Mikroplastik Everest'ten Okyanusa 

Ulvi Taşkın yazdı...

Mikroplastik Everest'ten Okyanusa 
08 Aralık 2023 - 10:22
Bir insan 79 yaşına kadar yaşarsa, hayatı boyunca 20 kilo plastik yutmuş olacağı yüksek bir kesinlikle hesaplanabilir. Küresel bir çevre örgütünün uzmanlarına göre, bir kişi bir hafta içinde banka kartı kadar mikroplastik emiyor.
Bu bulgular size abartılı mı görünüyor? Maalesef hiç de değil. Ve küçümseyerek el sallamaya yer yok. Çünkü Everest'ten okyanusun dibine kadar plastik yiyoruz, nefes alıyoruz ve içiyoruz.
Bilim insanları bunu yaşayan insanların kanında ve akciğerlerinde buluyor. Nasıl gidiyor? Çok basit - plastik şişelerden su içeriz, suni elyaflı giysiler giyeriz, ince toz parçacıklarıyla doymuş havayı soluruz, plastiğe sarılı yiyecekler satın alırız. Ve trend artıyor; örneğin plastik pahasına insan varlığı için doğal kaynaklar giderek azalıyor.
Bilim adamları henüz bu şok edici sonuçlardan analiz ve sonuç çıkarmadılar, ancak plastik zaten vücudun hücrelerine kalıcı olarak taşındığında, insan sağlığına verilen zararın ne kadar büyük olduğunu çıplak gözle bile belirlemek mümkün.
Dolayısıyla küresel ısınmanın mı daha büyük sorun olduğunu, yoksa kirli havanın tüm sonuçlarıyla birlikte burada şampiyonluğun yaşam için olumsuz bir faktör olduğunu söylemek zor. Ve eğer öyleyse ve Greta Thunberg gibi 100 eko-aktivist bulunursa, durumun iyileştirilmesi pek mümkün değil. Bu durumda tek artı, bilim adamlarının artık mikroplastik parçacıkların neden olduğu zarara dair net kanıtlara sahip olmasıdır. Ve kişinin sağlığını korumak için kendisinin önlem alması gerekecek. Mümkünse ve mümkün olduğunca . Çünkü ne hava, ne yiyecek, ne de su daha temiz hale geliyor; tam tersine. Alındığı iddia edilen ölçü ve ağırlıklara rağmen. 
Kirlenmiş balıkları yiyoruz. Küresel bilim insanları yüzlerce balık türünün mikroplastik içerdiği konusunda uyarıyor. Karadeniz'imiz Ege ve Akdeniz’imiz maalesef en kirli su kütleleri arasında yer alıyor. Dünya çapında toplam 555 balık türü plastik tüketiyor. Çoğu zaman bu solungaçlardan olur. Ülkemizde birçok kuruluş su kirliliğinin deniz yaşamı üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Daha küçük atık parçacıkları doğrudan bunların içine nüfuz eder.
Hayvanlar için kesinlikle bir takım tehlikeler var ve maalesef henüz tam olarak değerlendirilemedi. Çünkü hayvanlardaki mikroplastik miktarları ve buna bağlı olarak bu mikroplastiklerin tüketildiğinde insanlara geçip geçmediği konusunda çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Örneğin mikroplastik içeren bir balığın insan organizmasına etkisi olup olmadığı ve insan metabolizmasına girip girmediği gibi. 
Denizdeki balıkların yanı sıra yapay göller nehirler gibi diğer su kütlelerine düşen çöpler de gölde yaşayan kuşlar için tehlike oluşturuyor. Tuzağa düşürülebildikleri gibi onları da tüketebilirler. İster plastik kulak tıkacı olsun, ister buna bağlı olarak zaten hayvan türlerinden bir şekilde biz insanlara ulaşıyor.
Dünyanın en dayanıklı, zararlı ve aynı zamanda gerekli ürünü. Ayakkabınızın tabanından, gözünüzdeki lenslere, cebinizdeki telefondan, buzdolabındaki yiyeceğe kadar. Gerçekler tartışılmaz: Plastik Çağında yaşıyoruz.

Plastik, günlük hayatımızı sayısız şekilde iyileştirerek işimizi kolaylaştırıyor ama aynı zamanda çöp ve mikroskobik kirlilik yoluyla da bize zarar veriyor.
Neden önemsemeliyiz?
Mikroplastiklerin kanser ve diğer hastalıklarla bağlantılı kimyasalları emdiği, daha sonra bu kimyasalları balıklar ve memeliler tarafından yutulduktan sonra serbest bıraktığı gösterilmiştir.
Bilim adamları, bu mikroskobik ipliklerin aynı zamanda giysi, döşeme ve halıların günlük aşınma ve yıpranmalarından da oluşabileceğini söylüyor. Evdeki musluğa ulaşarak yerel su kaynağını kirletebilirler. Şu anda bunların filtrelenmesi veya kontrol altına alınması mümkün değildir.
Eğer mikroplastikler içme suyunuzda bulunuyorsa, uzmanlar bunun neredeyse kesinlikle yemeğinizde olduğunu söylüyor.
Ve daha da kötüleşiyor! Plastik yok edilemez bir şey değildir. Bu, plastik atıkların bozulmadığı, yalnızca nano boyutlara (milimetrenin milyonda biri) ulaşabilen daha küçük parçacıklara parçalandığı anlamına gelir. Araştırmalar, bu büyüklükteki parçacıkların bağırsak duvarlarından geçerek lenf düğümlerine ve diğer iç organlara ulaşabildiğini gösteriyor.
Plastik, modern yaşamlarımızda o kadar değerlidir ki, onu nötr bir malzeme olarak övmeye alışkınız - tatsız, kokusuz ve kullanımı inanılmaz derecede uygun. Getirdiği kolaylık seri üretime ve kontrol edilemeyen israfa neden oluyor. Sonunda plastik çevreye ve hatta vücudumuza yayılır.
Şimdi ne olacak?
Plastiği havadan, sudan ve topraktan uzak tutmanın tek yolu onun tasarımını, kullanımını, satışını ve sonraki işlemlerini temelden değiştirmektir. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum