Çocuklarda çevreyi korumak için alışkanlık

Ulvi Taşkın yazdı...

Çocuklarda çevreyi korumak için alışkanlık
05 Eylül 2023 - 12:58

Şehirdeki çöp
Çocuğunuza, yanından geçtiği andan itibaren çöpleri çöp kutularına atmayı öğretebilirsiniz. Sokakta bir çöp kutusu bulana kadar boş ambalajları, kullanılmış mendilleri ve şişeleri yanınıza alarak örnek olun. Çocuğa da aynısını yapmasını hatırlatın.
Yeni yürümeye başlayan çocukların çoğu, düzen ihtiyaçlarını karşıladığı için böyle bir girişime katılmaktan mutluluk duyar. Ve bu düzeni kendilerinin sürdürebilme fırsatı bazen o kadar cezbedici oluyor ki, önlerine çıkan her şeyi çöpe atmaya başlamaları bile mümkün oluyor

Doğadaki çöp
Sık sık gezilere çıkıyorsanız, ister ormanda ister deniz kenarında olun, çocuklara etrafa çöp bırakmamalarını öğretin. Çöpleri torbalarda toplayın ve bir konteynere ulaşana kadar yanınızda taşıyın. Çocuğa bunu neden yaptığınızı açıklayın. Açıklamanıza sevdiği orman hayvanlarını veya balıkları dahil edebilirsiniz.

Ayrı çöp toplama
Çocuğunuz 3-4 yaşına geldiğinde ona hangi kapların hangi atıklar için olduğunu öğretebilir ve bunları doğru kullanmasını sağlayabilirsiniz. Evinizde de aynı renkleri kullanarak ayrı bir çöp toplama alanı düzenlemenizde fayda var. Tüm bunların anlamlı olması için ayrı çöp toplamanın neden önemli olduğunu da açıklamanız gerekir.

Diş fırçalama
Çocuklara dişlerini fırçalarken musluğu kapatmayı öğretin. Bu birkaç dakika içinde çok fazla arıtılmış su akıyor ve bu da küstahlığa yol açıyor. Küçük çocuğa evdeki suyun balıkların yaşadığı nehirden geldiğini anlatabilirsiniz. Ve fazla su harcarsa balığa hiçbir şey kalmaz.

Banyo yapma
Banyo yaparken de sudan tasarruf edin. Çocuğu sabunlarken duşu kapatın. Küveti gereğinden fazla doldurmayın. Oynamasına ve akan suyu israf etmesine izin vermeyin. Bu şekilde eğlenmeyi seviyorsa, küvette oynamasına izin verin veya onu havuza ya da plaja götürün.

Lambalar
Çocuğa gereksiz tüm ışıkları kapatmayı öğretin. Birkaç dakikalığına bile olsa odadan çıktığında ışıkların yanmasına gerek yok. Ve evden çıkmadan önce tüm ışıkları kontrol etmek zorunludur. Elektrik tasarrufu sadece ay sonunda faturaların daha düşük olması değil, aynı zamanda dünya çapında tüketimin azaltılması anlamına da geliyor. Elektriğin "temiz" enerji olduğunu düşünseniz bile, üretimi çoğu durumda petrol, gaz ve kömürün çıkarılması, yakıtların yakılması vb. gibi kirletici faaliyetlerle
ilişkilidir.

Elektronik ve elektrikli ev aletleri
Aynı kural evdeki elektronik ve aletler için de geçerlidir. Kullanılmadığı zaman tüm elektrikli aletleri kapatın. Buzdolabının kapısını sıkıca kapatın. Çocuğunuza izlemediği zamanlarda televizyonu ve kullanmadığı zamanlarda bilgisayarı kapatmasını öğretin. Birlikte verilen şarj cihazlarının, şu anda hiçbir şeyi şarj etmeseniz bile elektrik tükettiğini bilmek güzel.

Su şişeleri
Çocuğunuza yeniden kullanılabilir bir şişede su taşımayı öğretin. Günde bir şişe içerse, plastik şişe üretimini ve kullanımını bir yılda 369 adet azaltacak. Bunu yalnızca mahallenizdeki insanlar yapsa bile fazla plastikten ne kadar tasarruf edileceğini bir düşünün!

Eski şeyler
Çocuğa, evdeki tüm gereksiz ve biriktirilmiş eşyaların, onları mutlu bir şekilde kullanacak birine hediye edilebileceğini öğretin. Giysileri ve oyuncakları aynı zamanda yakın veya tanıdık birini memnun edebilir ve hayır kurumlarına bağışlanabilir. Eşyaları yeniden kullanmanın amacını ona açıklayın ve bunları kime vermek istediğine karar vermesine izin verin ve ona birkaç uygun seçenek sunun.

Geri dönüşüm
Çocuğu mümkün olan her şeyi geri dönüştürmeye teşvik edin. Örneğin yoğurt kovasından kalem kutusu yapmak isterseniz bu memnuniyetle devreye girer. Veya babamın eski bir dergiden aldığı hediye paketi. Çocukların çok büyük bir hayal gücü vardır ve geri dönüşüm, onların sanatsal yeteneklerini harekete geçirmenin yanı sıra onlara mümkün olduğunca az atık üretmeyi öğretmenin harika bir yoludur.

Dışarda temizlik
Haftada en az bir kez, evinizin önündeki kaldırımı veya bahçeyi birlikte temizleyin. Bununla ilgilenmesi gereken kurumların olduğu hiçbir şey yok. Birkaç şişe ve ambalajı toplayıp çöp kutusuna atmak bir dakikanızı alacak ancak çocuğa kirliliğe tahammül etmemeyi ve yaşadığı çevreye karşı sorumluluk almayı öğretecektir.

Son olarak şunu hatırlatmak istiyoruz: kirlilik konusunu çocukla tartışın. Bütün bunların neden yapılması gerektiğini ona açıklayın. Çok küçük olduğunda bu gerekli değildir - bir alışkanlık yaratmak için hangi davranışın kabul edilebilir olduğunu ve neyin kabul edilmediğini hatırlatmak yeterlidir. Ancak daha sonra çocukta, gezegeni korumanın önemli ve yararlı olduğu ve yaptığı küçük hareketlerin bile gerekli olduğu bilincini geliştirmek iyidir. Dünyanın geleceğinin, artık güvenle sizin ellerinize dokunan o küçük ellerde olduğunu unutmayın. Onlara yalnızca daha temiz bir gezegen vermek değil, aynı zamanda önümüzdeki yıllarda da bu şekilde kalmalarını öğretmek bizim sorumluluğumuzdur.


YORUMLAR

  • 0 Yorum