Çöp Yüzünden

Ulvi Taşkın Yazdı...

Çöp Yüzünden
11 Mart 2024 - 11:20

Uzman, çöp toplama normal olsa bile konteynerlerin dezenfekte edilmesi ve insanların ellerini iyice yıkaması gerekmektedir. Çöp kovaları salgın için koşullar yaratılıyor. Özellikle dışarıda oynayan çocuklarda kişisel hijyene uyulmaması, enfeksiyonun evde kolayca bulaşmasına neden olur.
Artık havalar sıcak ve tatiller yaklaşıyor ve hepatit A da dâhil olmak üzere bir salgın için koşullar yaratılıyor. Çöp toplama normal olsa bile kapların dezenfekte edilmesi ve insanların ellerini iyice yıkaması gerektiğini, aksi takdirde bağırsak enfeksiyonu riskinin çok daha fazla olabilir.
Ne yazık ki, bu tür gündelik estetiği ancak hayal edebiliriz. Çoğunlukla, Ülkemizde çöplüklerimiz çok nahoş ve üzücü bir manzara. İster pis kokulu bahçe çöp konteynırları, ister sıradan bir ev tipi çöp kutusu olsun. Bu arada, gerekli özen gösterilmeden bırakılan evsel atıklar sağlığımız için tehlikeli olan çok çeşitli talihsizliklerle doludur.
Sinsi oksidasyon
Örneğin temizlikten kaynaklanan toz, zararlılık açısından evsel atıkların en rahatsız edici kısmıdır. Kompozisyonuna neler dahil değildir! Giysilerden ve döşemeli mobilyalardan gelen tüyler, cilt parçacıkları ve milyarlarca mikroskobik akar, her türlü mikroorganizma vardır ve bunların çoğu akciğerlerimize girdiğinde çeşitli solunum yolu hastalıklarına neden olabilir.
Uzmanlara göre hane halkının toplam payının %30-35'ini oluşturan çöp kutusuna atılan gıda atıklarının (sebze kabukları, ekmek kırıntıları, et, balık kılçığı vb.) insan vücuduna daha az zarar vermesi söz konusu değildir.
Gerçek şu ki, çoğu gıda atığı çok hoş olmayan bir özelliğe sahiptir: çok çabuk çürür, bu da çeşitli zararlı bakteri türlerinin gelişimi için mükemmel bir koşuldur ve bilindiği gibi ana gıda olan evcil böcekler ve kemirgenler için bir yemdir. Bu en zararlı bakterilerin taşıyıcıları .
Buna ek olarak, gıda atığı çürüdüğünde, polisakkaritlerin, karbonhidratların ve hayvansal yağların oksijensiz ayrışmasının kaçınılmaz bir ürünü olan hoş olmayan bir koku üretir. Kural olarak, en kötü kokular protein ayrışmasından (süzme peynir, et, balık) kaynaklanır. Bu durumda havada kükürt ve azot içeren metil kükürt bileşikleri oluşur. (Bu arada bunlar merkezi gaz besleme sisteminde gaz sızıntılarını tespit etmek için kullanılan maddelerdir).
Hidrokarbonların (sebzeler, meyveler) ayrışması sırasında da insan burnuna hoş olmayan kokulu bileşikler oluşur. Bunlar dışkı indol ve skatoldür.Yukarıda bahsedilen kokulu bileşikler, gıda atıklarında bulunan bakterilerden farklı olarak insan vücuduna herhangi bir zarar vermese de, bizi tembelliği veya meşguliyeti unutarak çöp kutusunu boşaltmaya zorlayanlardır.
Az ama öz
Çöpleri ne sıklıkta atmanız gerektiği çeşitli faktörlere bağlıdır. Çürüme süreci hava sıcaklığından, atık depolama yönteminden ve çeşitli bakteri türlerinin yayılması için mükemmel bir ortam olan nemin varlığından etkilenir.
Çöp tabakasının kalınlığı da ayrışma sürecini etkiler. Gerçek şu ki, herhangi bir oksijensiz organik oksidasyona ısı salınımı eşlik eder. Çöp kutunuzda ne kadar çok yemek atığı birikirse, atık kütlesi o kadar hızlı ısınır, bu da çürümeye neden olan mikropların daha hızlı gelişmesi anlamına gelir.
Bu nedenle çöp kutunuzu mümkün olduğunca sık boşaltmanız ve yiyecek atıklarının bir günden fazla bir süre içinde birikmesine izin vermemeye çalışmanız çok önemlidir. Ve yaz ve sonbaharda - iki ila üç saatten fazla değil. Bu özellikle yüksek nem içeriğinden dolayı ilk çürüyen ve ayrışan sebze ve meyveler için geçerlidir.
Islak atıkları toplamak için plastik torbalar, süt ürünleri için kaplar veya özel tek kullanımlık çöp torbaları kullanmak en iyisidir. Ancak maalesef zamanla çöp kutusunun duvarlarına yerleşen en küçük döküntü parçacıklarına karşı yüzde yüz koruma sağlayamıyorlar. Bu nedenle çöp kutunuzda plastik poşet olsa bile çöp konteynırlarını zaman zaman yıkamayı ve özel temizlik ve koku giderici solüsyonlarla işlemden geçirmeyi unutmayın. Üstelik bugün bu tür araçların sıkıntısı da yok. Bu arada, kova hakkında. Evsel atıklar için en iyi kap, kapaklı bir kovadır.
Bir karton, iki karton...
Şehir apartman sakinleri ve sıhhi hizmet çalışanları için pek çok sorun, kağıt, karton, cam ve diğer kaplardan kaynaklanıyor - ağırlıksız, ancak ev atıklarının en hacimli kısmı. Ülkemizde geri dönüştürülebilir malzemelerin, atık kâğıtların, hurda metallerin, teneke kutu ve şişelerin toplanmasına yönelik bir sistem var ve başarıyla işletilmesi için halkın daha çok bilgilendirilmesi gerekiyor.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum