Artun Sucuoğlu

Artun Sucuoğlu


YEREL ESNAFINA SAHİP ÇIK

06 Şubat 2021 - 10:32

Yaşadığımız bu zor günlerde, en çok mağdur olan kesim küçük ve orta işletme sınıfında yer alan esnafımızdır. Yaşadığı iş kaybı, kira yükü ve ayakta kalma çabası içinde, kimi işyerini kapattı, kimi birikimini tüketmek üzere.
 
Öyle acı örnekler var ki, oturduğu evi satan ve kiraya çıkan esnaarımız var. Bu durumdan, esnafın çıkması inanın çok zor ya da uzun bir zaman alacaktır. Esnaf birlikleri, ticaret odalarının devletin,belediyelerin yaptığı yardımların yanında esnafımız için harekete geçmesi ve çalışmalar yapması gerekiyor örneğin.
  
Konak Belediye Meclisinde, kahveci esnafına nakdi yardım yapılması oy çokluğu ile kabul edildi. Kahveciler Esnaf Odasından gelen talep doğrultusunda esnafa verilecek 350 TL yardım CHP, İyi Parti ve MHP gruplarının oyları ile kabul edilirken, esnafa yardıma Ak Parti grubu ise destek vermedi, çekimser kaldı.Konak belediye başkanı Batur'a ve meclisine tebrikler.

Her kentin esnaf birlikleri dijitalleşen dünyada esnafı korumak için projeler üreterek çözüm bulmaları gerekiyor. Örneğin; satış odaklı bir ticari web sitesi kurularak esnafımızın ürünlerinin buradan da satılabilmesi önemli bir projedir. Yine esnaf birliklerinin benzin istasyonları, kargo firmaları, telekomünikasyon firmaları vb. kuruluşlar ile anlaşmalar yaparak esnafın gider kalemlerinde düşüş sağlaması esnafımız için önemlidir. Aksi takdirde; internet üzerinden satış yapan karteller karşısında esnafımızın ayakta kalabilmesi zor olacaktır. 

Yerel esnaftan alışveriş yapma bilincine yönelik olarak sosyal sorumluluk projeleri, yayınlar ve toplantılar yapılarak vatandaşın bilinçlenmesinin sağlanması da son derece önemlidir.  Belki çok büyük şeyler olmasa da yerel esnafa yönelik proje üreten herkesin desteklenmesi kanaatindeyim. Siyasi görüş ayırt etmeden birlik şuurunu oturtmak ve el ele vermek zorundayız. Esnaf Odaları ve esnaf birliklerini harekete geçirmek için buraya üye olan esnafımızın da çaba içinde olması gerekmektedir. Belediyelerin esnafın sorunlarına karşı çözümler geliştirmesi de ayrı bir konudur. Belediyelerin esnafı sadece vergi ve harç aldığı mükellef gibi değil o kentin birer simgesi gibi görmeleri esnafımıza güç verecektir.
 
Esnafımızın yoğun bulunduğu kemeraltı,karşıyaka çarşı ve sevgi yolları çarşılarının dekoratif olarak tasarlanıp cazibesinin artırılması da gerekmektedir. AVM, zincir marketler ve internetten satış yapan kartellere karşı var olma mücadelesi veren esnafımızın yanında olmak hepimizin önemli bir görevi olmalıdır. 

Bütün bunların yanında; Ahi Evran Hazretlerinin kurup geliştirdiği Ahilik bilinci ve şuuru ile esnafımızın da kendini geliştirmesi, müşteri ilişkilerine özen göstermesi de gerekmektedir. Müşterilerini uzun vadeli olarak görerek kısa günün karından ayrı tutulmalıdır. Ülkemizin ve yaşadığımız şehrin önemli bir bölümünü oluşturan esnaf kardeşlerimizin bu zor süreçten bir an  önce çıkarak güzel günlere kavuşmasını canı gönülden dilerim.

 Herkese iyi hafta sonları. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum