Yaşar Eyice

Yaşar Eyice


'Başarıyı birlikte çalışma getirir!'

07 Ağustos 2020 - 17:16

Türkiye’de seçmenlerine en kısa mesaj veren Belediye Başkanı belki de Uşak’ın Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı’dır.
Başkan Arpacı kısa ve öz mesajında şöyle diyor;
‘Gelişen Banaz için çalışıyoruz!’
Hani bazıları, ‘Yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır!’ der ya bunun gibi bir şey…
Ya da seçildikten sonra halkını unutanlara ne demeli?
Bu yüzden kısa ve öz konuşan Banaz Belediye Başkanı     Zafer Arpacıyı kutlamak gerekiyor.
Şimdi size kendisini tanıtayım:
1964 yılında Banaz'da doğan Arpacı, ilk ve orta öğretimini Banaz'da tamamladı.
Aile şirketi olan Yayla Akar Et Entegre Tesislerini, aynı zamanda Uşak Ticaret Borsası Kurucu Başkanı olan Babası merhum Fevzi Arpacı ve kardeşi Sefa arpacı ile birlikte kuran Zafer Arpacı, aynı zamanda Uşak Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin 7 yıldan beri başkanlığını sürdürüyor.
Zafer Arpacı, Pancar Ekicileri Kooperatifleri'nin üst kuruluşu olan PANKOBİRLİK'te de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevine devam ediyor.
İlimizde ve İlçemizdeki birçok sivil toplum örgütünde yönetici ve kurucu olarak yer alan Arpacı, evli ve 3 çocuk babası.
30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Banaz Belediye Başkanlığına seçildi.
Görevini başarı ile sürdürüyor.
Zafer Arpacı aynı zamanda Jeotermal Belediyeler Birliğinin üst yönetiminde görev alıyor.
Anlattığımdan açıkça belirli; Zafer Arpacı’nın ikinci dönemi…

*- Mücadelenin sonucu

Birçok şehir, hatta büyükşehirlerin büyük bölümü hâlâ doğalgaz hayali ile umutla beklerken, Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı sayesinde doğalgaza kavuştu.
Doğalgaz’ın evlerde kullanılmasına başlanması nedeniyle Banaz Belediyesi tarafından bir tören düzenlendi.
Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı törende yaptığı konuşmada şunları söylemişti:
‘Bugün burada İlçemizi doğalgaz ile buluşturuyoruz. En temiz enerji kaynaklarından biri olan doğalgaz ile evlerimizde kesintisiz enerjiye sahip olacağız.
Bizler doğalgaz projesine başlarken, geleceğimiz olan çocuklarımıza temiz bir Banaz bırakmayı, kadınlarımızı soba kovası değiştirmekten kurtarmayı hedefledik.
Allaha çok şükür şuan bulunduğumuz sokak dahil birçok insanımız artık doğalgazı kullanmaya başlamıştır.’

*- Bir yılı kaldı

Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı bu arada şu teknik bilgileri de paylaştı:
‘Sizlere doğalgaz projemiz ile ilgili bazı bilgiler vermek istiyorum.
Doğalgaz projemizin fiziki yapımına nisan 2017 yılında başlanmıştır.
Bugüne kadar toplam 28 km doğalgaz hattı yapılmıştır.
Dilek mahallesi tamamlanmış ve tüm evlere doğalgaz verilmeye başlanmıştır.
31 Ağustos mahallesinin büyük bir bölümü tamamlandı ve 15-20 güne kadar gaz vermeye hazır hale gelecektir. 
İlçemizde 1750 konutun kapısına kadar doğalgaz hattı çekilmiş ve abonelik işlemlerini tamamlayan 250 konutumuz doğalgaz kullanmaya başlamıştır.
Bugün itibariyle ilçenin %25 kısmı doğalgaza hazır hale gelmiştir. 
2018 yılı hedefi olarak Asfaltın üzerindeki tüm konutlara doğalgaz ulaştırılacaktır. 
Banaz’ın tamamına ise 2021 yılında doğalgaz verilmiş olacaktır.’
Tarihi olayda;
Temsili doğalgaz yakma gerçekleştirildi ve Banaz Halkından İsmail Demir’in evinde sembolik ocak yakma yapıldı.

*- Banaz OSB kuruluş protokolü imzalandı

Uşak'ta dördüncü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olarak, Banaz OSB Kuruluş Protokolü imzalandı.
Uşak Valiliği Toplantı Salonunda gerçekleştirilen imza törenine Uşak Valisi Funda Kocabıyık, Vali Yardımcısı Muammer Balcı, Banaz Kaymakamı ve Uşak Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Oğuz Alp Çağlar, Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Nuri Demir, Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Selim Kandemir katıldı. 
Düzenlenen törende konuşan Vali Funda Kocabıyık, Uşak genelinde ekonomik büyümeye katkı sağlayan sanayi ve ticaret alanlarındaki faaliyetlerin daha ileri bir seviyeye çıkması amacıyla çalışmalar yürüttüklerini, yapılan yatırımlar ile üretimde ve istihdamda artış yaşandığını ifade etti. 
İlde 3 organize sanayi bölgesi olduğunu dile getiren Kocabıyık, ‘Uşak OSB, Uşak Deri (Karma) OSB ve Karahallı OSB'de birçok işletme yer almakta ve bu işletmeler ekonomimize ciddi katkılar sağlamaktadır. 
Uşak OSB'de parsel doluluk oranı yüzde 99, Uşak Deri (Karma) OSB'de parsel doluluk oranı yüzde 100 ve Karahallı OSB'de parsel doluluk oranı yüzde 49'dur. 
Bu sebeple yeni bir organize sanayi bölgesi kurulmasına ihtiyaç duyulmuştur’ ifadelerini kullandı.

*- Ekonomik ve uygun koşullarda

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Uşak-İzmir kara yoluna cepheli, ürün pazarlama, ham madde ve iş gücü temini açısından avantajlar sağlayabilecek Banaz OSB'nin kurulmasına yönelik çalışma başlatıldığını yineleyen Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı da şöyle diyor:
‘İlimizde bulunan ve yatırım arayışında olan sanayicilerimizin ihtiyaçlarına cevap vermesi beklenilen Banaz OSB'nin; İzmir limanına ve elektrik dağıtım hatlarına yakın olması, doğal gaz hattının bu bölgeden geçmesi ve nakliyatın, çok yakında hizmete geçmesi planlanan hızlı tren ve diğer tren yolu ile gerçekleştirebilme imkânının olması yatırımcılar için pozitif etkenlerdir. 
Bölgemize yeni yatırımların çekilmesi ile yeni iş olanakları yaratılarak istihdama katkı sağlanacaktır. 
Ayrıca, firmaların daha iyi koşullarda üretim yapması, planlı sanayi parselleri üreterek girişimcilerin bu nitelikteki parsel taleplerinin en ekonomik ve uygun koşullarda karşılanması, ortak kullanım alanları ile işletmelerin rekabet güçlerinin arttırılması, üretim seviyesinde ve kalitesinde artış sağlanması amaçlanıyor.
Banaz ilçemizde Organize Sanayi Bölgesinin kurulması için çalışmalarımız planlı ve hedeflenen şekilde devam ediyor.
Bugün burada Banaz OSB'nin kuruluş protokolünü imzaladık. Çalışmaların tamamlanması ile ilimiz dördüncü sanayi bölgesine kavuşmuş olacak. İlimize ve ülkemize hayırlı olsun’ dedi.

*- Uşak'ın en ünlü termal tesisi

Uşak'ın en ünlü termal tesisi, yeniden ziyaretçilerini ağırlayacak 'Hamam Boğazı' termal tesisi yeniden hizmete açılıyor,
Uşak'ın Banaz ilçesinde bulunan ve bölgede önemli turizm potansiyeline sahip olan 'Hamam Boğazı' termal tesisi, kapalı kaldığı 3 ay aradan sonra alınan hijyen önlemleriyle birlikte yeniden hizmete açılıyor.
Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı, ‘Tesisimizin suları oldukça şifalı, vatandaşlarımızı bekliyoruz’ dedi.

*- Pek çok hastalığa iyi geliyor

Banaz ilçesinde bulunan 49 bin metrekare alan yanında 7 bin metrekare kapalı alana sahip olan 'Hamam Boğazı' termal tesisi, korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle 3 ay boyunca kapalı kaldı. 
Faaliyete geçtiği günden bu yana binlerce kişiyi ağırlayan termal tesis, şifalı sularıyla pek çok hastalığa çare oluyor. 
Kadın ve erkek için ayrı projelendirilen termal tesiste; hijyen kurallarına uygun açık ve kapalı havuzlar, Türk hamamı, SPA, tuz odası, buhar odası, açık ve kapalı jakuziler bulunuyor. 
Aynı zamanda doğa harikası bir alanda bulunan tesis, saniyede 268 litre debisi ve 68 derece sıcaklığı ile önemli bir potansiyele sahip. 
Kapalı kaldığı 3 ay aradan sonra yeniden ziyaretçilerini ağırlayacak olan tesiste hijyen kuralları ise üst düzeyde tutuldu.

*-  ‘Vatandaşlarımızı bekliyoruz’

Termal tesisin 3 ay boyunca kapalı kaldığını, kontrollü normalleşme kapsamında yeniden hizmete açılacağını belirten Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı, ‘Sağlık Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda tesisimizi hazırladık. 
Tesisimiz 500 kişilikse, biz bunu 250 kişiyle sınırlandırıp yeniden hizmet vermeye hazırladık. 
Belirli günlerde ziyaretçi sayısı günlük 400 ile 600 kişi arasında değişiyordu. 
Ama bu açılıştan sonra artacağını tahmin ediyoruz. 
Tesisimizin suları oldukça şifalı, vatandaşlarımızdan yoğun ilgi bekliyoruz" diye konuştu.

*- "Konaklama sorunu kısa zamanda çözülecek"

Günübirlik olarak yararlanılabilen tesisteki konaklama probleminin en kısa zamanda çözüme ulaşacağını kaydeden Arpacı şunları söyledi:
‘İnşallah en kısa zamanda da konaklama sorunumuzu çözmek istiyoruz. Pandemiden dolayı her şeyi durdurduk ama bundan sonra en hızlı şekilde açıklarımızı kapatıp, sorunları en kısa zamanda çözmeyi planlıyoruz.’


*- Ciddi anlamda hizmet alındı

Bu arada şöyle bir yıl geriye gidelim…
Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı’nın mazbatasını aldığı güne!
31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde AKP'den Banaz Belediye Başkanı seçilen Zafer Arpacı, mazbatasını almaya, beraberindeki partililerle birlikte Banaz İlçe Seçim Kuruluna gitti.
Mazbatasını aldıktan sonra açıklama yapan Zafer Arpacı, güçlü bir seçim süreci yaşadıklarını belirterek, ‘5 yıl ilçeye hizmet ettim, bir 5 yıl daha ilçeme hizmet edeceğim. Geçmiş dönemde ciddi anlamda ilçemize yatırım aldık, beni yeniden bu göreve layık gördüler, bende bu yeni dönemde Banaz için elimden gelenin fazlasını yapacağım’ dedi.
Arpacı ve beraberindekiler daha sonra hatıra fotoğrafı çektirdi.
Ve seçimlerden sonra, daha doğrusu bu yıl pandemi dönemi başladı
Banaz'daki cadde ve sokaklar köpüklü suyla dezenfekte edildi
Uşak'ın Banaz ilçesinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında cadde ve sokaklar köpüklü suyla yıkandı.
Banaz'daki cadde ve sokaklar köpüklü suyla dezenfekte edildi,
Banaz Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, ilçede yaşayan vatandaşların en çok vakit geçirdiği yerlerden olan caddeler ve sokakları su tankerlerinden sıkılan köpüklü suyla dezenfekte etti.x
Bu sistem Moskova’da da uygulanıyor.    
Dünyanın en önemli kentlerinden biri olan ve milyonlarca insanın yaşadığı bu kentte ve Petersburg’da da Türk temizlik ürünleri ile araçlarının kullanıldığını da arada belirtmek istiyorum.
Diğer taraftan temizlik işlerinde çalışan personel de Banaz’da tüm iş yerlerine girerek dezenfeksiyon çalışmalarını sürdürdü.
Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı, koronavirüs salgınına karşı alınacak önlemler kapsamında belediyelerinin toplum sağlığı için gerekli tedbirleri aldığını, bu konuda vatandaşların da gerekli önlemleri almaları için uyarıldığı söyledi.

*- ‘Muhtarlar Günü’ kutlandı

Banaz’da ‘Muhtarlar Günü’ dolayısıyla etkinlik düzenlendi.
Programda ilk olarak Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ardından İstiklal Marşı okundu.
Banaz Muhtarlar Derneği Başkanı Remzi Taşçı, dernek binasında gerçekleştirilen toplantıda, muhtarlığın demokrasinin temel taşlarından biri olduğunu söyledi.
Aynı zamanda devletle halk arasında bir köprü olduklarına işaret eden Taşçı, ‘Bu vesileyle tüm muhtar arkadaşlarımın gününü kutluyorum. Ayrıca, Barış Pınarı Harekatı'nda görev alan tüm askerlerimize başarılar diliyorum.’ diye konuştu.
Banaz Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar ise muhtarların görev ve sorumluluklarına değindi.
Konuşmaların ardından katılımcılar kan bağışında bulundu.
Etkinliğe, Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı ve diğer ilgililer katıldı.

*- Yağmur Duası yapıldı

Banaz ilçesine bağlı Ahat Köyü'nde yağmur duası yapıldı.
Köy meydanında yer alan Yeni Cami'de düzenlenen etkinlikte, Banaz Müftüsü Remzi Karadoğan dua okudu.
Duanın ardından çeşitli ikramlarda bulunulurken, Ahat Köyü Muhtarı Özhan Uğur, köylünün ektiği mahsullerin suya ihtiyacı olduğunu, ürünlerin verimli olması için yağmur duası yaptıklarını söyledi
Etkiliğe Banaz Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar, Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı ve vatandaşlar katıldı.

*- Atatürk ruhu yaşatılıyor

Banaz’ı tanıyan ya da bu güzel ilçemizde görev yapanlar hislerini ve anılarını şöyle dile getiriyor:
‘Tarihi kadim medeniyetlerin hüküm sürdüğü, Büyük Milletimizin, Büyük Atatürk’ün dayanışma ruhunu her zaman yaşatan, vatanperver insanların yer aldığı, kilim deseni gibi renkli kültür unsurlarının hoşgörü içinde yaşadığı, cesur oğuz Yörük boylarının, mert insanların yaşadığı, misafirperverliğin timsali, doğasıyla insanıyla gökyüzü altındaki bir cennet olan bu güzel ilçemizde görev yapmaktan mutlu ve huzurlu ayrılıyorum.’
Herhalde Uşak’ın beş ilçesinden biri olan Banaz bundan güzel cümlelerle zor anlatılır.
Uşak’taki sistem şu:
İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın..
Bu düsturdan hareket ediliyor.
Devlet – vatandaş işbirliğinin en güzel örnekleri da Banaz’da önünüze çıkıyor.
Buna da birkaç örnek vereyim:
İlçe Sağlık Merkezi, Müstakil Anaokulu, OSB(Organize Sanayi Bölgesi), Jeotermal Sera OSB, Yüksekokul öğrenci yurdu,  Hükümet Konağı projeleri,
Kısa zamanda planlanıp, neticelendirme imkânları oldu.
Belirttiğim gibi; ‘Bizim ülke ve millet sevdamız da, Vatan ve Bayrak aşkımız da büyük olur.’ diyorlar.

*- Yeterli bulmuyor

Bakın bu konuda Başkan Arpacı neler söylüyor:
‘Bu çalışmalar yeterli midir? 
Asla değildir. 
Bu bizim görevimizdir. 
Görev yaptığımız sürece ekonomik değerlerimizi harekete geçirip, başta köylerimizin yol, su, kanalizasyon vb. altyapı yatırımları olmak üzere kentimizin her karış toprağını tırnaklarımızla kazıp imara çalışıp, topraklarımıza sevgi tohumu ekeriz.’

*- Durmak yok, yola devam

Toplumdaki kimsesizlerin çaresi, muhtaç ve mağdur insanlarımızın da hamisi ve güvencesi olarak; yılmadan, usanmadan bundan sonra da çalışmaya devam edeceğini belirten Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı, tüm iyilik ve güzelliklerin sağlıklı olarak, iktisadi ve sosyal gelişmesine hizmet ettiğimiz Banazlılara ait olmasını dilediğini de anlatıyor.

*- Yörük Beyi Belediye Başkanı

Ben bu arada yine pandemi öncesine gidiyorum.
Sizi ‘Yörük Şenliği’ne götüreceğim…
Üzeyir yaylasında 14.sü düzenlenen Bulgaz Dağı Yörükleri Şenliğine binlerce kişi ve onlarca yörük obası katıldı. 
Birçok Yörük Obasının katıldığı şenlik alanını dolduran vatandaşlar gün boyu birçok etkinliği izleme fırsatı buldular.
Birçok oyun ekibinin gösterilerini sunduğu şenlikte çocuklar içinse ayrıca etkinlikler Banaz Belediyesi tarafından hazırlandı.
Banaz Belediye Başkanı ve aynı zamanda Yörük Beyi olan Zafer Arpacı’nın mehteran eşliğinde ile başlayan etkinlikte istiklal marşı ve saygı duruşunun ardından Şehitlerimiz için Kuran-I Kerim okundu.
Birçok mahalli sanatçının sahne aldığı etkinlikte Ankaralı Yasin ve Gizem Kara söyledikleri şarkı ve türküler ile vatandaşları coşturdu.
En güzel çadır ve Yörük Kızı yarışmasında dereceye girenler Yörük Beyi Zafer Arpacı tarafından yarım ve çeyrek altın ile ödüllendirildi.
Cirit takımları hünerlerini Üzeyir Yaylasında kıyasıya yarışarak gösterdiler.

