Şehzadelerin Kadınları Osmanlı Lalesi Üretecek

Şehzadeler Belediyesi'nin paydaşı olduğu  "Kırsalda Kadını Destekleme: Lale Yetiştiriciliği" Projesinde yeni aşamaya geçildi.

Şehzadelerin Kadınları Osmanlı Lalesi Üretecek
22 Aralık 2023 - 11:55
Kırsaldaki kadınlara ekonomik destek sağlanması hedefleyen proje kapsamında önceden temin edilen ve çoğaltılan lale soğanlarının,  bundan sonraki yetiştiricileri olacak kadınlara, lale soğanı bakım ve üretimi eğitimi verildi.

Şehzadeler Belediyesi'nin paydaşı olduğu  "Kırsalda Kadını Destekleme: Lale Yetiştiriciliği" Projesi kapsamında tarihi Bedesten'de kadınlara lale soğanı bakım ve üretimi eğitimi verildi. Proje kapsamında, MCBÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Minareci, Bitki Fizyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Levent Şık, Ziraat Mühendisi, Megaflorist Gizem Kurutaç Kaya’nın konuşmacı olduğu programda açılış konuşmasını projenin bir diğer paydaşı  Tunca Mahalle Muhtarı Suna Marangoz  yaptı.

OSMANLI LALESİ KIRSALDAKİ KADININ EKONOMİK GÜCÜ OLACAK
Daha sonra katılımcılara hitap eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik  proje hakkında bilgi vererek şöyle konuştu; "Bu projede, tarıma, kültüre ve tarihimize verdiğimiz önemi bir adım öteye taşıyarak, Osmanlı lalesi talebiyle karşılaştığımızda hemen "tamam" dedik. Önceki Şehzadeler Kaymakamımız Cemal Hüsnü Çaykara'nın liderliğinde,  Tunca Mahalle Muhtarımız ile birlikte "Kırsalda Kadını Destekleme: Lale Yetiştiriciliği" Projesine gönüllü olarak ortak olduk. Projemizin temel amacı sadece Osmanlı Lalesini tanıtmakla kalmayıp, aynı zamanda kırsalda yaşayan kadınları güçlendirmek ve onlara sürdürülebilir bir gelir kaynağı sağlamaktır. İlk adım olarak, belediyemiz tarafından satın alınan 9 bin lale soğanının dikimini, park bahçe müdürlüğümüze bağlı Karaağaçlı şantiyemizde gerçekleştirdik. Bu proje kapsamında çoğaltılan lale soğanlarını kırsalda yaşayan kadınlara dağıtarak, onlara lale yetiştiriciliği konusunda eğitim vermek ve bu sayede hem geleneksel Osmanlı Lalesi kültürünü yaşatmalarına hem de aile bütçelerine katkı sağlamalarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Manisa'nın gururu olan Osmanlı Lalesi, bu şekilde ülkemiz içinde ve dışında daha geniş kitlelere ulaşacak, aynı zamanda kırsalda yaşayan kadınları güçlendirecek bir gelir kaynağı haline gelecektir. Şantiyemizde farklı türlerde ve renklerdeki lalelerin dikimi yapıldı ve hasat döneminde bu değerli çiçekler toplandı. kırsalda bulunan kadınlarımıza, dağıtımı yapılacak olan lale soğanlarının dikimi ve bakımı konusunda detaylı eğitimler verilecek. Gelecek haftalarda planladığımız Osmanlı Lalesi soğanı dağıtımı ile bu projenin etkilerini kırsalda daha fazla hissettirmeyi hedefliyoruz. Bugün burada bizlerle lale konusundaki önemli bilgiler paylaşacak olan MCBÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ersin Minareci ve değerli ekibine, Tunca Mahalle Muhtarımız suna Marangoz'a teşekkür ediyorum. Bu projede birlikte çalışarak kırsaldaki kadınları destekleme misyonumuzda önemli bir adım attık."

ÇOĞALTILAN LALE SOĞANLARI KADINLARA DAĞITILACAK
Proje kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek sözlerini sürdüren Başkan Çelik "2022 Kasım ayında bir Konya firmasından 9 bin adet lale soğanı satın aldık. Karaağaçlı şantiyemizde 2022 Aralık ayında dikimi yapıldı. 2023 Nisan ayında soğanların gelişmesi için çiçek kırma işlemi yapıldı. 2023 Haziran ayında soğan söküm işlemi gerçekleştirildi. Temizliği yapılan lale soğanları türlerine göre kasalanarak soğuk hava deposuna kaldırıldı. 2023 Kasım ayında soğuk hava deposundan çıkarıldı. 9 bin lale soğanından yaklaşık olarak 25 bin adet lale soğanı elde edildi. Gelecek haftalarda da bu lale soğanlarının dağıtımını yapacağız." dedi. Konuşmaların ardından öğretim üyeleri, katılımcı kadınlara lale soğanı nasıl bakılır ve üretilir konusunda bilgiler verdi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum