Yaşar Eyice

Yaşar Eyice


Hızlarına hiç kimse yetişecek gibi değil...

19 Haziran 2020 - 11:40

*- Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, eski başkanları aratmıyor

*- Sığacık kalesi kadar sahillere de büyük önem veriliyor

*- Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, özellikle yaşlı ve hastalar için hizmeti ve alışverişi kapılarına getiriyor

*- Rozetlerinde ‘salyangoz’ var ama hızlarına hiç kimse yetişecek gibi değil...

*- Seferihisar’da 12 ay sağlık turizmi yapılacak... Seferihisar yapılacak termal tedavi ve kür merkezi ile birlikte sağlık turizminde adından daha fazla söz ettirecek.

*-

*- Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin:  ‘Turizmde ilk üçe girdik!’

 

‘Türkiye’nin en sakin şehri neresi?’ diye sorsam herhalde kolay kolay kimse bilemez!

Nasıl bilsinler ki?

Anket yapın bakın, kaç kişi milletvekillerini bir yana bırakın, mahallesinin muhtarını bile bilmiyor...

Şaka değil gerçek!

Ekip olarak bir ara, ‘Muhtarınız kim?’ diye sorduk bilenlerin sayısı çok azdı...

Ama İzmir’in Seferihisar ilçesinde, ‘Belediye Başkanın kim?’ diye sorduğunuzda hemen herkes yanıtını veriyor:

‘Başkanımız İsmail Yetişkin!’

Yani CHP’li belediye başkanı İsmail Yetişkin, halka kendini çok iyi anlatmış, tanıtmış ve soyadından esinlenerek söyleyeyim: yetiştirmiş...

Peki bu anlatım, bu kadar önemli mi?

Hem de nasıl?

Düşünün; İsmail Yetişkin’den önce şu anda İzmir ve Türkiye bir yana hemen birçok ülkede bilinen, tanınan bir isim, Tunç Soyer  belediye başkanı idi...

Hep ne denir?

Acaba önceki başkanın ya da başarılı bir yöneticinin, liderin arkasından gelen kişi başarılı olabilir mi?

Ya da; önceki ismin başarısının altında kalır mı?

Dünya kuruldu kurulalı bu böyle gelmiş, geçmiş...

Ama ‘Sakin Şehir Seferihisar’da tabular yıkılmış durumda...

Belirttiğim gibi, ‘Başkanınız kim?’ diye sorunca hemen verilen yanıt şu:

‘İsmail Yetişken!’

Düşünün 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde, iddialı rakiplerini geride bırakarak, hatta yalnız başına mücadele eden İsmail Yetişkin, Başkanlık hedefine rahatça ulaşabiliyor.

Neden yalnız?

Çünkü önceki Başkan Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğu ve karşısında iktidarın tüm güçleri ile adeta savaşırken, hakkındaki asılsız iddialara yanıt vermeye çalışırken, Seferihisar’da yerine geçecek İsmail Yetişkin’e ancak bir iki kez gelerek destek olmaya çalışmıştı.

Ben lafı fazla uzatmadan söyleyeyim:

İsmail Yetişkin, 1976 yılında Seferihisar’da doğdu…

Lise öğrenimini Seferihisar Asil Nadir Lisesi’nde tamamladı.

Yani çocukluğundan gençliğine kadar o zamanlar küçücük bir kasaba olan Seferihisar’da tanımadığı kişi yoktu...

Nasıl Anadolu’daki yerleşim merkezlerinden herkes birbirini tanır, selamlaşır, bir yabancı geldiğinden herkes tarafından anlaşılırsa Seferihisar’ı da gözünüzün önüne öyle getirin.

Dahası ve daha da önemlisi;

İsmail Yetişkin, 19 yaşında ticari hayata atıldı.

 İlçenin simgesel yeri olan Dutlaraltı’nda uzun yıllar esnaflık yaptı.

Bunu da geçelim;

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin,  siyasi hayatına Cumhuriyet Halk Partisi’nde başladıktan sonra, tam  27 sene Cumhuriyet Halk Partisi’nde aktif olarak yöneticilik yapmış biri..

Ve 31 Mart’taki seçimi kazandıktan sonra, Seferihisar Belediye Başkanlığı görevine 8 Nisan 2019 tarihinde göreve başladı...

Tabii ki Seferihisarlılar Başkanlarını tanırlar ve ona sahip çıkarlar...

 

*- Neler söylendi neler?

 

Şimdi Türkiye’de birçok örneği var...

Ama biz ilk kez ‘Cıttaslow’ sözcüğünü ve felsefesini Seferihisar’da duyduk...

‘Bu nedir?’ diye düşünürken, çeşitle söylentiler de çıktı...

‘Sakin şehir!’ dediler...

‘Sessiz şehir!’ dediler...

Daha neler neler?

Vatandaşlar birbirlerine sormaya başladı, ‘Bisikletle gezecekmişiz, arabalar ne olacak?’

Hatta kent dışından duyanlar, ‘Seferihisar’dan aracımızla nasıl geçeceğiz, tatilimizi orada nasıl geçireceğiz?’ gibi tuhaf soruları akıllarından geçirdiler veya muhatap oldular...

İşin garibi de şuydu:

‘Cıttaslow’ un sembolü salyangoz, hani bizim ‘sümüklüböcek’ dediğimiz, evini kaplumbağa gibi sırtında taşıyan bir sevimli hayvancık...

Seferihisar’dan, Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’den söz ederken ‘Cıttaslow Felsefesi’ nedir?

Bir bilenden, Baştan İsmail Yetişkin’den öğrenelim.

 

*- Daha hızlı, daha hızlı! Sonuç?

 

Yediden yetmişe tüm Seferihisarlıların yakından tanıdığı, bildiği Belediye Başkanı İsmail Yetişkin şöyle anlatıyor, Cıttaslow Felsefesi’ni:

‘Küreselleşmenin etkisiyle şehirler hızlı çalışılan, hızlı yaşanılan ve üretmekten çok tüketen, kendi kendine yetmeyen yaşam alanları haline gelmiştir.

Kentler, kuruluş amaçları olan insanların bir arada güven içinde yaşadıkları yerler olmaktan çıkmış, insanların daha hızlı hareket etmeleri ve daha hızlı çalışmaları için tasarlanan mekanlara dönüşmüştür. İnsanların birbirlerinin sıcaklığına sığındıkları, sosyalleştikleri, el emeklerini birbirlerine sundukları sosyal korunaklar olmaktan gittikçe uzaklaşan kentler, insanların tüketim için yaşadıkları sahneler halini almıştır.

Yaşamın hızlanması sonucu insanlar daha hızlı yemek yemek, daha hızlı alışveriş yapmak, gidecekleri yere daha hızlı varmak için belli bir tempo içinde koşturup durmaktadırlar.

Bu yaşam tarzı bakkallar, manav, terzi gibi küçük esnaf yerine AVM’leri, çocuklarımızın oyun oynayacağı alanlar yerine otoparkları, daha çok park ve yeşil alan yerine geniş otoyolları hayatımıza sokmuştur.

İnsanın en önemli değeri olan kısıtlı yaşamını sağlıksız yiyecekler, hava kirliliği, trafik, yalnızlık ve tüketimle harcaması modern yaşamın vazgeçilmezi olarak sunulmuştur.

Popüler kültürün de desteklediği hayatı yaşamak için zamanı olmayan, işine arabasıyla hızla giden, oturup kahve içecek bir yarım saati bile olmadığı için yürürken kahvesini içen, yetişmesi gereken bir yerler olduğu için yemekten zevk almak yerine ayakta hızlı bir şekilde ‘beslenen’, komşularını veya yerel esnafı tanımayan modern insan modelinin sürdürülebilir olmadığı ortadadır.

 

*- Hastalıklar kol geziyor!

 

Bu yaşam tarzı modern insanda depresyon, kalp hastalıkları ve kanser gibi birçok hastalığa neden olmasının yanı sıra; kentleri de sürdürülemez hale getirmiştir.

Hızlı yaşam tarzının oluşturduğu kentler artık kendi kendine yetmemektedir.

Bu kendi kendine yetmeyen kentler de, sadece yakın çevresindeki değil, dünyanın birçok köşesindeki kaynakları, üstelik binlerce kilometre uzaklıktan getirterek yok ederken, aynı zamanda hem doğayı hem insanları tüketmektedir. İnsanların daha çok tüketmesi, bir yerden bir yere daha hızlı gitmesi için tasarlanan kentler insanları doğadan ve birbirlerinden kopartmış ve tek alternatif haline gelmiştir.

Tüketim odaklı hayatın insanlara mutluluk ve huzur getirmediği, insanların farklı bir yaşam biçimi aramaları kentsel boyutta Cittaslow hareketini ortaya çıkarmıştır.

Cittaslow felsefesi yaşamın, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşanmasını savunmaktadır.

Cittaslow hareketi, insanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentlerin gerçekçi bir alternatif olacağı hedefiyle yola çıkmıştır.’

İşte böyle...

Zaten şu dört beş ayda, yani Koronavirüs salgını ile bu ‘Cıttaslow Felsefesi’nin ne kadar önemli olduğunu herhalde çoğumuz anlamıştır.

 

*- Seferihisar Avrupa Bisiklet Rotası Ağı’nda

 

2019 yılı sonunda Türkiye’den EUROVELO(Avrupa Bisiklet Rotası Ağı) Ağı’na katılan ilk kent olan İzmir’in Akdeniz Rotası’na eklenmesiyle Seferihisar’da rotaya dâhil oldu.

EUROVELO ağı, dünya genelinde 5888 km rotaya sahip, 11 Avrupa ülkesini kapsayan ve 23 farklı dünya mirasını içine alan bir ağ konumunda bulunuyor.

Seferihisar’ın EUROVELO Ağı’nda yer almasıyla mevcut rotasyona ilçe genelinde ilk etap olarak üç farklı noktaya ‘Bisiklet Park Yeri’ eklendi.

Seferihisar Belediye Binası, Atatürk Meydanı ve Sığacık Liman Caddesi’ne kurulan park yerlerinde bisikletler kilitlenerek park ediliyor ve EUROVELO hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşılabiliyor.

Eurovelo Ağı Seferihisar’da ikinci etap olarak Akarca, Doğanbey ve Ürkmez bölgelerine de ‘Bisiklet Park Yerleri’ ekleneceği belirtildi.

Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’in anlatımlarından sonra, bisikletin ne kadar önemli olduğunu da bir noktada anlatmış oldu.

 

*- Sosyal yardımlar için

 

Seferihisar’da yaşayanları ayrıcalıklı kılan bir halk kart var..

Başkan İsmail  Yetişkin’in söylediğine göre, Seferihisar Belediyesi, Seferihisarlı olmanın ayrıcalığını hissettirecek ‘HalkKart’ ı hizmete sundu.

Ve Halkkart’la neler yapıldığını şöyle belirtiyor:

‘HalkKart tüm Seferihisarlı vatandaşlarımızın kimlik kartı olarak kullanılacağı gibi  çeşitli  ayrıcalık ve indirim fırsatları da yaratıyor.

Ayrıca hepimizin sosyal sorumluluk gereği sahip çıkmamız gereken, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız, bu kartla gerçekten ihtiyaç duydukları  mal ve hizmete ulaşabiliyor.

Kurulacak komisyonlarla belirlenecek vatandaşlarımızın HalkKart’ına belediyemiz tarafından yüklenecek para puanlar Halk Market’ten kredi kartı gibi limiti dahilinde harcanabiliyor.

Böylece vatandaşımız htiyacı neyse ona kavuşuyor.

Bir vatandaşlık görevi olarak hemşerilerimiz, çevrelerindeki, durumu olmayan vatandaşları 444 7 743 – 138 numaralı telefondan Sosyal İşler Birimi Görevlisi Sinem TANIŞ’a bildiriyor.

Tabii bu kart sayesinde, Sosyal sağlık güvencesi, bankada mevduatı ve üzerine tapu kaydı olmayan ihtiyaç sahipleri, sosyal yardım almaya hak kazanıyor.’

Belediye Başkanı böylece ihtiyaç sahiplerine de sosyal yardımların bu kart ile yapıldığını ve hiç kimsenin mağdur edilmediğini belirtiyor.

 

*- Anayasa gibi...

 

Başkan İsmail Yetişkin’in de gururla söz ettiği ilçede, etik kod ve davranış kurallarının yazılı hale getirildiğini belirtiyor.

Birçok değil belki de hiçbir kentimizde, belediyemizde bulunmayan memur ve çalışanlar için etik ve davranış kuralları maddeler haline getirildi.

Zamanımızda, günümüzde çok önemli olan bu etik koddan bir iki örnek vermesini istediğimiz Başkan İsmail Yetişkin şöyle diyor:

‘Etik Kod, Seferihisar Belediyesi nezdinde memur, çalışan, danışman, meclis üyesi olarak görev yapanlar için örnek olması gereken davranış kurallarını belirliyor.

Etik Kod, belediye memur ve çalışanları ile birlikte, belediyenin iştiraklerinde, şirketlerinde ve taşeronlarında çalışanları da kapsıyor.’

Kodun amacı ise şöyle:

‘Çalışanlar tarafından uyulacak davranış standartlarını belirlemek, belediye hizmetlerinde, şeffaflık, dürüstlük, tarafsızlık, sorumluluk, profesyonellik, etkinlik, verimlilik, objektiflik ve siyasi bağımsızlık prensiplerini hâkim kılmak,

Kamuoyuna, belediye hizmetlerine ilişkin hakları ve beklentileri hakkında bilgi vermek,

Belediyeye olan güven duygusunu ve belediyenin itibarını artırmak ve çalışanların bu kurallar uymasını sağlamaktır.’

 

*- Her konuda şeffaflık

 

Hemen her konuşmasında ‘şeffaflık’tan söz eden bunu çeşitli örneklerle anlatan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin bu konudaki çalışmalarını ve prensiplerini de şöyle dile getiriyor:

‘Belediyemiz çalışanları, görevlerini Hukuka, ahlaka uygun şekilde ifa ediyorlar.

Çalışanlarımız görevlerini ifa ederken, siyaseten bağımsız ve tarafsız davranıyorlar.

Zaten bu bizim olmazsa olmazımızdır.

Belediyemiz görevlileri, kendi çıkarlarını, siyasi, etnik ve ideolojik grupların çıkarlarını değil, kamu çıkarını gözetirler.

Buna tüm Seferihisarlılar tanıktır.

Her görevlimiz her zaman düzgün ve kibar bir biçimde hareket ederek örnek oluyorlar.

Bunu da ilave edeyim:

Tüm Seferihisar halkı, gerek bize gerekse görevlilerimize karşı sabırlı ve anlayışlı davranıyor.’

 

*- Her adımda....

 

Seferihisar’da halkın, belediyenin kararlarına ve karar alma mekanizmalarına mümkün olduğunca katıldıklarını belirten İsmail Başkan her adımda kendilerinin bir şekilde mutlaka bilgilendirildiklerini bunun de kişilerin haklarını savunma sistemini geliştirdiğini dile getirdi.

Çalışanların özgür olduklarını, hiçbir amirin hukuka aykırı vereceği bil talimatı kesinlikle yerine getirmeme hakları olduğunu ve bu sayede haksızlıkların önüne geçtiklerini  anlatan Başkan, ‘para ve hediye alma yasağı’nın da bulunduğunu söyledi.

Bu konuyu açmasını istendiğinde, şöyle anlattı:

‘Belediyemiz çalışanının;  tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan, ekonomik değeri olan ya da olmayan, doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaat hediye kapsamındadır.

Kamu görevlilerinin hediye almaması, kamu görevlisine hediye verilmemesi ve görev sebebiyle çıkar sağlanmaması temel ilkedir.

Çalışanlar, yürüttükleri görevle ilgili bir iş, hizmet veya menfaat ilişkisi olan gerçek veya tüzel kişilerden kendileri, yakınları veya üçüncü kişi veya kuruluşlar için doğrudan doğruya veya aracı eliyle herhangi bir hediye alamazlar ve menfaat sağlayamazlar.