*- Sevgi insanı Yörükler…

Henüz yapılamayan, bir sonraki şenlikler için yine ‘Yörük Beyi’ seçilen Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı 14.Yörük Şenliği ile ilgili yaptığı konuşmada şenliğe katılanları selamladı ve sözlerini şöyle tamamladı.
‘Yörük sevgi insanıdır. Yörük, her cephede en önden giden, vatanı bayrağı, kutsal değerleri için başını bu yola koyandır.
Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk şöyle diyor;
Nerde bir Yörük çadırında duman tütüyorsa biliniz ki vatan emin ellerdedir.
14.cünü düzenlemiş olduğumuz Bulgaz Dağı Yörükleri Yörük Şenliğimizin, Yörük kardeşlerimize, obamıza, yaylamıza bolluk bereket getirmesi temennisi ile;
Birliğimizi oluşturup bu toprakları bizlere vatan yapan, zor günlerde bu toprakları canları pahasına elde tutan ve bize emanet eden bütün ecdadımıza, Aziz Şehitlerimize, Mehmetçiklerimize, gazilerimize, şükran ve minnetimi ifade etmek istiyorum.’ 

*- Tarihe tanıklık eden; Anıt Ağaç

Banaz İlçesi Bahadır Köyü Tepedelen mevkiinde bulunan çam’ın boyu 11 m., Çapı 3.05 m., çevresi 9.60 m., yaşı 500-1000 yıl arası kapladığı alan 380 m2 dir.
Yedi kişinin kolları ile ancak gövdesini sarabildiği çam ağacı Orman Bakanlığınca ‘Anıt Ağaç’ olarak tescil edilmiş ve koruma altına alındı.
Bahadır Köyü, Tepedelen mevkiinin 2 km. üst tarafında yamacın zirvesinde (1870m.)bulunan 500-1000 yıl olduğu hesaplanan, dünyanın en yaşlı karaçamı olarak kayda geçen ‘Anıt Ağaç’ doğa harikalarımızdan.

*-  İlklerin yaşandığı önemli bir merkez
Akmonia, Banaz Ahat Köyü’nün güney tarafında üç tarafı dere ile çevrili yüksek ve çevreye hakim bir tepe üzerinde kurulmuş antik kent Lidya Kral Yolu üzerindedir. 
Arkeolojik kaynaklarda Frigya ile Lidya Bölgesi sınırı üzerinde önemli bir yerleşim yeri olarak belirtilmiştir. 
Şehirde yoğun miktarda mozaikli alanlar bulunmuştur. 
Roma, Bizans seramik parçaları, kazısı yapılan gymnasium alanı, yapı temelleri, mimari taş-mermer parçalar ile birlikte 2 tane tapınak podyumu ve tiyatro çukuru bulunmaktadır. 
Antik kentten çıkan mermer mimari parçalar Ahat ve çevre köylülerce yüzyıllarca taşınarak yapı malzemesi olarak kullanılmıştır. 
Görülebilecek anıtsal yapı kalıntısı bulunmamaktadır.

*- Yahudi yerleşimi Akmonia

Frigya bölgesi sınırları içerisinde ve Lidya sınırına oldukça yakın bir noktada kurulmuş olan Akmonia kentinin kuruluşu ile ilgili fazla bir bilgi bulunmamakla birlikte Roma İmparatorluğunun Anadoludaki hakimiyeti ile birlikte önemli bir merkez haline gelmiştir.
Ele geçen yazıtlardan anlaşıldığı kadarıyla M.Ö.3.-M.S.3. yüzyıllar arasında Yunan etkisinde kalmış önemli bir Yahudi yerleşimi olduğu ortaya çıkmaktadır. 
Öyle ki İmparator Severus ve Coracalla Yahudilerin Akmonia'da devlet dairelerinin kontrol altında tutmalarına izin vermiş, sulh yargıçlığını da yahudilere bırakmıştır.
Kentin çevresi sur duvarları ile çevrili olup, köye bakan kuzeydoğu kısmında Roma döneminden kalma tiyatro yer alır. 
Ayrıca M.S. I yüzyılda Akmonia'da güreş, voleybol ve boks gibi sportif oyunların yapıldığı ve yarışmalar için İskenderiye'den sporcuların geldiği gymnasiondaki taban mozaiklerindeki yazıtlardan anlaşılmaktadır.

*-

YORUMLAR

  • 0 Yorum