Çevre Kirliliği ve İnsan  

Ulvi Taşkın yazdı...

 Çevre Kirliliği ve İnsan  
20 Mart 2023 - 11:39

Modern dünyada, çevrenin insan sağlığı üzerindeki etkisi, sert önlemler gerektiren küresel bir sorun haline geldi. Çevre kirliliğinin insanlar üzerindeki etkisi diğer canlılar üzerindeki etkisinden daha fazladır. Yaşam yılları boyunca vücudunda çok miktarda zararlı element birikir. Zamanla konsantrasyonları, sağlığı ve hayatı için ciddi tehlike oluşturacak boyutlara ulaşır.
Evlerin, çiftliklerin ve endüstriyel işletmelerin inşası nedeniyle arazi kaynaklarında meydana gelen değişiklikler, insanlar ve yaban hayatı arasında yakın temasa yol açmış, bu da patojenlerin vahşi hayvanlardan insanlara taşınması için ön koşulları oluşturmaktadır. İnsan enfeksiyonlarının tahminen yüzdHayvanlardan insanlara atlamaya hazır başka birçok virüs var. Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetlerine İlişkin Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu'na göre, "İnsanları enfekte ettiği bilinen türden yaklaşık 1,7 milyon tanımlanamayan virüs, memelilerde ve su kuşlarında hala bulunmaktadır.e 60'ı hayvan kökenlidir.
Dünyada her on kişiden dokuzu insan sağlığına zarar veren ve ortalama yaşam süresini kısaltan kirli hava soluyor. Her yıl yaklaşık 7 milyon insan hava kirliliğine bağlı hastalık ve enfeksiyonlardan ölüyor, bu da karayolu trafik kazalarında ölenlerin sayısının beş katından fazla. Kirleticilere maruz kalmak beyni de etkileyerek gelişimsel gecikmelere, davranış sorunlarına ve hatta çocuklarda düşük IQ'lara neden olabilir.
Kirlilik dünya çapında milyarlarca insanı tehdit ediyor . Pek çok sağlık sorunu, kirlilikten ve aslında çoğu ekosistemlerde kaldığı halde hem çevreyi hem de insan sağlığını etkileyen atıkların “sadece atılabileceği” inancından kaynaklanmaktadır. Atıklar ve arıtılmamış kanalizasyon, tarımsal ve endüstriyel atıklarla kirlenen su, 1,8 milyar insanı kolera, dizanteri, tifo ve çocuk felcine yakalanma riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Balığa bulaşan günlük gıdalarda bulunan bir madde olan metil cıva, balık tüketildiğinde insanın sinir, sindirim ve bağışıklık sistemleri için toksik olabilir.
İklim değişikliği ek sağlık ve güvenlik riskleri oluşturuyor. Son on yıl insanlık tarihinin en sıcak yılı oldu ve orman yangınları, seller ve kasırgaların yaşamları, geçim kaynaklarını ve gıda güvenliğini tehdit eden düzenli olaylar haline gelmesiyle iklim değişikliğinin etkilerini şimdiden hissediyoruz. İklim değişikliği ayrıca virüslerin yayılmasını teşvik ederek mikropların hayatta kalmasını da etkiler.


 


YORUMLAR

  • 0 Yorum