Kamu görevlileri, kamu kaynaklarını kullanarak hediye veremez, resmi gün, tören ve bayramlar dışında, hiçbir gerçek veya tüzel kişiye çelenk veya çiçek gönderemezler; görev ve hizmetle ilgisi olmayan kutlama, duyuru ve anma ilanları veremezler.

Çalışan kamu hizmetine tahsis edilmiş olan taşınır ve taşınmazları, şahsi amaçları ile ilgili kullanmayacak, bunlardan herhangi bir menfaat temin etmeyecektir.’

Bence bu kurullar Seferihisar Belediyesinde olduğu gibi tüm belediyelere, hatta resmi kurumlara yansıtılmalıdır.

Böylece hem dialoglar daha samimi olur, hizmet daha hızlı yapılır, bitirilir.

Eskilere göre, nasıl ‘Hem alan hem satan memnun’ gibi bir laf ediliyorsa, ‘Alan ve satan olmadığından’ sadece ve sadece görev bilinci olunca işler daha sağlıklı yürür, Seferihisar’da olduğu gibi....

 

*- Eşitlik ilkesi...

 

Birçok yerde nedense karşılaşmıyoruz...

Ama Seferihisar’da kesinlikle ‘eşitlik ilkesi’ var...

Nasıl mı?

Çalışanlar görevlerini yerine getirirken, ırk, renk, cinsiyet, milliyet, etnik köken, din, mezhep ve siyasi görüş gibi konularda ayırımcılık yapmadıkları gibi kimseye imtiyaz tanımayarak, herkese eşit şekilde davranıyor.

Şu ana kadar aksi hareket edenin de çıkmadığı Belediye Başkanı İsmail Yetişkin tarafından belirtiliyor.

 

*- Yanmamak için...

 

Yine Seferihisar’da rastladığımız önemli bir gelişmeyi, ya da çalışmayı veya kuralı da paylaşalım.

Çalışan, görevi nedeni ile elde ettiği bilgileri, kendisine veya tanıdıklarına, üçüncü şahıslara bir avantaj, menfaat yaratacak şekilde kullandığı, bu bilgilere dayalı işlem, yatırım yaptığı, elindeki bu bilgileri üçüncü şahıslara menfaat karşılığı olsun veya olmasın temin ederek bildirdiği takdirde hemen ilçeyi terk etsin...

Çünkü ne belediye başkanı ve çalışanları, ne de yerli ve yerleşik halk kesinlikle bu tür kimseleri aralarında barındırmıyorlar.

Bu yazdıklarımı da belediye başkanı iftiharla belirtiyor.

 

*- Karakılçık hasadı başladı

 

2011 Yılında Seferihisar’ın Gödence köyünde bulunan bir avuç Karakılçık Buğdayının hasadı başladı.

Karakılçık buğdayının kaybolmaya yüz tutmuş olan tohumunu bulup çoğaltan ve taş değirmende öğüterek adına ‘Ata Ekmeği’ denen ekmeği üreten Seferihisar Belediyesi, bu senenin Karakılçık buğday hasadına başladı.

Tamamen doğal Karakılçık buğdayından elde edilen un ile Turgut ve Ulamış köylerinde yaşayan kadınların taş fırınlarda yaptığı ekmekler, Seferihisar Belediyesi tarafından işletilen bakkallarda tüketici ile buluşuyor.

Seferihisar Belediyesi’ne ait e-ticaret sitelerinde en çok satılan ürünlerden biri olan Ata Ekmeği’nin unu olan Karakılçık Buğdayının hasadı ilk olarak Turgut Köyü’ndeki belediyeye ait altmış dönümlük tarlada başladı, toplamda çiftçilerinde ürettiği 350 dönüm buğday hasat edilerek ekmek ve un olarak tüketici ile buluşacak.

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, bu yıl Covid-19 tedbirleri dolayısıyla Karakılçık Buğday ve Armola festivalini yapamadıklarını ancak bu süreçte her zaman köylünün yanında olduklarını belirterek ‘Alım Garantili Buğday’ projesiyle kaybolmak üzere olan tohumu şu an bu yıl 350 dönüm tarlada üretiyoruz.

Bu proje ile belediye olarak devletin buğday için açıkladığı taban fiyatını baz alarak, açıklanan fiyatın üç mislini köylümüze veriyoruz.

Bu şekilde köylümüz daha çok kazanacak ve bu sayede daha çok üretecek. Seferihisar Belediyesi olarak bu doğrultuda çalışmalarımıza devam ediyoruz, her zaman üreticimizin yanındayız’ diyor.

 

*-  ‘Dip bucak’ temizleniyor

 

Seferihisar Belediyesi  sık sık, ‘Seferihisar’a temiz yakışır’ diyerek çevre temizliği yapıyor.

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin öncülüğünde 16 ekibe bölünen belediye çalışanları, Seferihisar’ın tüm sokak ve sahillerini temizliyor.

Başkan İsmail Yetişkin, ‘Şu anda dünyada ve ülkemizde Covid-19 salgını devam ederken belediye olarak bir fark yaratmak istedik. Seferihisar’ın mahallelerini, plajlarını, parklarını köşe bucak temizleme kararı aldık. Tüm çalışanlarımızı ve gönüllüleri, Seferihisar’ı temizlemek için davet ettik. İlçemizin her köşesinde temizlik ve mıntıka yapıyoruz’ dedi.

Sabah 09.00’da Seferihisar Belediyesi önünden başlayan etkinlikte belediye çalışanları 16 ayrı ekibe bölünerek, mahallelerde ve sahillerde temizlik çalışması yapıyorlar.

 

*- Kocaçay mevkiinde Gençlik Ormanı

 

Gelecek nesillere daha temiz, daha sağlıklı bir çevre oluşturmayı hedeflediklerini belirten Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin,  bu amaç doğrultusunda Kocaçay etrafında oluşturulan ormanlara bir yenisini ekleyerek yeşil alan için yapılan çalışmalara ara vermeden devam etti. Gerçekleştirilen etkinlikte Kocaçay Hıyarlık mevkiinde bulunan alana zeytin, çınar ve çam ağaçları dikildi.

 

Fidan dikim etkinliğine Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, ‘’Seferihisarı ve özellikle Kocaçay mevkiini ağaçlandırma çalışmalarına hız vermeden devam ediyoruz, Seferihisar asırlık simgelerinden olan ve binlerce yıl yaşayabilen zeytin, çınar ve çam ağaçları,adını gençlik ormanı olarak vereceğimiz yerde kök salacak ve gelecek nesillere Seferihisar’a yeşil bir dünya kazandırma şansını verecek’ diye konuşuyor.

 

*- Seferihisar’a başarı rozet ödülü

 

Belki başka belediyeler veya belediye başkanları bunu iftihar meselesi yaparak, sürekli kullanır...

Ama mütevazi halktan biri olan Başkan İsmail Yetişkin aldığı ‘Başarı rozet ödülü’ için normal karşılıyor.

‘Benim değil, tüm çalışan ve Seferihisarlıların hakkı’ diyor.

Şimdi anlatayım:

GCoM (Global Covenant of Mayors for Climate and Energy) sekretaryası tarafından yıl içerisinde raporlama döneminde iklim krizine karşı adaptasyon ve mitigasyon alanında faaliyet gösteren kentlere ve konuyla ilgili alandaki çalışmaları için belediye başkanlarına başarı rozetlerini dağıtıyor.

Bu kapsamda 2019 yılı raporlama dönemi değerlendirmesi tamamlanan belediye başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi ile iklim krizine karşı ‘Adaptasyon ve Mitigasyon’ kriterleri altında Global Covenant of Mayors – GCoM tarafından Seferihisar Belediyesi başarı rozet ödülüne layık görüldü.

 

*- Türkiye’ye model enerji kooperaritifi

 

Güneş, rüzgâr ve jeotermal kaynaklar açısından bir cennet olan Seferihisar yenilenebilir enerji kaynakları açısından muazzam bir potansiyele sahip.

Güneş, rüzgâr ve jeotermal kaynaklar kullanılarak Seferihisar’da yıllık toplam elektrik tüketiminin 10 katı yenilenebilir enerjiyle karşılanabiliyor.

Başkan Yetişkin ‘Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer zamanında başlayan enerji santrali projesi Seferihisar’da bir devrim niteliğinde gerçekleşti.

Seferihisar Belediyesi bir güneş tarlası kurmak üzere enerji kooperatifi kurarak,hem temiz enerji üretiyor hem de üretimin ticari faydalarından vatandaşın yararlanmasını sağlıyor.

Seferihisar’da kömür ve elektrik yerine, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak, biz de iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunmaya her zaman devam ederek bu konuyla ilgili yenilikçi projelerle çalışmaya devam edeceğiz.

GCoM (Global Covenant of Mayors for Climate and Energy) Sekretaryası’na ödülleri için teşekkür ediyorum’ diyor.

 

*- Seyyar Market kapınızda

 

Seferihisar Belediyesi koronavirüs salgını sürecinde alınan tedbirler nedeniyle sokağa çıkamayan, ulaşım sorunu yaşayan vatandaşlar için ‘Seyyar Market’ uygulamasını hayata geçirdi.

 ‘Seyyar Market’ uygulaması vatandaşların market ihtiyaçlarının karşılanması için hizmete Karakayalar Mahallesi’nden başladı.

Seferihisarlılar kapılarının önünde uygun fiyatlara market alışverişlerini yapabiliyor.

Seyyar Market’te, Halk Market’in uygun fiyatlı ve güvenilir gıda ürünleri satılıyor.

Ayrıca kredi kartları ile alışveriş yapmak isteyen vatandaşlar için pos makinesi de bulunuyor.

Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri çalışacak Seyyar Market Karakayalar, Sığacık, Akarca, Tepecik, Bahçeköy, Ömür Beldesi, Sakız Ağacı, Havacılar Sitesi, Arkonut Sitesi ve Kırbağ mahallelerinde hizmet veriyor.

 

*- Seferihisar sahilleri sezona hazır

 

Yaklaşık 49 kilometre sahili bulunan Seferihisar’ın sahil ve plajları yaz sezonuna hazırlandı.

Kış boyu mevsimsel şartlar nedeniyle rüzgar ve dalgaların getirdiği sahillerde birikmiş atıklar temizlenirken, kum eksilmesi yaşanan bölgelere kum takviyesi yapıldı.

 Çalışmalar Akarca bölgesinden başladı.

Çalışma kapsamında, Türkiye’nin en çok mavi bayrağına sahip olan Seferihisar’da bulunan 10 mavi bayraklı plajda hava şartlarının olumsuz etkileri ile sahilde kum eksilmesine bağlı olarak yaşanan bozulmalar, duş, wc ve soyunma kabinleri ekipler tarafından onarılarak yeni sezona hazırlandı.

 

*-

 

İsmail Başkan turizmle ilgili soruları şöyle yanıtlıyor:

‘Seferihisar tarım ve turizmine geç giren bir ilçe.

Turizmde de son on yıldır geçinebilme şansı yakalıyoruz.

Onun öncesinde bir turizm geliri yoktu.

Türkiye gelirine bakarsanız  yüzde 1,  yüzde 2’lerde gibiydi.

Ege pazarına baktığımızda bugün Seferihisar ilk üçün arasında.

Çeşme Alaçatı Seferihisar diye geçiyor şu an mesela benim arkadaşlarım var onlar devamlı arayıp soruyorlar diyorlar ki, Seferihisar’da yer varsa gelelim aman diyorum gelmeyin biz kontrollü büyümeye gidiyoruz(gülerek).

Şu an istemiyoruz teşekkür ederiz diyorum.

Bunlarla ilgili bir çok çalışmamız var biliyorsunuz .

Lavanta Festivali yaptık.

Ve bu festivallerden müthiş bir gelir elde ettik.

Şimdi Lavanta Festivali’nde lavantanın yağını çıkartıyoruz.

Sadece onun yağından kokulu sabun yapmaya başladık.

Traş losyonları yapmaya başladık.

Onunla ilgili çok güzel bir gelir elde etmeye başladık.

Sadece damat ve gelin pozlarından pozlarından oradaki üreticiler haftalık 2000 TL’ye varan gelirler kazanmaya başladı.’

