Çevre üzerindeki insan etkisi

Ulvi Taşkın yazdı...

Çevre üzerindeki insan etkisi
02 Eylül 2022 - 10:49

Ekoloji, tüm dünyada insanların en önemli sorunlarından biridir. Yunanca "oikos" dan ekoloji - ev, ev ve "logolar" - bilim. Zaten her gün insanlar tarafından dile getiriliyor ve dünyanın en çok konuşulan konularından biri. İnsanın hem inşaatta hem de doğal olarak ürettiği yapay çevre ekolojinin temel sorunudur. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana, dünyadaki yaşam, çoğu zaman, en yaygın biçimleri kimyasal felaketler olan ezici kimyasal saldırılara maruz kalmıştır. Bu saldırganlık, modern insanın karmaşık ortamına geniş ölçüde nüfuz eden kimyasal maddeler ve diğer zararlı faktörler tarafından gerçekleştirilir.
Tüm bu çevresel zehirler, yanlış eylemlerle, farklı koşullardaki insan davranışlarıyla ilgilidir. Havada bulunan ve mekânsal olarak sınırsız olan zararlı maddeler nedeniyle, zararlı etkileri çok yönlü olan sözde "asit yağmuruna yol açarlar. Araçlardan kaynaklanan hava kirliliği de daha az sorun değil.
Atmosferdeki yabancı cisimlerin varlığı havayı kirletir ve insan, bitki ve hayvanlar üzerinde zararlı bir etkiye sahiptir. Hava, tüm yaşam için gerekli bir ortam olduğundan, devletin onu korumak için önlem alması sorununu gündeme getiriyor. İnsanların sağlığı için, tarım ürünleri için, hayvan yetiştirmek için havanın temiz olması gerekiyor.
İlk durumda, hava gazlar, buharlar, kokular ile kirlenir. İkinci durumda, doğal bir normal ortam olarak hasardan bahsediyoruz (gürültü, titreşim, çarpma, ısınma). Bugün, esas olarak sanayinin ve büyük şehirlerdeki yaşamın taleplerinin (her şeyden önce sokaklarda karayolu taşımacılığı, radyo ve televizyon) yarattığı komplikasyonlar nedeniyle.
Bugün, ana hava kirleticilerin sayısı yaklaşık 9'dur:
1. Büyük miktarlarda duman, kurum, zararlı duman ve koku yayan kimya endüstrisi, metalurji, petrol arıtma, her türden endüstriyel tesisler ve fabrikalar.
2. Çoğu zaman basit kömür yakan ve büyük miktarda kükürt dioksit ve kül yayan termik santraller
3. Demiryolu lokomotifleri özellikle buharlı olanlar (neyse ki günümüzde azalmıştır
4. Dumanın yani sera çok toz yayan fabrikaları.
5. Sayıları artan kamyonlar ve arabalar
6. Uçaklar, özellikle jet uçakları çok fazla gürültü ve titreşime neden olur.
7. Kimyasal fabrika ve depolar
8. Atmosferik havanın kirlenmesi ve nükleer motorlu gemilerin ve denizaltıların çalışması sırasında radyoaktif emisyonlar.
9. Atmosferik havanın aşırı ısınması ve büyük endüstriyel tesisler ve madenler tarafından hava atmosferinin yaratılması. Sonuç olarak havanın insanın, hayvanların ve bitkilerin hayatta kalması için çok önemli bir faktör olduğunu söyleyebiliriz.


 


YORUMLAR

  • 0 Yorum