Felaketler Doğanın İntikamıdır

Ulvi Taşkın yazdı...

Felaketler Doğanın İntikamıdır
15 Mart 2023 - 15:04

Depremler, tsunamiler, seller, toprak kaymaları ve çığlar - bunlar doğanın intikamını aldığı korkunç felaketlerdir. Dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları, aydınlar, ekolojistler, sıradan doğaseverler ve milyonlarca makul insan, bu doğa mucizesinin korunmasında ısrar ediyor ve bunu kanıtlıyor. Ozon tabakasının küçülmesinin, ısınmanın, iklim değişikliğinin, doğal kaynakların azalmasının nedenlerini gösteriyorlar ama doğanın kendisinin uyarılarını kim dinliyor, kim dikkate alıyor. Gerçekler var ve biliniyor, tahminciler her gün felaketleri ve selleri bildiriyor ve bunlar zaten var - hepimiz onları sırtımızda yaşıyoruz.  İnsan, kendi çıkarlarını ve kaprislerini tatmin etmek için anlatılmamış zenginlikleri biriktiren adam, devam eder gider.
Doğa işini yapar, insanın yaşaması ve var olması için gerekli olan her şeye sahiptir. Doğa nehirlerimizi ve derelerimizi temizlemeli mi, barajların taşmaması ve sellere neden olmaması için mi ilgilenmeli yoksa biz insanlar mı yapmalıyız? Üstelik doğa, kendi yaktığımız yangınları söndürür, ormanlarımızı keser, onları eski haline getirir, bitkilerimizi sular çünkü sulama sistemlerimizi mahvettik ve biz sadece "Tanrım, yardım et" diye dua ederiz. Kendimize yardım etmediğimiz zaman nasıl yardım edebiliriz. "Allah verir, ağıla getirmez" veya "Bağ namaz istemez çapa ister" atasözü ve daha birçok halk hikmeti ve atasözü vardır.
Ormanları hayvan otlatmak, ısınmak ve kereste için kullandık. Otları ve meyveleri topladık, yağmurun mantar toplamasını, salyangoz toplamasını, annelerimizin leziz yemekler yapmasını sabırsızlıkla bekledik. İlkbaharın başlarında kar henüz erimemişti, kardelen ve çiğdem toplamak için ormana koştuk. İlkbaharın tazeliği ve geç sonbaharın renkleri doğanın güzelliğine hayran olmamızı sağlarken, sıcak yaz ve soğuk kış bizi sertleştirdi. Şairler ve yazarlar, müzisyenler ve şarkıcılar, sanatçılar ve halk sanatçıları eserlerini doğanın renklerinden ve güzelliklerinden esinlenerek oluşturmuşlardır. Kaç kez akıl yürütmeye ve düşünmeye çalıştım insanlığın geleceği yeryüzündeki tüm kötülüklerden biz insanların sorumlu olduğu sonucuna vardım.
İnsan türü, diğer tüm felaketlerden daha fazla ölümden sorumludur. Çevre kirliliği - kirli havadan su kütlelerindeki tehlikeli dökülmelere kadar - her yıl dünyadaki tüm savaşlardan ve şiddetten daha fazla insanı öldürüyor. Sigara içmekten, açlıktan veya doğal afetlerden daha fazla kurban alır.
Tabiat Ana bu yollarla kayıtsız kalmaz ve kendisine yapılan saldırıya şiddetle misilleme yapar. İronik bir şekilde, Dünya üzerinde doğanın sizi öldürme olasılığının en yüksek olduğu yerler en nefes kesici yerlerden bazılarıdır. Sinirli, bazen şiddetli mizacından değişen tektonik plakalarına kadar, Dünya tehlikeli ve öngörülemeyen bir yer olabilir. Depremler, seller ve doğal afetler.
Doğa uyumdur. Onu korumaya ve onunla barış içinde yaşamaya çalışalım. Hayatımızdan toksinleri, kimyasalları, suni malzemeleri ve plastik poşetleri atmak, kendimizi temizlemek ve çevreyi temiz tutmak. Bir ağaç dikelim. Tüm küçük şeyler, ama büyük ve harika bir şeye yol açarlar - çocuklarımıza miras bırakabileceğimiz ve insanları yüzyıllarca memnun edecek saf bir doğa...
Bu bize bağlı!


YORUMLAR

  • 0 Yorum