 

*- Seferihisar ‘Ekmeksiz Plajı’nı istiyor

 

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ekmeksiz Plajı konulu görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin olumlu geçtiğinin altını çizen Başkan Yetişkin konu ile ilgili şunları söylüyor:

‘Tarım orman bakanlığında Milli Parklar Müdürü İsmail Üzmez ile görüştük. Üzmez bu konuya gerçekten hakim olan birisi. Biz Seferihisar Belediyesi olarak Ekmeksiz Plajının belediyemize tahsisini istedik. Bizim bu isteğimiz tamamen halkımıza burayı açmak içindir’

Ekmeksiz Plajı çevresindeki tüm yapıların yıkımı zaten tamamlandı. Herhangi bir yapı şuan için bulunmuyor’ dedi.

Seferihisar sahilleri için bir çok çalışma yürüttüklerini söyleyen Yetişkin, hedeflerinin termal turizm ile birlikte 12 aylık bir tatil kenti yaratmak olduğunu söyledi.

Yetişkin ‘Seferihisar Belediyesi olarak sahillerimiz konusunda oldukça yol almış durumdayız. Gelişmekte olan sahillerimiz mevcut. Bunlardan biri Doğanbey sahili.

Burada yeni yapmaya başladığımız uygulama imar planı alanımız var. Bu bölgedeki bir başka şansımızda jeotermalin oluşu. Jeotermal ile birlikte Seferihisar’da turizmi 12 aya çıkarmayı planlıyoruz.’

 

*- Ürkmez’in Halk Marketi açıldı

 

Seferihisar Belediyesi örnek bir projeye imza atarak vatandaşların daha ucuz ve güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamaya Ürkmez’den devam etti.

Halk Market projesi ile yeni bir döneme giren Seferihisar Belediyesi Ürkmez ve çevresinde yaşayan vatandaşların yararlanacağı ve ayrıca sosyal yardım kapsamında ihtiyaç sahiplerinin kullandığı Halk Kart’ın kullanılacağı Seferihisar’ın en ucuz ikinci marketini açtı.

Seferihisar’da fazla sayıda bulunan market zincirlerine karşı Halk Market, Seferihisar’ın yerli üreticilerinden alınan sebze, meyve ve süt ürünleri ile fark yaratıyor.

Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ‘İlkini Seferihisar’da hizmete sunduğumuz Halk Market’in ikinci şubesini Ürkmez’de açmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Tarım ve gıda artık ülkemiz için en önemli sektör. Üreticimizi yaşatacağız ki sofralarımız bereketli olsun.

Ürkmezli kardeşlerim ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşacak ki sağlıklı nesiller yetişecek. Bu iki hedefimizi de gerçekleştireceğimiz Halk Marketimizin açılışını gerçekleştiriyoruz.

Göreve geldiğim günden itibaren mesaimin bir kısmını Ürkmez’de yapıyorum’ diyor.

 

*- Sığacık Kale Surları için ilk adımlar atıldı

 

“Avrupa Birliğinin en büyük fonu olan Horizon2020 kapsamında Seferihisar Belediyesi işbirliği ile hayata geçirilen SHELTER Projesi’nin 2. Genel Kurul Toplantısı 17-18 Aralık tarihleri arasında Sığacık’ta gerçekleştirildi. İspanya, İtalya, Fransa, Belçika, Çekya, Hollanda, Avusturya ve Türkiye’den 23 ortağı temsilen 39 katılımcı ile iki gün süren toplantının ilk gününde projenin ilk altı ayı değerlendirilirken önümüzdeki altı aylık dönem için yol haritası oluşturuldu.

Doğal afetler ile varlığı tehlikeye giren Sığacık Kale Surları’nı ayağa kaldırmak için ilk adımlar atılacak ve ortakların çalışmalarıyla elde edilen veriler restorasyon çalışmaları için bir temel oluşturacak.

‘Yaşayan Kale’ surlarıyla da bugüne ve geleceğe tutunacak.

Toplam bütçesi 6.000.000 Euro olan projenin 128.000 Euro tutarındaki kısmı Seferihisar Sığacık Kalesi uygulama alanı araştırma çalışmaları kapsamında kullanılacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum