Artun Sucuoğlu

Artun Sucuoğlu


Peki ya ödemeler ne olacak!!!

23 Mart 2020 - 10:07

Eskilerin güzel bir sözü var; ‘’Güzelliğine güvenme bir sivilce yeter, zenginliğine güvenme bir kıvılcım yeter!’’ Gözle bile görülmeyen bir virüs, dünyanın düzenini alt üst etti. Üstelik zengin fakir ayırmadan herkese eşit davranan virüs, koca koca devletleri de dize getirdi. 

**Her yıl mutasyona uğrayarak ve kılık değiştirerek farklı isimlerle karşımıza çıkan bu virüs Coronavirüs bu kez dünya düzenini alt üst edecek devrimci bir yapıya dönüştü! 1980’lerden itibaren dillendirilen neoliberal söylemler, globalizm derinden sarsıntıya uğradı. Ülkemizde televizyonlarda boy gösteren liberaller güya artık milli-ulusal devletler bitti, ulusal sınırlar kalktı diye yeni dünya düzeni adı altında kendilerine ait olamayan Sorosçu fikirleri, kendilerininmiş gibi hararetle savunuyorlardı. 

**Demek ki, ulusal sınırlar kalkmamış, ulusal devletler gerekliymiş! Zaten batı, bir yandan kendi ülkeleri için milliyetçiliği savunup güçlendirirken bizim gibi ülkelerde milliyetçiliğin zararlarını anlatıyorlardı. Bugüne kadar hiçbir salgın bu kadar dünyayı etkilemese de aslında çok daha ölümcül olmuştur. 

**Orta çağda ki veba salgını, cüzzam gibi hastalıklardan çok insan hayatını kaybetmiş ya da çok kötü muamelelere uğramıştı insanlar. 20.yüzyılda I.Dünya Savaşı sırasında yayılan İspanyol gribi milyonlarca kişinin canına mal olmuş en büyük salgındır. Mesela Osmanlı ordusu en büyük kayıpları kolera, İspanyol gribi gibi hastalıklardan vermiştir. Afrika’da etkili olan ‘’ebola ve kolera ‘’ salgınları da milyonlarca cana mal olmuştur. 

**1980’lerde başlayan AİDS(HİV) virüsü 32 milyon insanı canından etmiştir. Kimilerine göre bu salgınlar biyolojik bir saldırı türü kimilerine göre de dev ilaç firmalarının eşeği kaybettirip, buldurma oyunu olduğunu ileri sürenler var. Virüslerin (Grip türü) ilk yayıldığı yer Çin, Mers, Sars vs. Çin’den dünyaya yayılmıştır. 
**Bugünler geçecek, ancak dünya ekonomisi ciddi zararlara uğradı.Türkiye’yi de ekonomik yönden vuran bu virüs’e karşı alınan ekonomik önlemler yetersiz. SGK primleri, KDV ve Stopaj vergileri, kredi kartı borçları, elektrik, su, doğalgaz faturaları,kiralar, aidatlar,küçük esnafın personel ödemeleri. Zaten sor durumda olan vatandaş küçük esnaf daha da kötü olacak..

Herkese sağlıklı güzel haftalar olsun....

YORUMLAR

  • 0 Yorum