Yaşar Eyice

Yaşar Eyice


'Salihli bizimle değişti!'

27 Temmuz 2020 - 09:46

*- Salihli’de eğitimci başkan

 

Manisa’nın en büyük ilçelerinden Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda’nın sloganı Mustafa Kemal Atatürk’ten:

‘Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır!’

Başkan Zeki Kayda ‘Biz hizmet için varız. Başka türlüsü düşünülemez’ diyor...

1958 Salihli doğumlu olan Zeki Kayda, evli ve 2 çocuk babası.

Sırası ile Yılmaz Köyü İlkokulu, Salihli Ortaokulu ve Salihli Endüstri Meslek Lisesini bitirdi.

Üniversiteyi ise Ankara Gazi Teknik Eğitim Fakültesinde okudu, 1981 yılında mezun oldu.

Tarsus Endüstri Meslek Lisesi, Gaziantep Mehmet Akif Ersoy Endüstri Meslek Lisesi ve Balıkesir Endüstri Meslek Lisesinde öğretmenlik ve bölüm şefliği yaptı.

1990-2010 yılları arasında Salihli EML´ de Müdür Yardımcılı ve Okul Müdürlüğü görevini yürüttü.

2010-2011 yıllarında Turgutlu ve Alaşehir Endüstri Meslek Liselerinde Okul Müdürlüğü görevini yürüttü.

02.08.2011-13.01.2014 tarihleri arasında da Özel Salihli Koleji Genel Müdürlüğü görevini yaptı.

Ayrıca MEB Erkek Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü´nde İletişim, İnsan İlişkileri, Toplam Kalite Yönetimi ve mevzuat Konularında hizmet içi eğitim seminerlerinde Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı.

30 Mart 2014 tarihinden itibaren Salihli Belediye Başkanlığı görevini yürütüyor.

Ülkemizin önemli eğitimcilerinden biri olan Salihli Belediye Başkanı MHP’li Zeki Kayda gördüğünüz gibi 31 Mart 2019 seçimlerinde halkın teveccühü ile güvenoyu alarak başkanlığa ‘devam’ dedi.

Her şeyin başı eğitimdir...

Eğitim olmadan hiçbir şey olmaz...

Ve bunun en güzel örneğini Salihli’de görüyoruz.

 

*- İl merkezi olacaktı

 

Salihli’ye yıllar önce çok gidip geldim...

Hatta kentin ileri gelenleri ile Salihli’nin hakkı olan ‘İL olması’ için açılan kampanyaya ‘plaka’ yaptırarak destek de oldum.

Abartısız en az Türkiye’nin en büyük bölge gazetesinde en az bir hafta manşet haber yaptım.

Hatta Türkiye coğrafi bölgelere ayrılırken, şehirler ve sınırları kurulurken, Salihli’nin ‘il merkezi’ olarak planlandığını ortaya çıkardım.

Ama nedense politikadan mı, ilgisizlikten mi, bilgisizlikten mi, tam çıkaramadığım, öğrenemediğim bir nedenle hedefe olaşamadık.

Şimdi Başkan Zeki  Kayda’dan Salihli’nin tarihine bir göz atalım:

 

*- Deresi bile var...

 

Salihli´nin tarihini anlatmaya Antik Sardes (SART) kenti ile başlamak gerekiyor.

Sardes/Sart Gediz havzasında, Sart Çayı kıyısında ve Bozdağ´ın batısındaki tepelerin kuzey yamaçları üzerinde Meles adlı bir kral tarafından kurulmuş.

 M.Ö.1750-1200 yıllarında Hititler döneminde Sardes´in de içinde bulunduğu bölge ASSUWA olarak anılıyordu.

Sardes´in bu dönemde köy mü kasaba mı yoksa saraya bağlı bir şehir mi olduğu bilinmiyor.

 M.Ö.1200-1000 yılları arasında önemli bir yerleşim merkezi olmakla birlikte özellikle M.Ö.7-6 yüzyıllarında büyük gelişme göstermiş, Lidya devletinin başkenti olmuş ve büyük önem kazanmış.

 

*- Parayı buldular

 

Bilgi yarışmalarında da gören, öğrenenler olmuştur:

Endüstriyel buluşlar, para, ülkeler arası hicret, lirik şiir-müzik felsefe-astronomi-coğrafya ve heykelcilik M.Ö.6 ve 7. Yüzyıllarda Sardesle başladı ve gelişti diyebiliriz.

Sardes Lidya Devleti sona erdikten sonra da önemini korumuş, Persler döneminde Satraplık merkezi, Romalılar zamanında eyalet merkezi, Bizans döneminde ise Theme merkezi olmuştur.

Dünya ticaret yollarının değişmesi sonucunda Bizans imparatorluğunun son zamanlarında önemini yitirmiştir.

 

*- Türklerle birlikte

 

1075 yıllarında Selçuklu Türkleri Sardes´i aldılar.

O günden sonra da Sart diye anılmaya başlanıldı.

Sart 1098 yılında Haçlıların desteği ile Bizans´ın eline geçti ise de 1313 yılında Germiyanoğulları´nın komutanı Aydın Bey tarafından kesin olarak Türk egemenliği altına alındı.

16. yüzyıldan itibaren de Salihli Sart´ın işlevini yüklenmeye başlamış ve onun yerini almıştır.

Salihli tarihinin Salih Dede adlı kişinin eski Salihli´nin doğusunda bugünkü Kocaçeşme Mahallesi´ndeki hanı ile başladığı inanılmış ise de bunun doğru olmadığı anlaşılmaktadır.

 

*- Antik yerleşim merkezi

 

Salihli´nin güneyindeki Bozdağ eteklerindeki tepelerde ve Çakallar deresinde eski devirlerden kalma mezarlar bulunmaktadır.

Son olarakta M.Ö.6. Yüzyıla ait olduğu anlaşılan bir tümülüs mezar bulunmaktadır.

Mezarlar genellikle yerleşim merkezleri çevresinde bulunduğuna göre bugünkü Salihli´nin güneyinde antik bir yerleşim merkezi bulunduğu kesindir.

 

*- İlk kayıtlar

 

Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda’nın anlattığına göre;

Bugünkü Salihli İlçesine ait ilk kayıt 1518 yılına aittir ve Veled-i Salih/Salihoğlu köyü olarak anılmakta ve Sart kazasına bağlıdır.

1535 tarihli ve Aydın Livasına bağlı İzmir-Çeşme-Atasluğ- Tire-Birge-Güzel-hisar- Sultanhisar- Kestel- Bozdoğan- Arpaz- Yenişehir- Alaşehir- Sart kazaları kurasının tımarlarını havi mufassal defter kayıtlarında da Veled-i Salih/Salihoğlu adlı bir köyün varlığını teyid etmiştir.

*-  Salihliyi İlk Kuran Aileler:   Mustafa Oğulları- Aydın Oğulları,  Sinan Fakihoğulları- Bahsayiş Oğulları, İskender Oğulları- Şahmelik Oğulları,   Yusuf Oğulları- Bedir Oğulları, İlyas Oğulları- Turgut Oğulları...

 

 *- Osmanlı dönemi Salihli

 

Salihli adına kaza olarak (Kaza-ı Sard maa Salihli) ilk defa 1831 yılında yapılan nüfus sayımında köy olarak ise 16. Yüzyıl arşiv kayıtlarında rastlanmaktadır.

Salihli köyünün varlığına ait ilk belge, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü (istanbul)´ndeki 148 sıra numaralı, 935 H./1528-1529 M. tarihli Aydın livasına bağlı kazaların nüfus, hasılat ve tımarlarını havi mufassal defterdeki kayıtlara aittir.

Bu defterde Aydın sancağı Sart Kazasına bağlı Veled-i Salih adlı bir köyün adı geçmekte ve köyün14 haneyi (vergi nüfusu) barındırdığı belirtilmektedir.

 

 Veled-i Salih (Salihoğlu) köyü ile ilgili ikinci önemli kayıt Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (Ankara) arşivinde bulunan 144 numaralı 981 H /1573-1574 M. tarihli Aydın mufassal tapu defterindedir.

Defterde nefer ve 9 haneden oluşan Karye-i Veled-i Salih adlı bir köyden söz edilmektedir.

Yıllık vergi geliri 1550 akçe olan köyde buğday, arpa, nohut, pamuk, börülce, susam,keten,kendir gibi ürünlerin yetiştirildiği yazılıdır.

Yine aynı defterde Sart´ta 54 nefer, 6 çift 5 yarım çift, 30 bennak, 10 mücerrit kişiden söz edilmekte köyde 2 değirmenin var olduğu ve buğday, arpa, börülce, susam, nohut, bakla, burçak, yonca,ekildiği anlatılmaktadır.

 

*- İlk çekirdeği

 

16. Yüzyıla ait bu iki Osmanlı arşiv belgesinde adı geçen ve Aydın Sancağı Sart kazasına bağlı olan Veled-i Salih adlı bu köy büyük bir olasılıkla bugünkü Salihli kentinin ilk çekirdeğidir.

Köyün kuruluşunu da Salihlu (Salihler) adlı Yörük topluluğunun gerçekleştirdiğinden kuşku duyulamaz.

Bu isme Saruhan ve Aydın sancakları dışında daha birçok sancak kazalarında rastlanması, büyük ve etkili bir topluluk olduğunu göstermektedir.

Salihler Yörüklerinin yerleşmiş oldukları yere isimlerini vermiş olmaları nedeniyle 16. ve 17. yüzyıl kayıtlarında Salihli´nin bulunduğu bölgede birkaç Salihli köyü daha bilinmektedir.

Ancak bu köylerin Saruhan sancağı içinde kalışı ve Sart kazasına bağlı olmayışları, bugünkü Salihli´nin çekirdeği olmayacakları varsayımına kesinlik kazanmıştır.

Sonuç olarak Salihler Yörük topluluğunun yazılı belgelere göre bugünkü Salihli yerinde 16. Yüzyıl başlarında yerleşik hayata geçmiş olduğunu ve bir köy kurduklarını söyleyebiliriz. Şimdilik köyün, dolayısıyla Salihli´nin kuruluşunun 1528 yılı olarak kabul etmekle beraber, bulunacak belgelerle, bu tarihin daha da önceye inebileceğini belirtmek gerekiyor.

17. yüzyılda Salihli´ye ilişkin belgelerin yetersizliği yüzünden bir açıklama getirilemiyor.

 

*- Evliye Çelebi’nin dediğine göre;

 

Yalnızca tahmin olarak Evliya Çelebi´nin Alaşehir´den Sart´a gelirken Bozdağ eteğini izleyen yolculuğu sırasında (1673) gördüğü ‘Mamur köyler’ den birisinin Salihli olabileceği ileri sürülmektedir.

*-

 

Salihli´nin bilinen yakın tarihinde her zaman varlığına tanık olduğumuz Rumlar, 20. Yüzyılın başlarında Ege bölgesi yerleşim merkezlerinde olduğu gibi kentin demografik ve ekonomik yapısında önemli bir yer işgal ediyorlardı.

Orada terzilik, kunduracılık, değirmencilik şeklindeki ticari faaliyetlerle uğraşan Rumların 1922 öncesinde 2000-2500 kişi oldukları tahmin edilebilir Rumların bugünkü Atatürk İlköğretim okulunun olduğu yerde kiliseleri, Keskiner İşhanı´nın arka tarafında da okulları vardı.

Oturdukları yerler Mithatpaşa Caddesi´nden demiryoluna doğru uzanıyordu.

Kentte Rumlar dışında Ermeni ve Yahudi nüfusu da bulunuyordu. Ancak Ermeniler çok azdı (80-85 kişi kadar).

Yahudiler ise daha kalabalıktı (200-300 kişi kadar) ve bugünkü Dibek Caddesi üzerinde havraları ve devlet hastanesinin arkasında da mezarlıkları vardı.

 

*-   Kurtuluş Savaşı döneminde Salihli

 

Yunanistan 15 Mayıs 1919 günü İzmir´e asker çıkarmasının ardından Menderes vadisi yönünde Aydın, Gediz vadisi yönünde Manisa´ya ilerlemeye başladı.

Bu ilerleyişe karşılık bölgesel direnişler kendiliğinden oluşmaya başlamıştı. Bunun akabinde işgale karşı birleşme fikri doğmuştu. Balıkesir, Akhisar, Salihli ve Denizli´deki savunma hareketlerinin başında bulunanlar Alaşehir kongresinde bir araya geldi.

Salihliyi bu kongrede Zahit Molla liderliğinde bir heyet temsil ediyordu.

Bu sıralarda Bandırma´dan gelen Bandırma ve Manyaslı direnişçiler Salihli direnişçileri ile birleşti ve bu birleşimin başına Ethem Bey (Çerkez Ethem) geçti.

Bunların dışında ayrıca Poyrazlılar ve Osman Ağalar ayrı bir güç teşkil ediyordu.

24 Haziran 1920´de işgal edilmiştir.

Kanboğazı - Gölmarmara - Pazarköy - Kemerdamları ve Bintepeler´de şiddetli çatışmalar yaşandı.Uzun süren çarpışmaların ardından milletin iradesi galip geldi ve Salihli özgürlüğüne kavuştu.

 

*- Atatürk halka hitap etti

 

 Ulu Önder Atatürk Salihli ziyaretinde halka hitaben şu konuşmayı yapmıştır;

‘Gösterdiğiniz hissiyata teşekkür ederim.

Buraya kadar bu kadar erken gelmekle hakiki hissiyatımızı izhar (gösterme) şevkiyle olduğunu anlıyorum.

Bundan fevkalade bahtiyarım. Bende size karşı aynı hissiyatla mütehassısım.

Muhterem Ahali: Çok zulüm ve çok elem gördünüz.

Fakat artık bunlardan ebediyen kurtuldunuz.

O kara günler artık tekerrür edemez.

Çünkü milletini intibah (uyanma) ve teyakkuzu (uyanıklık) pek büyüktür. Bundan sonra memleketimizi kati halasa (kurtuluş) isa i (ulaştırma) için pek kuvvetli ve esaslı tedbirler ittihaz eylemek icap eder.

Bu tedbirlerin en mühimi ve en birincisi ilim ve irfan orduları teşkil edeceklerdir. Bu itibarla atiye (geleceğe) ehemmiyetle bakabiliriz.

 

*-  Süngülerle

 

Muhterem Ahali: Biliyorsunuz ki, hayatımızı, istikbalimizi, namusumuzu kurtaran Misaki Millilerimize olan itimad-ı taamımızdır (tam bağlılık). Millet ve milletten doğan ordumuz bu Milli Misaki süngülerle tahakkuk ettirmiştir.

Bunu siyaseten ifade ettirmek için heyeti murahhasımız Lausane (Lozan) da faaliyette çalışmaktadır.

 

*- Daima hazır olmalıyız

 

Memleket dahilinde çalışırken, diğer taraftan hemen karşımıza çıkması muhtemel düşmanları yere sermek için daima mühayya (hazır) bulunmalıyız.

Bu millet üç buçuk seneden beri çok fedakarlık yapmıştır. İcap ederse bundan sonra da hayat ve namusu için daha çok fedakarlık yapacaktır.’

Bunları belirttiğim gibi önemli belediye başkanlının yanı sıra önemli bir eğitimci olan Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda’nın,  büyük kurtarıcımız ve devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır!’ öz sözünü kendisine ‘şiar’ olarak kabul ettiğini öğrenmiş oluyoruz...

;

*- İkinci beş yıl...

 

Yine belirttim

Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda’nın ikinci beş yılı...

Bakın bu konuda neler söylüyor,,

‘Salihli'mize hizmet için çıktığımız yolda beşinci yılımızı geride bıraktık. 2014 Yılında hizmete talip olduğumuzda ‘Salihli Bizimle Değişecek’ demiştik, bugün Salihli'mizin bizimle nasıl değiştiğini

hep birlikte görmenin gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Göreve geldiğimizden bu güne gecemizi gündüzümüze vererek Salihli'mize hayal dahi edilemeyen yatırımları kazandırdık.

Rutin belediyecilik hizmetlerimizin yanı sıra ‘Üretken Belediyecilik’ anlayışımızla Büyükşehir Belediyemizle el ele Dur-Geç Köprüleriyle başladığımız çalışmalarımızla, Atatürk Spor Salonu, Fakülte Binası, Kapalı Otopark, Modern Pazaryeri, Bedesten Çarşısı, Masal Ormanı Parkı, Prestij Caddeleri, Trap Skeet Atış Poligonu, MABE M ve Koordinasyon Merkezi, Yağmur Suyu Projesi ve Köprülü Kavşak gibi yatırımlarla Salihli'mize değer kattık.

 

*- Ayrı bir onur

 

Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı olarak girdiğimiz 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde halkımızın yeniden teveccühünü kazanmak, bizim için ayrı bir onur olmuştur.

2014-2019 döneminde hayata geçirdiğimiz projelerimizin yanı sıra, bu dönemde Büyükşehir Belediyesiyle entegre olmuş, Hükümetin desteğini alacak bir yönetim olarak yeni projelerimizi hayata geçirmek için çalışmaya başladık.

2019 yılı Salihli'miz için tarihî günlere sahne oldu. 2016 yılında başlattığımız doğalgaz çabalarımız 2019 yılının son ayında sonuçlandı ve ilçemiz doğalgaz ile ısınmaya başladı.

Bugün 18 bin konutun önünde kullanıma hazır doğalgaz tesisatının yanı sıra, üretime büyük bir katkı sunacağını düşündüğümüz doğalgazın Organize Sanayi Bölgesine dağıtılmaya başlanması ile de ilçemizde

işsizlik sorunu da kalmayacak.

Yine 2019 yılında, bu dönem için hedeflediğimiz işsizliğin azaltılmasıyla ilgili çalışmalarımıza büyük bir ivme kazandırdık.

Organize Sanayi Bölgemizde 2019 yılında 30 firmaya yer tahsisi

gerçekleşirken sektöründe öncü dokuz firmanın temellerinin atıldığına, atılan temellerin hızla yükseldiğine şahit olduk.

Hedefimiz aynı zamanda yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğümüz

Organize Sanayi Bölgemizde bu dönemde 10 bin vatandaşımıza iş imkanı sunmak olacak.

Bu dönemde çok önemsediğimiz projelerimizden biri de Kula-Salihli Jeoparkı olacak. Doğal, tarihî ve turistik pek çok zenginliğe ev sahipliği yapan ilçemizi Türkiye'nin ve Türk Cumhuriyetlerinin ilk ve tek jeoparkı olarak UNESCO Global Jeoparklar Ağı ve Avrupa Jeoparklar Ağı içinde görmek için yaptığımız çalışmalar da sonuçlarını verdi.

2019 yılı içinde geçirdiğimiz uluslararası denetimlerden başarıyla çıkan ilçemiz artık turizm alanında tüm dünyada tanınarak turizm sektöründen ekonomik anlamda daha fazla gelir elde edecek.

Geçen dönemimizde olduğu gibi bu dönemimizde de üretken belediyecilik anlayışımızla halkımızın yandında olmaya, halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz.

Salihli'mize hizmet yolunda ortak akılla aldığımız kararlan uyguladığımız Salihli ve Büyükşehir Belediye Meclis üyelerimize, yönetim ekibime, proje üreten ve uygulayan belediye birimlerindeki tüm mesai arkadaşlarıma ve

bizlere inanan, güvenen Salihlili hemşehrilerime teşekkür ederim.

Birlikte başardık yine birlikte başaracağız.’

 

*- Yine bir dayanışma örneği

 

İhtiyaç sahibi ailelere Gıda Bankası aracılığıyla yardımda bulunan Salihli Belediyesi, Kurban Bayramında isteyen vatandaşların kurban etlerini ihtiyaç sahibi vatandaşlara götürerek bir dayanışma projesini hayata geçiriyor.

Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda ‘Belediyemiz Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bayramda kurban kesen vatandaşlarımızdan arzu edenlerin kurban etlerini onların adına belirlenen ihtiyaç sahibi ailelere ulaştıracak. Böylelikle Salihli’mizde her zaman görmeye alıştığımız sosyal dayanışmanın bir örneğini daha görmüş olacağız. Hemşehrilerimin Kurban Bayramını şimdiden kutluyor, kurbanlarının kabul olmasını Allah’tan diliyorum’ dedi.

 

*- ‘Üreticimize bol ve bereketli bir sezon diliyorum’

 

Belediye Başkanı Zeki Kayda, Salihli Ovasının ilk yaş üzüm hasadı ve ihracatı olan Superior Seedless Üzüm’ünün hasadına katıldı.

Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy’un üretmiş olduğu Superior Seedless üzüm hasadına İlçe Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, Belediye Başkanı Zeki Kayda, İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İlçe Jandarma Komutanı Bnb. Mehmet Alşen, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Demir, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Dilek ile Sami Gıda Ltd.Şti. sahipleri Sami ve Adem Miçooğulları katıldı.

Salihli Ovasının ilk yaş üzüm hasadına katılan Belediye Başkanı Zeki Kayda, üreticilere bereketli ürünler ve hayırlı bol kazançlar diledi.

 

*- Bakan Pakdemirli’ye Salihli’nin taleplerini iletti

 

Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Manisa programı kapsamında gerçekleştirdiği belediye başkanları toplantısına katıldı.

Toplantıda söz alan Başkan Zeki Kayda, Kurşunlu Termal Turizm Bölgesi, Yeşilkavak Barajı, Organize Termal Seracılık ve hayvancılığın desteklenmesi projesi konularında Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli´ye bilgiler verdi.

Başkan Kayda, ‘Kurşunlu Termal Turizm Bölgesi, Yeşilkavak Barajı, Organize Termal Seracılık ve hayvancılığın desteklenmesi projeleri kapsamında mera arazilerinin belediyemize tahsisi konularındaki taleplerimizi ilettik.

Salihli’de tarımın ve hayvancılığın gelişmesi noktasında Bakanımız her zaman destek olacaklarını ifade etti’ dedi.

 

*- Bakan Kasapoğlu’na  da Salihli’nin taleplerini iletti

 

Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun memleketi olan Kula ziyareti programına eşlik etti.

Başkan Kayda, Salihli’ye kazandırılacak olan spor tesisleriyle ilgili projeleri ve taleplerini Bakan Kasapoğlu’na ileterek destek istedi.

Salihli Belediyesi´nin amatör kulüplere ve sporculara her zaman destek olduğunu ifade eden Başkan Kayda, judo başta olmak üzere birçok amatör branşta milli takıma yükselen sporcular yetiştirdiklerini söyledi. Salihli´de sporun ve futbolun çok sevildiğini anlatan Başkan Kayda, ‘Salihli’mizde amatör branşlarda lisanslı çok sayıda sporcumuz var. Sayın Bakanımıza, ilçemize ve mahallelerimize gençlerimiz için spor tesisleri yapılması için hazırladığımız yeni dönem projelerimiz hakkında bilgi verdim. Ramiz Turan Stadının şehir dışına taşınması talebimizi iletmiştik.’ bilgilerini bizlerle paylaştı.

 

*- MHP Belediye Başkanları İstişare Toplantısına katıldı

 

Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, MHP Genel Merkezi’nde düzenlenen ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin başkanlık ettiği ‘Belediye Başkanları İstişare Toplantısı’na’ katıldı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli liderliğinde gerçekleştirilen Belediye Başkanları İstişare Toplantısına, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Kula, Sarıgöl, ve Selendi Belediye Başkanları ile birlikte katılan Başkan Kayda, ‘Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli önderliğinde gerçekleştirdiğimiz toplantı çok verimli oldu. Genel Başkanımız ve Genel Başkan Yardımcılarımız ile istişarelerde bulunduk’ dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ‘Milliyetçi Hareket Partisi yerel yönetimlerde markadır. Halka hizmeti Hakk’a hizmet gören partimiz “Üretken Belediyecilik” ilkesiyle hem öne çıkmıştır’ diye konuştu.

 

*-  Kayda Başkanlığında Temmuz toplantısı

 Salihli Belediye Meclisi, Temmuz ayı toplantısını Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda başkanlığında gerçekleştirdi.

Belediye Meclis Salonunda yeni tip korona virüs tedbirleri alınarak gerçekleşen toplantıda, meclis üyeleri 10 gündem maddesini görüşerek karara bağladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarında dile getirdiği korona vaka sayılarındaki artışa dikkat çekerek rehavete kapılmama uyarısında bulunan Başkan Kayda, ‘Salihli’mizde alınan tedbirler sonucunda vaka sayıları azalmaya başladı. Ancak normalleşme süreciyle birlikte açılan düğün salonları, restoranlar, kahvehaneler ile toplu kullanılan alanlarda kendi önlemlerimizi alalım.

Sağlıklı günlere en kısa zamanda kavuşmak için mutlaka maske takalım, sosyal mesafeye, temizliğe ve hijyene dikkat edelim’ dedi.

Salihli Belediye Meclisi Temmuz ayı toplantısında, İçişleri Bakanlığı genelgesi kapsamında yeni tip korona virüs tedbirleri nedeniyle kapatılan işyerlerinden alınacak kira bedellerinin belirlenmesi talebi görüşülerek komisyondan gelen rapor oy birliği ile kabul edildi.

Mülkiyeti Belediye’ye ait olan işyerlerinin 10 yıllığına kiraya verilmesi talebi de, CHP’nin ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

Temizlik İşleri Müdürlüğünde kullanılmak üzere 2 adet hizmet aracı satın alınması talebi de oy birliği ile kabul edildi.

Salihli’de ikamet eden Şehit aileleri ve Gazilerin Belediye’nin işlettiği Kurşunlu Kaplıcalarında konaklamalarına ilişkin talep ise oy birliği ile kabul edildi.

Buna göre, Şehitlerimizin anne, baba, eş ve çocukları ile Gazilerimizin eş ve çocukları kaplıcalarda konaklayabilecekler.

 

*-  UNESCO Kula-Salihli Jeoparkına Global Jeopark Ünvanı Verdi

 

Manisa Büyükşehir Belediyesi´nde Jeopark Belediyeler Birliği toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantının başkanlığını Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün yaptı.

Toplantıya, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün´ün yanı sıra, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya, Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil ve meclis üyeleri katıldı. Toplantıda Başkan Ergün önemli bir duyuru yaparak şu ifadeleri kullandı;  “Kula jeoparkımız ilk defa 2013 yılında UNESCO tescil belgesi alarak Türkiyenin ilk ve tek jeoparkı olmuştur.

O yıldan bu yana yedi yıldır jeoparklar nezdinde uluslararası camiada ve UNESCO Avrupa ve Dünya Jeoparklar Ağı´nda ülkemizi temsil etmektedir.

 2017 yılında UNESCO tescil belgesi bir çalışanımızın gereğini yapmadığından dolayı UNESCO tarafından sarı kart ile değerlendirilip iki yılda toparlanmamız için süre verilmişti.

Bu iki yılda iki değerli hocamız ve çalışma sistemimizdeki kadrolaşma ile belli bir seviyeye getirdiğimiz ekibimizin özverili çalışmaları ile hazırlanan ve bugün yani tam bir yıl önce bugün UNESCO´ya sunulan yeni belgemiz ile dört yıllık yeşil kartlı belgemizi aldık.

Bu belgeden sonra uluslararası jeoparklar birliğinde yani EGN ve GGN Avrupa ve Dünya Jeoparklar Ağı´nda başarı kazanarak önemli bir seviyeye geldik. Mart ayında başlayan pandemi sürecinden bu yana Avrupa´da da yılda iki defa jeopark toplantıları yapılamamakta. Bu yüzden dört yıllık UNESCO tescil belgemiz törenle verilememiş olup yazı ile bildirildi. Bugün tam bir yılımızı doldurduk.’

Mani̇sa Büyükşehir Beledi̇yesi̇, Kula Beledi̇yesi̇ ve Salihli Beledi̇yesi̇ işbirliğinde kurularak Türkiye’nin ve Türk Dünyasının ilk ve tek tescillenen jeoparkı olan Kula-Salihli Jeoparkı, UNESCO tarafından uluslararası öneme sahip bir kalite sertifikası olan Global Jeopark ünvanı ve etiketi aldı.

 

*- Koruma alanı

 

Dünya genelinde yaşanan pandemi nedeniyle geciken UNESCO üst kurul toplantısının 10 Temmuz’da yapılarak kurulun bu konuda kesin bir karar verdiğini açıklayan Başkan Kayda, ‘Üst kurul, Kula-Salihli Jeoparkının, UNESCO Global Jeoparkı olmasına karar vermiş ve jeoparkımızın uluslararası öneme sahip bir UNESCO koruma alanı olduğunu tescillenmiştir.

Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı, Türkiye´nin ve Türk Dünyası´nın ilk ve tek UNESCO etiketli Jeoparkıdır. Ülkemize, Manisa, Kula ve Salihli’mize hayırlı olsun’ dedi.

 

*-  Telekonferansa katıldı

 

Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Koronavirüs salgını riskine karşı alınan önlemler belediye hizmetlerinin geliştirilmesi ve salgın sonrası yeni normal sürecin tartışıldığı  “Küresel COVİD-19 Sonrası Yeni Normal ve Belediyeler” konulu telekonferans yöntemiyle yapılan toplantıya katıldı.

Başkan Kayda, pandemi sürecinde Salihli Belediyesi olarak belediyeye ait Kurşunlu Kaplıcaları Sosyal Tesislerinin sağlık çalışanlarına ücretsiz olarak tahsis edildiğini, pandeminin ilk zamanlarında sıkıntı çekmemek adına hızlı bir şekilde maske üretmeye başlandığını, maskelerin personele, merkez ve mahalle pazaryerlerinde vatandaşlara ve kurumlara ücretsiz olarak dağıtıldığını söyledi.

Pandemi sürecinde temizlik, ilaçlama faaliyetlerinin de aralıksız devam ettiğini belirten Başkan Kayda ‘Bu süreçte kapanan ve çalışmaları sınırlanan iş yerleri çalışanlarına gıda desteği yaptık, Kaymakamımız ile sıkı işbirliği içinde Hıfzıssıhha kararlarının alınarak takibini titizlikle sürdürdük. Salgının yayılmasının önüne geçmeye çalıştık’ dedi.

 

*-  Çöp Taksi uygulaması

 

Salihli Belediyesi, daha temiz bir çevre için ‘Çöp Taksi’ uygulaması başlattı.

Salihli Belediyesinin kendi öz kaynaklarıyla satın aldığı 2 adet çöp taksi, Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde ilçe merkezindeki dar cadde ve sokaklarda hizmete başladı.

Çöp taksiler, haftanın 7 günü büyük çöp kamyonlarının giremediği dar cadde ve sokaklarda biriken çöplere anında müdahale ederek çevre kirliliğini de ortadan kaldıracak.

Daha temiz bir Salihli için ‘Çöp Taksi ’uygulamasını başlattıklarını açıklayan Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, ‘Şehrimizin temizliği ve halkımızın sağlığı bizim en hassas olduğumuz konuların başında geliyor. Büyük araçlarla bazı cadde ve sokaklarda çöp toplamamız sıkıntılı oluyor ve büyük araçlar trafiği de aksatıyor.

Bu noktada çöpleri hem kısa sürede almak hem de çevre kirliliğini hemen ortadan kaldırmak için çöp taksi uygulamasını başlattık’ dedi.

 

*- Tarım işçilerine gıda ve giyecek yardımı

 

Salihli Belediyesi, çalışmak için ilçeye gelen ve aşırı yağışlar nedeniyle mağdur olan mevsimlik tarım işçilerine gıda, yatak, battaniye ve giyecek yardımında bulundu.

Salihli Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ekipleri, Taytan Mahallesi Bezirgan mevkisinde ikamet eden ve aşırı yağışların ardından mağduriyet yaşayan mevsimlik tarım işçilerinin yardımına koşarak yatak, battaniye, giyim ve gıda ihtiyaçlarını karşıladı.

Urfa’nın Viranşehir ilçesinden çalışmak için Salihli’ye geldiklerini belirten tarım işçileri, yapılan yardımdan dolayı Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda’ya teşekkür etti.

 

*- Zaman zaman...

 

Salihli’de tarımın ilçe ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, ‘Ülke genelinde ve zaman zaman bölgemizde de etkili olan yağış tarım işçilerinin bulunduğu alanda olumsuzluklara neden oldu. Personelimiz aracılığıyla sıkıntı yaşayan tarım işçilerinin ihtiyaçlarını karşıladık. Yatak, battaniye, kıyafet ve gıda desteği verdik. Salihli Belediyesi olarak vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Allah, her türlü afetten milletimizi ve ülkemizi korusun’ dedi.

 

*- Yeniköy’e 20 bin metrekare kilit parke taş

 

Salihli Belediyesi’nin kırsal mahallelerde başlattığı kilit parke taş döşeme ve asfalt çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Salihli Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekiplerinin başlattığı çalışmalar kapsamında, Yeniköy Mahallesinde 20 bin metrekare kilit parke taş döşeme çalışmaları başladı.

Salihli Belediyesi´nin Büyükşehir yasasıyla birlikte 102 mahallesi olduğunu ve tüm mahallelere eşit hizmet götürmeye çalıştıklarını vurgulayan Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, 6 yıllık görev süresinde köyden mahalleye dönüşen kırsal mahallelere toplam 1 milyon 200 bin metrekare kilit parke taşı döşediklerini söyledi.

Merkez ve kırsal mahalle ayrımı yapmaksızın 102 mahalleye de eşit hizmet götürdüklerini kaydeden Başkan Kayda, köyden mahalleye dönüşen kırsal yerlere öncelik verdiklerini belirterek, ‘Kırsalda bulunan önceden köy şimdi ise mahallemiz olan yerlere yol, parke taş döşeme, asfalt, alt ve üst yapı çalışmaları olmak üzere tüm belediye hizmetlerini götürüyoruz. Mahalle bağlantı yolları ile tarım arazi yollarında yaşanacak olan ulaşım zorluğunu ortadan kaldırmak için yaz aylarında çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için çalışmalarımız tüm mahallelerde devam edecek” dedi.

 

*-  Bizim Ev’de incelemelerde bulundu

 

Korona virüs tedbirleri dolayısıyla kapatılan işletmelerden olan tesiste bu süreci tadilat yaparak değerlendirdiklerini belirten Başkan Kayda, belediye ekipleri tarafından tesisin iç mekanında mutfak, restoran bölümü, tuvaletleri ve oturma gruplarının yenilendiğini dış mekanda ise kafe korner, bahçe düzenleme çalışmaları yapılarak çocuklu aileler için çocuk oyun grubu yerleştirileceğini söyledi.

Normalleşme süreciyle birlikte Salihlililere yeni dönemde daha hijyenik bir ortamda kaliteli hizmet vermek amacıyla tadilat çalışmalarına başladıklarını ifade eden Başkan Kayda, ‘ Belediyemize ait tüm işletmelerde yeni dönem için halkımızın sağlığını korumak amacıyla önlem alıyoruz. Bizim Ev Sosyal Tesislerinde de, korona virüs tedbirleri dolayısıyla vatandaşlarımıza daha hijyenik bir ortamda kaliteli hizmet vermek amacıyla tadilat çalışmalarına başladık.

Belediye ekiplerimiz tarafından baştan aşağı yenilenen Bizim Ev Sosyal Tesislerimiz, en kısa zamanda halkımızın sağlığını korumaya yönelik alınan tüm önlemlerle değerli hemşehrilerimize ekonomik fiyatlarla hizmet vermeye başlayacaktır. Şimdiden vatandaşlarımıza hayırlı olsun”

 

*- Kadın Kooperatifini ziyaret etti

 

Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Salihli Belediyesinin de ortak olarak yer tahsis ettiği S.S. Salihli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini ziyaret etti.

Kadınların üretken bireyler olarak toplumsal yaşama katılmalarını ve el emeklerini değerlendirmelerini sağlamak amacıyla kooperatif çatısı altında buluşturduklarını ifade eden Başkan Kayda, kooperatif üyelerinin hazırladıkları hediyelik eşyalar ve yetiştirdikleri organik ürünlerle aile bütçesine katkı sağladıklarını söyledi.

Kadınların her alanda başarılı olduklarını belirten Başkan Kayda, ‘Belediyemizin de ortak olduğu ve yer tahsis ettiği S.S. Salihli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini ziyaret ederek kooperatif üyelerimiz ile birlikte Salihli´miz için yapacağımız ortak projeler konusunda görüş alışverişinde bulunduk.

Kadınlarımızın üretken bireyler olarak toplumsal yaşama katılmalarını sağlamak ve el emeklerini değerlendirmelerine destek olmak amacıyla kooperatif çatısı altında birleşerek özveriyle emek harcayan tüm üyelerimize çalışmalarında kolaylıklar dilerim’ dedi.

 

*-

YORUMLAR

  • 0 Yorum