Genel Merkez'den kurultay öncesi 'iç barış' hamlesi!

Edinilen bilgiye göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultay sloganı ve divan başkanının muhalifleriyle 'ortaklaşa' belirlenmesi kararı aldı.

Genel Merkez'den kurultay öncesi 'iç barış' hamlesi!
24 Ekim 2023 - 09:12
Öte yandan CHP’nin kurultay hazırlıklarının görüşüleceği Çarşamba günü yapılacak olan Parti Meclisi toplantısının gündemine, Cumhuriyet’in 100. Yıldönümü nedeniyle partiden ayrılanların dönüşüne yönelik 'af' konusu alındı.

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı, Grup Başkanı Özgür Özel ve eski Parti Meclisi Üyesi Örsan Kunter Öymen’in genel başkanlık mücadelesi vereceği 38. Olağan Kurultay için hazırlıklar hızlandı.

Genel merkez tarafından yürütülen çalımalar sürerken parti yönetimi, bu kez farklı taktik izlemeye karar verdi.

Edinilen bilgiye göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultay sloganı ve divan başkanının muhalifleriyle 'ortaklaşa' belirlenmesi kararı aldı.

Kılıçdaroğlu’nun, divan başkanı ve kongrenin ana sloganının, muhaliflerin de görüşünün alınarak belirlenmesini istediği ve yeni seçilen il başkanları ile görüşmelerinde bu görüşünü ilettiği öğrenildi.

Görüştüğü il başkanlarına da bu görüşünü ileten Kılıçdaroğlu, yakın kurmaylarından da, bütün delege ve il başkanlarının görüşünün alınmasına dönük çalışma yürütülmesini istedi.

CHP kurmayları, kurultayın ana sloganına ilişkin bir ön çalışma yapıldığını ve 'İkinci Yüzyıl' temasının öne çıktığını, ancak muhaliflerin de katılımıyla “ortak belirleme” kararı nedeniyle, henüz sloganın netleşmediği ifade ediyorlar. Bu kapsamda divan başkanlığı için önerilen bir ismin değişimciler tarafından kabul edilmediği de kulislere yansıyan bilgiler arasında yer aldı.

MASADA 100.YIL AFFI! 
Öte yandan CHP’nin kurultay hazırlıklarının görüşüleceği Çarşamba günü yapılacak olan Parti Meclisi toplantısının gündemine, Cumhuriyet’in 100. Yıldönümü nedeniyle partiden ayrılanların dönüşüne yönelik 'af' konusu alındı.

Genel Merkez yönetiminin bir başka 'barış' hamlesi ise parti ile yolları ayrılanlara yönelik... Bu çerçevede, “Kadına karşı ve yüz kızartıcı suçlar” dışında partiden ihraç edilen isimlere yeniden dönüş yolu açılabilir.

CHP kurmayları, PM’de, af konusunda bir 'prensip' kararı alınabileceğini, dönüş için başvuranlar olursa, bunların daha sonra parti yetkili kurullarında görüşülerek karara bağlanacağını ifade ediyorlar.

"KILIÇDAROĞLU 800’ÜN ALTINA DÜŞMEYECEK"
CHP’de gerek genel merkez yönetimi, gerekse değişimciler, kurultayı garantileyebilmek yoğun çalışma yürütüyor. Değişimciler tablonun 'yüzde 45’e karşı 55' lehlerine olduğunu savunuyor ancak “genel merkezin baskı uygulayabileceği” gerekçesiyle Özel’e ne kadar destek çıkacağı konusunda net rakam vermekten kaçınıyor. Bazı MYK üyeleri “Hedef 1000 oy, ama 900’ün altına düşeceğini sanmıyoruz” derken, daha temkinli olan isimler ise “800’ün altına düşmeyeceğini” ifade ediyor. Delege listeleri üzerinde tek tek çalıştığını belirten bir MYK üyesine göre ise Kılıçdaroğlu, “381’e karşı 818 oyla genel başkanlığı kazanabilir.”

Kılıçdaroğlu’nun kazanacağı konusunda kesin ifadeler kullanan genel merkez yöneticileri, kurultayın ikinci günü yapılacak PM seçimleri konusunda ise farklı görüşler dile getiriliyor. Bazı parti yöneticileri, genel başkanlık seçiminin ilk gün yapılacağına dikkat çekerek, “Genel Başkanlık seçimini kaybettikten sonra, ikinci gün genel başkanın listesiyle kimse uğraşmaz. Birkaç kişi delebilir ama bu çoğunluğu etkilemez” görüşünü savunurken, bu konuda daha temkinli olan isimler, “Asıl yarış PM listesinde olacak, değişimciler zaten genel başkanlığı alamayacaklarını biliyorlar, PM listesine yüklenecekler, biz de buna göre önlemimizi alacağız. Şimdiden sonucu kestirmek güç, son ana kadar her şey değişebilir” ifadesini kullanıyorlar.

İBRE ÇARŞAFI GÖSTERİYOR! 
Bazı MYK üyelerinin Kılıçdaroğlu’nun listesinin “delinme” olasılığına karşı “blok liste” önerisi getirdiği kulislerde konuşuldu. Ancak, gelinen noktada ibre, çarşaf listeden yana dönmüş durumda. Birçok MYK üyesi de Kılıçdaroğlu’nun şimdiye kadar hep “çarşaf liste”yi tercih ettiğini ve bundan sonra da bu kararının değişmeyeceğini belirtiyorlar.

Kurultayın ardından daha demokratik bir tüzük için “tüzük kurultayı” kararının alındığını anımsatan CHP kurmayları, blok listenin parti tabanının da delegelerin de tepkisine yol açacağına dikkat çekiyorlar. Hatta, Kılıçdaroğlu’na oy veren delegenin bile, blok liste kararı alınması halinde, tepki gösterip, listesine destek vermeyip, düşürebileceği endişesi dile getiriliyor. Parti kurmayları, bu olasılık nedeniyle, “blok liste demek, genel merkez için intihar demek” diyerek, çarşaf listeyle seçim yapılmasının kesin olduğunu ifade ediyorlar.


YORUMLAR

  • 0 Yorum