Türkçev Çevre'nin paydaş olduğu sürdürülebilir enerji ve iklim eylem planında imzalar atıldı

Türkçev çevre sürdürülebilir enerji ve iklim eylem planı (secap) hakkında gerçekleştirilen proje tanıtımında paydaşı olduğu imza törenine katıldı…

Türkçev Çevre'nin paydaş olduğu sürdürülebilir enerji ve iklim eylem planında imzalar atıldı
21 Temmuz 2023 - 10:30

Türkçev Çevre olarak; hizmet verdiğimiz sanayi kuruluşlarının da aktif katılım gösterdiği eylem planı çalışmalarında paydaşlar arasında yer aldığımız Sürdürülebilir enerji ve iklim değişikliği eylem planı tanıtım toplantısında ilçe belediyesi sınırları içerisinde ki kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sanayiciler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve Site yönetimlerinin yoğun ilgisi ve katılımı ile gerçekleşti. Toplantıda planla ilgili detaylı bilgiler sunulurken ardından eylem planının imza töreni gerçekleşti.


Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan programda, Belediye Başkanım Mehmet Murat ÇALIK ve İstanbul Enerji San. Ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Yüksel YALÇIN’ın katılımlarıyla iklim değişikliği ve eylem planı ile ilgili konuşmalar yapılmıştır.
Beylikdüzü Belediyesi ve İstanbul Enerji San. Ve Tic. A.Ş. (İBB) arasında imzalanan protokol töreninde Türkçev Çevre olarak paydaşı olduğumuz ve 1 yıl sürecek olan proje dahilinde Beylikdüzü Belediyesi koordinasyonunda çalışma ekibi oluşturulacak ve sonrasında seragazı emisyonu oluşturan faktörlerin verileri toplanarak envanter çalışması yapılacaktır. Beylikdüzü halkının, sanayi kuruluşlarının, kent konseyinin, muhtarlarının, kamu kurumlarının bulunduğu platformda 1 yıllık periyot içerisinde en az 4 sefer farklı konularda çalıştay düzenlenecektir. Proje sonucunda kitapçık hazırlanarak sera gazı emisyonu, kırılganlık analizi, şehir direnci ve uyum çalışmaları konusunda rapor haline getirilerek 1 yılın sonunda ki programda sunulacaktır.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE İKLİM EYLEM PLANININ AMAÇLARI
Türkçev Çevre Yönetim Kurulu Başkanı Göktuğ Tahıl planın amaçları arasında; kentlerin iklim değişikliğine dirençli hale gelmesi, tüm paydaşların sürece dahil edilerek sera gazı azaltım eylemlerinin takip edilmesi, bina ve tesislerde enerji verimliliği eylemleri ile tüketimlerin azaltılması, bina ve tesislerde yeşil dönüşüm planlaması, afet durumları için enerji yönetimi planlamasının yapılması katkı sağlanması ve çevre farkındalığının artırılması konularınınyer aldığını belirtti.
SECAP Nedir?
İstanbul Enerji Aş tarafından hazırlanan sunum İle dünyadaki iklim değişikliğini gösteren genel müdürün sunumu birlikte yapacağımız çalışmalar detayları ile anlatıldı (Sürdürülebilir Enerji İklim Eylem Planı) küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltımı ve  zaman içerisinde ortadan kaldırılmasını hedefleyen, küresel boyutlu iklim enerji eylem planıdır. 2015 Paris İklim Sözleşmesi ve AB Yeşil Mutabakatı kapsamında Türkiye’nin de altında imzası bulunan SECAP Stratejik Planı aynı zamanda yerel yönetimler programıdır.

SECAP Adımları;
 SECAP organizasyonu ve yürütme kurulunun belirlenmesi,
 SECAP, iç ve dış paydaş yapısının oluşturulması,
 Sera gazı envanterinin oluşturulması,
 Karbon azaltımının yıllara göre eylem planlarıyla takvimleştirilmesi,
 İklim risk ve kırılganlık analizinin yapılması,
 Sürdürülebilir Enerji İklim ve Eylem Planı’nın (SECAP) oluşturulması,
 SECAP programının tüm paydaşlar ve kentte yaşayanlarla paylaşılması.

SECAP Uygulama Alanları;
Konutlar, Sanayi Kuruluşları, Ulaşım, Enerji ( Aydınlatma, doğalgaz vb.)

SECAP Faydaları;
 Kent sakinleri için yaşanabilir ve sürdürülebilir şehir sunma imkânı,
 Kent iklim değişikliğinin sebebiyet vereceği afetlere karşı dirençli hale getirebilme imkânı,
 Ulusal/Uluslararası iklim politikalarına uyum sağlama imkânı,
 Yerel yönetimler için kısa, orta ve uzun vadeli uygulama projeleri ile stratejik planlarının ortaya çıkarılması,
 Ulusal/Uluslararası protokollerin gerekliliklerine uygun şekilde hazırlanan SECAP’lar ile yerel yönetimlerin hibe, fon vb. desteklerden faydalanabilme imkânı,
 Küresel iklim adaptasyon sürecinin katılımcısı olabilmesi.
Proje Gereklilikleri;
Belediyenin ilgili müdürlüklerinden 1 asil 1 yedek olacak şekilde personel görevlendirilmesi,
Enerji yönetim ofisinin kurulması,
Proje tanıtımlarının yapılması,
Belediye Başkanları Sözleşmesi (Covenant of Mayors)-GCOM taraf olmak,
Proje Paydaşları;
İç Paydaş: Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü (koordinasyonu sağlayacak müdürlük), Fen İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Plan Proje Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü Strateji Müdürlüğü, Basın Yayın Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Kültür İşleri Müdürlüğü vb.
Dış Paydaşlar: T.C. Enerji ve Tabii Kayaklar Bakanlığı, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TÜRKÇEV ÇEVRE, TÜİK,  AFAD, TUBİTAK, EPDK, BOTAŞ, TEDAŞ, TEİAŞ, Akaryakıt Şirketleri, Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Üniversiteler, Kent Konseyi, Sivil Toplum Kuruluşları, Sanayi Kuruluşları, Muhtarlar, Kamu Kurumları vs.

Projenin hayat bulmasında başrolü üstelenen Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ersin TEMEL ve Çevre Yönetim Şefi Tuncay CANPOLAT’a hazırladıkları program için teşekkür ederiz. Tuncay CANPOLAT tanıtım toplantısı ile ilgili; dünyada hızla hayat standartlarımızı etkileyen iklim değişikliği etkilerine sessiz kalmamız beklenemezdi. Biz sadece yerel yönetimler olarak sera gazı emisyonlarını azaltarak istenilen hedeflere ulaşamayacağımızın farkındayız ve bu projenin tüm vatandaşlarımızla birlikte kamu kurum ve kuruluşları, sanayicisi, sivil toplum kuruluşları, bilim insanları ve çevre alanında faaliyet gösteren temsilciler ile birlikte yol haritasını belirlememiz ve tüketim alışkanlıklarımızı hep beraber değiştirmemiz gerekir. Fosil yakıt tüketen araçlar, yanlış imar planları, kaynakların hızla tüketimi, bilinçsiz ve hoyratça enerji tüketimi, geri dönüştürülebilir atıkların kaynağında ayrı toplanmaması, yanlış peyzaj uygulamaları vb. tüm alışkanlıklarımızı Beylikdüzü’nde değiştirerek tüm ülkeye örnek olmak hedefi ile yola çıktık. Tüm katılımcıların bundan sonra yapacağımız çalıştaylarda görüşlerini ve önerilerini sunmalarını ve aktif katılım sağlamalarını istiyoruz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum