvehanelerin, 1 Haziran’dan itibaren yeniden hizmet vermeye başladığını belirten Başkan Selvitopu, ‘İşine, aşına yeniden kavuşacak esnafımıza bereketli, bol kazançlar diliyorum. Esnafımızdan ricamız, temizlik, maske ve sosyal mesafe kurallarına sonuna kadar uymaları’ diye konuştu.

 

 ‘Yeni bir yaşamın tasarlandığı ve hayata geçirildiği bir kent’

Karabağlar Belediyesi’nin, park ve bahçelerde kullanacağı çalı ve yer örtücü bitkileri üreteceği; dışarıdan satın aldıklarının da bakımını yapacağı Uzundere’deki yeni fidanlığı hızla tamamlanıyor.

Çevre düzenlemesi, fidanların yetiştirileceği tarhlar, sulama sistemleriyle ilgili yapılan çalışmaları incelediğini belirten Başkan Selvitopu, ‘Gediz şantiyemizdeki fidanlığımız Karabağlar’a hizmet için yetersiz kalıyordu. Yeni yer arayışlarımızın ardından bu 10 dönümlük alanda karar kıldık. Burada Karabağlar’ın 58 mahallesindeki park ve bahçelerde kullanacağımız bitkileri üreteceğiz. Böylece, çevreyolunun yanı başındaki bu alan kamu yararına değerlenmiş ve yeşil bir görünüme kavuşmuş olacak’ diyor.

Peki bu konuda bugüne kadar neler yapılıyordu?

 

*- Kooperatiflere destek

 

Karabağlar Belediyesi, bu zor süreçte tarımın belkemiği konumundaki kooperatifleri de unutmuyor.

İlçedeki parkları rengârenk çiçek ve bitkilerle donatan Karabağlar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, 3 ayrı kooperatiften mevsimlik çiçek, çalı, yer örtücü bitki ve hazır rulo çim aldı.

Böylece hem ilçenin güzelleşmesi sağlandı hem de yerel kalkınmaya destek verildi.

 S.S. Ödemiş Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, S.S.Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile sözleşme imzalayan Karabağlar Belediyesi, 20 bin metrekare hazır çim, 15 bin mevsimlik çiçek ve 17 bin 572 adet çalı, yer örtücü bitki alımı gerçekleştirdi.

Ayrıca koronavirüs nedeniyle zor durumda olan vatandaşlara da gıda yardımları devam ediyor.

Bu kapsamda Belediye Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, ilçe sınırlarındaki ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılmak üzere kuru gıda ürünlerinin yer aldığı kolileri, Tarım Kredi Kooperatifleri İzmir Bölge Birliği Müdürlüğü 220 Sayılı Güzelbahçe Tarım Kredi Kooperatifi’nden satın aldı.

 

*- Destek devam edecek

 

Karabağlar Belediyesi, ilçeye bağlı Kavacık Köyü’nde kurulmasına öncülük ettiği S.S. Kavacık Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni de, ürün alımlarıyla destekliyor.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, kırsal kalkınma için kooperatiflere özel önem verdiklerini vurgulayarak, ‘Yaşadığımız bu salgın süreci, tarımsal üretimin ne denli önemli olduğunu tüm dünyaya anlattı. Karabağlar Belediyesi olarak yıllardır üreticinin yanında olmaya gayret ediyoruz. Olanaklarımız ölçüsünde destek olmaya da devam edeceğiz’ dedi.

 

*- 2 bin 500 önceden bu yana...

 

Harita ve Kadastro Mühendisi, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, bu arada , ‘İzmir'in en büyük metropol ilçesi Karabağlar’ı yeniden tasarlarken, öncelikle tarihin derinliklerine inmemiz ve bu süreçte kent belleğinin geçirdiği evreleri anlamamız gerekir.’ diyerek şöyle devam ediyor:

‘Pers Uygarlığına dayanan 2500 yıllık bir zamandan söz etmek mümkün Karabağlar'ı tanımlarken.

Yakın tarihte ise Reşat Nuri Güntekin romanlarına konu olmuş Bozyaka bağlarının 1970’li yıllara kadar korunduğu, bölgede geniş arazilerin ve kışlak denilen kendine has mimarisiyle evlerin olduğu bilinmektedir.

Aynı zamanda 70'li yıllar Karabağlar'ın kentleşme sürecinin de başlangıcı olmuştur.’

 

*- Karabağlar’ın parkları

 

Karabağlar Belediyesi, bir yandan ilçede bulunan parkları yenileme çalışmalarına devam ederken, diğer yandan bakım ve onarımlarını da tamamladı.

Karabağlar Belediyesi’nin, modern ve yaşanabilir bir kent yaratma hedefi doğrultusunda baştan sona yenilediği Kadın Hakları, Ant ve Devlet Demiryolları, Hulusi Kentmen, Basın Sitesi ve Engelliler Parkı kullanıma sunuldu.

Diğer parklarda da bakım ve onarım çalışmaları gerçekleştirildi.

Estetik bir görünüme sahip süs havuzlarının bakımlarını yapan ekipler, zamanla bozulan oyuncak ve spor aletlerini de onardı.

Çalışmalar kapsamında 16 parkta 32 havuz elden geçirildi.

Ayrıca yeşil alan bakımı, ağaç budaması gibi çalışmalar da düzenli olarak devam ediyor.

 

*- Dezenfeksiyon unutulmadı!

 

Havaların ısınmasıyla ilçedeki vatandaşların tercih ettiği alanların başında gelen parklarda, koronavirüs salgını nedeniyle ekiplerin dezenfektan işlemleri de aralıksız sürüyor.

Vatandaşlar maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uyarak parkları gönül rahatlığıyla kullanabilecek.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, insanların kent içinde soluk alabilecekleri, dinlenebilecekleri alanlar yaratmaya devam edeceklerini de söyledi.

 

*-  Uyarı levhaları

 

Daha temiz bir Karabağlar için çalışmalarına devam eden Karabağlar Belediyesi, vatandaşların bu konuda daha duyarlı olması amacıyla ilçedeki parklara uyarı levhaları asıyor.

Belediye ekipleri, parklardaki oyun alanlarının önüne ‘Bu alanda sigara içmeyerek bizi düşündüğünüz için teşekkür ederiz’,  yürüyüş alanlarına ve bankların yakın noktalarına ‘Yerlere sigara ve çöp atmayınız’ , açık alanlara ‘Mangal ve ateş yakmak yasaktır’, çimlerin bulunduğu noktalara ‘Sevgili hayvan severler köpek dışkılarını yerde bırakmayınız’, tahta köprülerin bulunduğu parklarda ‘Motosiklet ile girmek yasaktır’ ve su havuzlarının bulunduğu noktalara da ‘Havuza girmek tehlikeli ve yasaktır’ yazılı levhalar yerleştiriyor.

Toplam 625 noktaya yerleştirilmeye başlanan uyarı levhaları, kısa sürede vatandaşların da ilgisini çekti.

Başkan Selvitopu, ‘Karabağlar Belediyesi, vatandaşların kent içinde rahat nefes alabilecekleri, keyifli zaman geçirebilecekleri yeni alanlar yaratmaya ve bunların korunmasına yönelik çalışmalarına devam edecek.’ diyor...

 

*- Mobilyanın başkenti Karabağlar..

 

‘Mobilya ve ağaç oyma ustalarının Kavaflar Çarşısı'ndan çıkıp bölgeye gelmeleri ve birlik olmaları ile mobilya atölyeleri ve satış mağazaları açılmış, mobilya tekstilinden gemi mobilyalarına kadar yapılan üretim, 80'li yıllarda bölgeyi mobilyanın başkenti yapmıştır.’ diyen Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ‘Güç, ancak birlikle sağlanır’ diyerek sözlerini şöyle sürdürüyor:

‘Kooperatife benzeyen bu yapı, üreticileri bir araya getirerek sorunların doğrudan ve hızlı çözülmesine olanak veriyordu.

Şimdi de ihtiyacımız olan tek şey bu yapıyı tekrar canlandırmak ve hayata geçirmektir.

 Kaynağında üretim hem başarıyı hem de istihdamı sağlayacaktır.’

 

*- Çok şikâyet geliyordu...

 

Karabağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Karabağlar'da seyyar satış yapan ve kaldırımları işgal edenlere yönelik uygulama gerçekleştirdi.

Karabağlar İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin de yer aldığı uygulamalarda, seyyar satıcıların tartılarına ve megafonlarına el konuldu.

Uygulamalarda, 1 Haziran tarihi itibariyle göreve yeni başlayan zabıta personelleri de yer aldı.

Yeşilyurt bölgesinde, Ordu, Yıldız, Polat, Saim Çıkrıkçı ve Eskiizmir caddelerinde yapılan çalışmalarda 24 seyyar satıcıya Kabahatler Kanunu'nun 5326 sayılı 38/1 maddesine göre para cezası işlemi yapıldı. Ayrıca 11 elektronik terazi, 5 hoparlör, 3 mikrofon, 2 seyyar araba, 6 tezgahla satılması planlanan ürünlere el konuldu.

Karabağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, halk sağlığını tehdit eden seyyar satıcılara karşı çalışmalarını ilçe genelinde sürdürmeye devam edecek.

 

*- Aqua Yaşam önlemlerle açıldı...

 

Karabağlar Belediyesi’ne bağlı Uzundere Rekreasyon Alanı’ndaki Aqua Yaşam Yüzme Havuzları ve kafeterya, 8 Haziran Pazartesi gününden itibaren yeniden hizmet vermeye başladı.

Her türlü sağlık önleminin alındığı tesis, belirlenen hijyen koşullarına göre çalışıyor.

Konumu ve kapasitesiyle İzmir’de önemli bir ihtiyaca yanıt veren Aqua Yaşam Yüzme Havuzları ve Kafereryası’ndan, geçen yaz sezonu boyunca haftada yaklaşık 2 bin kişi yararlanmıştı.

Bu sayı bayram tatillerinde günlük bin kişiye kadar ulaştı.

Sosyal mesafenin korunması amacıyla şezlong ve masalar arasında 1.5 metre aralık bırakıldı.

Hizmet saatleri öncesi ve sonrası başta olmak üzere gün boyu sürekli dezenfeksiyon çalışmaları yapılan merkezde, maske kullanımı zorunlu.

Girişte vatandaşların ateşleri ölçülüyor.

Ayrıca havuzlar bölgesinde duş tünelleri bulunuyor.

10.00-18.00 saatleri arasında hizmet veren tesiste, kahvaltı, ızgara çeşitleri, sıcak-soğuk içecek servisi de, hijyen koşullarında yapılıyor.

Aqua Yaşam giriş ücreti kişi başı 50 lira olarak belirlendi.

Ayrıca aileleriyle birlikte olmak koşuluyla 6 yaşına kadar 2 çocuk ücretsiz, 7-12 yaş arası çocuklar ise yüzde 50 indirimli yararlanıyor.

 

*- İzmir’in çekim merkezi

 

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, yapımı süren Nasrettin Hoca Çocuk Bilim Teknoloji Kültür ve Sanat Merkezi’nin yanı sıra, yakında temelini atmayı planladıkları Uzundere Gençlik Merkezi projeleriyle, bölgenin İzmir’in yeni bir çekim merkezi olacağına dikkat çekti.

Gerekli önlemleri alarak Aqua Yaşam’ı hizmete açtıklarını vurgulayan Başkan Selvitopu, ‘Tesislerimizden yararlanacak tüm konuklarımızın keyifli zaman geçirmelerini diliyorum’ dedi.

 

*- Nasrettin Hoca Projesi hızla tamamlıyor

 

Tamamlandığında çocukların önemli buluşma merkezlerinden biri olacak Uzundere Nasrettin Hoca Çocuk Bilim Teknoloji Kültür ve Sanat Merkezi’nin yapımı hızla sürüyor.

Çalışmaları yerinde denetleyen Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, projenin bölgenin çehresini değiştireceğine dikkat çekti.

2 bin metrekarelik kapalı alanda sürdürülen havalandırma, asansör, yalıtım gibi çalışmaları inceleyen Başkan Selvitopu, binanın renklendirilmesinde kullanılacak boyalarla ilgili de bilgi aldı.

Koronavirüs salgınına karşın çalışmaların hızla sürdüğünü hatırlatan Başkan Selvitopu, ‘Çocuklarımız burayı çok sevecek.  Özellikle öğrenciler, gruplar halinde burayı ziyaret edebilecek’  dedi.

 

*- Bölgenin çehresi hızla değişiyor

 

Nasrettin Hoca Çocuk Bilim Teknoloji Kültür ve Sanat Merkezi’nin yanı başında Aqua Yaşam Yüzme Havuzları bulunduğunu, yakında Uzundere Gençlik Merkezi’nin yapımına başlayacaklarını vurgulayan Başkan Selvitopu, ‘Bölgenin çehresi hızla değişiyor.

Karabağlar’ı, öngördüğümüz gibi modern bir dokuya kavuşturuyoruz’  diye konuştu.

İzmir Kalkınma Ajansı’nın da yapımına destek verdiği Nasrettin Hoca Çocuk Bilim Teknoloji Kültür ve Sanat Merkezi’nde, çok işlevli salon, ofisler, interaktif atölyeler, çocuk kütüphanesi, okuma atölyesi, kafeterya, teras ve ebeveyn salonu bulunacak.

Müzik-ritim, çizim-boyama, kes-yapıştır, yerleştirme sanatı (enstalasyon), bilim ve teknoloji, doğa ve çevre atölyeleri, çocukların gelişimine katkı koyacak.

Ayrıca Nasrettin Hoca Sahnesi’nde çocuklar, tiyatrodan kuklaya, baleden müziğe kadar bir çok sanat dalıyla ilgilenebilecek.

 

*-  Saygı elden bırakılamaz

 

 Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Türkiye Yardım Sevenler Derneği Dr. Kemal Tarım Dinlenme Evi’ni ziyaret ederek, burada kalan vatandaşların gönüllerini aldığı gibi  ‘Sizlerin hakkı ödenmez. Umarım daha iyi günlerde buluşuruz’ diyerek önlerinde her zaman saygıyla, sevgiyle eğildiğini belirtiyor.

Başkanın ileri yaşlılar için söyledikleri şunlar:

‘Bu ülkeye hizmet eden nitelikli insanları, sevginizle, emeğinizle yetiştirdiniz. Anne baba sıcaklığını, yüreğini çocuklarınıza hissettirdiniz. Sizlere ne kadar saygı, sevgi göstersek az.

Karabağlar Belediyesi olarak bugüne kadar sizlerin yanında olmaya çalıştık; olmaya da devam edeceğiz.

Sizleri asla unutmayacağız.

Bu ülke gelecekte ayakta kalacaksa öncelikle sizlerin sayesinde olacak. Daha sonraki kuşaklar da bu güzel ülkeyi, Mustafa Kemal Atatürk’ün öngördüğü şekilde sonsuza kadar yaşatacak.’

 

*- Madımak ve Pir Sultan Abdal Anıtı taşınıyor

 

Karabağlar Belediyesi’nin, 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Madımak Oteli’nde yakılarak katledilen insanlarımız için Uzundere Rekreasyon Alanı’nda yaptırdığı Madımak ve Pir Sultan Abdal Anıtı, daha görünür bir noktaya taşınıyor.

Nasrettin Hoca binasının arkasında olduğu için yeterince dikkat çekmeyen anıt, rekreasyon alanı girişine yerleştirilecek.

Başkan Selvitopu, ‘Madımak ve Pir Sultan Abdal Anıtı, Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından dikkatlice yerlerinden söküldü. Şimdi, gerekli bakım ve onarımları yapılıyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra katliamın yıldönümü olan 2 Temmuz’a kadar yeni yerine taşınmış olacak. Aqua Yaşam tesislerimiz ve Murat Çobanoğlu Açıkhava Tiyatrosu’na bağlanan; ışıklı gösteri havuzumuzun önündeki bu geniş alanda daha çok dikkat çekecek’ dedi.

Anıt, 5 metre eninde ve alevlerle birlikte 4 metre yüksekliğinde.

 

*- Rehberlik desteği

 

Karabağlar Belediyesi, LGS’yle ilgili öğrencilere ve ailelerine, sınav kaygısıyla başa çıkabilmenin yollarını anlatan rehberlik hizmeti de sundu.

Uzman Psikolog Deniz Polat’ın hazırladığı bilgiler, belediyenin web sitesiyle sosyal medya hesaplarında paylaşıldı.

Karabağlar Belediyesi Sosyal Etkinlik Merkezi (KARBEM), ücretsiz eğitim olanağı sunduğu lise ve üniversiteye hazırlanan öğrencilere, sınav kaygısı ve bununla başa çıkmanın yollarını da anlattı.

Lise ve üniversiteye hazırlanan yüzlerce gencin ücretsiz eğitim gördüğü KARBEM, koronavirüs salgını nedeniyle online eğitime geçmişti.

 

*- Gelecek yıl hizmete açılacak

 

Karabağlar Belediyesi'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yaşama geçirdiği ve yüzde 70’ler düzeyinde tamamlanan Tahsin Yazıcı Semt ve Kültür Merkezi’nde çalışmalar yeniden başladı.

Gelecek yıl hizmete açılması planlanan merkez, alanında İzmir'in en büyüklerinden olacak. Kapasitesi ve donanımlarıyla sadece Karabağlar'a değil tüm İzmir'e hizmet verebilecek.

Tahsin Yazıcı Semt ve Kültür Merkezi’nin tüm İzmir’e seslenecek altyapıya sahip olacağını vurgulayan Başkan Selvitopu, ‘Düğün, taziye ve toplantı salonları, semt merkezi, spor salonu gibi işlevlerle dört dörtlük bir tesis olacak. Bu tesisimizin yapımını, koronavirüs salgınına karşın devam ettiriyoruz. Gelecek yıl hizmete açmayı planladığımız merkezimiz, kentteki önemli bir boşluğu dolduracak’ dedi.

Başkan Selvitopu, ‘Bütüncül bir bakış açısıyla, 58 mahallemize de eşit hizmet götürmeye gayret ediyoruz. Karabağlar'ı geleceğe hazırlamak için çalışmayı sürdüreceğiz’ diye konuştu.

 

*- Önemli ve ciddi

 

Bu arada İzmir Karabağlar Belediye Başkanlığı’nın, ‘Hata, Usulsüzlük Ve Yolsuzlukların Bildirilmesine Dair Yönerge’ ciddi şekilde sürdürülüyor.

Başkan Selvitopu, ‘Bu yönergenin amacı, gerek Başkanlık içi gerekse Başkanlık dışından yazılı yada sözlü şikayet ve önerilerin kaydı, değerlendirilmesi, ile hata, usulsüzlük ve yolsuzlukların yürürlükteki mevzuat hükümleri de dikkate alınarak bildirilmesine ilişkin esas ve usulleri düzenleyerek çalışanların ve paydaşların etkili bir biçimde endişelerini dile getirmelerine imkan tanıyacak bir mekanizmanın oluşturulmasıdır.’ diyor.

Bu yönerge, hata, usulsüzlük ve yolsuzluğun önlenmesi, bildirimi ve bildirimde bulunanların korunmasına ilişkin ulusal ve uluslar arası mevzuat düzenlemelerinin Başkanlık içinde etkin bir şekilde uygulanmasına ilişkin yöntem ve ilkeleri kapsıyor.

 

*- İmar planları tamamlandığında

 

 Şimdi biraz geriye gidelim, pandemi günlerinden öncelere...

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Şehitler Mahallesi’nde vatandaşlarla imar planı revizyon çalışmaları konusunda bilgilendirme toplantısı yaptı.

Başkan Selvitopu,  toplantıda yaptığı değerlendirmede, sadece Şehitler Mahallesi'nin değil, tüm Karabağlar'ın imar plan çalışmalarının devam ettiğini söyledi ve Karabağlar'ı daha modern hale getirmek için çalıştıklarının altını çizdi.

Selvitopu ayrıca, imar planı revizyonu ve imar uygulamaları tamamlandığında Karabağlar halkının modern kent ortamına kavuşacağını söyledi.

 

*- Deprem gerçeği

 

Karabağlar Belediyesi 17 Ağustos 1999 tarihinde tüm ülkeyi yasa boğan Marmara Depremi’ni unutmadı.

Depremin yıldönümünde ‘İzmir ve Deprem Gerçeği’ gibi konular konuşuluyor, halk bilgilendiriliyor.

Başkan Selvitopu,  insanları depremin değil, binaların öldürdüğünü belirten Selvitopu,  ‘Bizim de yapmamız gereken bu binaların insanları öldürmeyecek şekilde inşa edilmesi.

Planlı bir biçimde çalışmak ve sağlıklı, düzenli kentler yaratmamız gerekiyor.

Karabağlar'da bu konular üzerinde yoğunlaştık.

İmar planlarını ele aldık.

Tüm Karabağlar'ın imar planlarını revize etmeye çalışıyoruz.

Epey yol kat ettik.

Çeşitli faaliyetlerimiz var.

Bu alanlarda da olması gereken önlemleri almaya çalışıyoruz.

Ayrıca olası bir depremde ilçemizde bulunan afet toplanma merkezi sayısını 32’den 115’ e çıkarıyoruz.

Bunları da tek tek vatandaşlarımıza duyuruyoruz’ dedi.

 

*- Başkanın söyledikleri

 

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu sözlerini şöyle tamamlıyor:

‘Yüksek oranda göç alan bölgemizde 2015 yılı itibariyle 477.238 vatandaşımız yaşamaktadır.

Sosyo-ekonomik yapının da yetersiz oluşu sebebiyle, göreve geldiğimiz günden itibaren eğitime büyük önem vermekte ve yatırım yapmaktayız. Sadece öğrencilerimizin başarısını arttırmak, kadınlarımızı geliştirmek için değil, mesleki kurslarımızla da gençlerimize iş imkânları sağlamaya devam etmekteyiz.

Zaman; aklı, olgunluğu ve sadece kalıcı eserleri hatırlar.

Plansız kentleşmenin önüne geçmek için, bölgemizde yaşayan vatandaşlarımızla ortak akıl geliştirerek kalıcı çözümler ürettik. Modern mimari ve kentsel tasarım projelerimizi büyük bir titizlikle hayata geçirmekteyiz.

Uzman yöneticilerimiz ve üniversitelerle yaptığımız protokoller projelerimizi kalıcı hale getirecek çözümleri beraber üretmektedir.

Her şey huzurlu ve refah düzeyi yüksek bir Karabağlar için...’

YORUMLAR

  • 0 Yorum