Hava kirliliği sağlık ve çevre

Ulvi Taşkın yazdı...

Hava kirliliği sağlık ve çevre
31 Mayıs 2023 - 10:03
İnsan sağlığı ve ekosistem sağlığı ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. Vücudumuzun çalışması için her gün temiz havaya, temiz suya ve temiz yiyeceğe ihtiyacı vardır. İnsanlar ve toplum olarak en iyi kendimizi doğada olduğumuzda, hareket ettiğimizde, sosyalleştiğimizde ve dinlendiğimizde hissederiz. Aynı zamanda, kirli ortamlarda yaşadığımızda, çalıştığımızda, okula gittiğimizde veya oynadığımızda bedenlerimiz ve zihinlerimiz acı çekiyor. Doğanın korunması sadece gezegenin korunması anlamına gelmez. Aynı zamanda kendi sağlığımızı ve refahımızı ve çocuklarımızın sağlığını korumakla ilgilidir. Kirliliğin önlenmesi bir halk sağlığı önlemidir. En ciddi doğrudan sağlık riskleri, özellikle büyük şehirlerde hava kirliliği ve gürültü kirliliğidir. Uzun vadede, iklim değişikliği yaşam tarzımız için varoluşsal bir tehdit oluşturuyor. Bu, olağandışı ısı, orman yangınları ve seller nedeniyle ani can kayıplarının yanı sıra hava koşullarındaki değişiklikler nedeniyle gıda üretimine yönelik uzun vadeli tehditleri içerir. İklim ısınırken böcek vektörleri kuzeye hareket ettikçe bulaşıcı hastalıkların da Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa'da sekiz ölümden birinin çevre kirliliğinin bir sonucu olduğunu tahmin ediyor. Bu ölümler önlenebilir ve çevre kalitesinin iyileştirilmesi için çaba harcanırsa önlenebilir.
Ayrıca çevresel risklerin toplum genelinde nasıl dağıldığını inceliyoruz ve toplumumuzdaki en savunmasız insanların çevresel stres faktörlerinden en çok etkilendiğini görüyoruz. Sosyal olarak dezavantajlı topluluklar daha fazla kirliliğe maruz kalmaktadır. Bazı kimyasalların sağlığa zararlı olduğunu da biliyoruz.
ARAÇLARDAN KAYNAKLANAN ATMOSFERİK VE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ  SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Modern yaşam koşullarında insan sağlığı, kalıtım kadar çevreye de bağlıdır.21. yüzyılın başında, gezegen nüfusunun neredeyse yarısı şehirlerde yaşıyor. Kentsel yaşam tarzının yadsınamaz avantajları vardır, ancak aynı zamanda modern insanların hareketsizlik ve dengesiz beslenme özelliklerine karşı sağlıkları için tehdit oluşturan bir dizi olumsuz sonucu vardır.Kentsel çevrede sağlık ve çevre sorunlarının ana kaynağı karayolu taşımacılığıdır. Şunların sebebidir:
        • atmosferik hava kirliliği;
        • nüfuslu alanlarda gürültü artışı;
        • eski ve durmuş arabalardan kaynaklanan atık miktarını artırmak.
Araçlardan kaynaklanan hava kirliliği, kuraklık, sel, kasırga ve deprem risklerini büyük ölçüde artıran küresel ısınmaya katkıda bulunur. Beklentilere göre 2010 yılına kadar karbondioksit kirliliği dünyanın ortalama sıcaklığını 20C artıracak.
ARAÇLARDAN KAYNAKLANAN ATMOSFERİK KİRLİLİĞİ
        Karayolu taşımacılığı havayı şu yollarla kirletir:
        • karbon monoksit, nitrojen oksitler, hidrokarbonlar ve toz içeren egzoz gazları;
        • yakıtların üretimi ve nakliyesi sırasında, benzin istasyonlarında motorlu taşıtların depolarını doldururken, aşırı doldurulmuş depoları dökerken çıkan buharlar.
Başlıca kirleticiler  Toz  . Karayolu taşımacılığı, aşağıdakiler için ön koşul olan tozlu hava kirliliğinin ana kaynaklarından biridir:
        • akut solunum yolu enfeksiyonlarının (rinit, farenjit, bronşit, bronkopnömoni) ve göz hastalıklarının (konjonktivit ve keratit) daha sık görülmesi;
        • solunum sisteminin kronik hastalıklarının (bronşiyal astım, kronik bronşit, pulmoner amfizem) ve kardiyovasküler hastalıkların komplikasyonu ve daha şiddetli seyri, bu da yaşam beklentisinde azalmaya yol açar.
Kükürt dioksit
        Kükürt dioksit, yüksek kükürt içeriğine sahip yakıtların (dizel yakıtı, fuel oil) yanmasından kaynaklanan atık olarak havaya girer.
        Kükürt dioksit, solunum sisteminin mukoza zarı üzerinde tahriş edici bir etkiye sahiptir. Kükürt dioksit ile atmosferik kirliliğe en duyarlı olanlar çocuklar ve bronşiyal astımı, kronik kardiyovasküler ve akciğer hastalıkları olan hastalardır.
Karbon monoksit, otomobillerdeki yakıtların eksik yanmasından kaynaklanan bir atık gazdır.
Solunduğunda, karbon monoksit oksijenin insan vücudundaki beyne, kalbe ve diğer hayati organlara taşınmasını engeller. Toksik etkisine karşı özellikle hassas olanlar hamile kadınlar, yeni doğanlar, anemiden muzdarip olanlar ve kronik kardiyovasküler sistem hastalıkları olan kişilerdir.

Hidrokarbonlar ve diğer toksik kirleticiler (Uçucu organik bileşikler) . Motorlu araçların yakıt ikmali (benzin) ve boyanması (organik çözücüler) ile ilgili faaliyetler sırasında buharların yanı sıra yakıtların eksik yanması sırasında hidrokarbonlar ve uçucu organik bileşikler salınır.
Hidrokarbonlar, aşağıdaki özelliklere sahip foto-oksidanlardır:
                • cilt ve solunum sistemi ile gözlerin mukoza zarı üzerinde tahriş edici etkiye sahiptir;
                • solunum sisteminin kronik hastalıklarının seyrini ağırlaştırır;
                • kansere neden olabilir.

        Polisiklik aromatik hidrokarbonların ve her şeyden önce bilindiği bilinmektedir.
Daha temiz hava solumak için şunları yapabiliriz:
        • yürüyerek veya bisikletle daha sık hareket etmek;
        • özel araçlarımız yerine toplu taşımayı tercih etmek;
        • daha az sıkışık rota kullanmak ve yoğun saatlerde trafik sıkışıklığından kaçınmak;
        • günün sıcak saatlerinde arabanıza yakıt ikmali yapmaktan kaçının;
        • yüksek kaliteli motor yağları ve yakıtları kullanmak;
        • Aracımızı, ekonomisini iyileştiren ve yakıt tüketimini azaltan teknik durumda tutmak.



 

YORUMLAR

  • 0 Yorum